skip to Main Content
MENU
TV SVIJET BY TAMARA: URŠKA FALLER

TV SVIJET BY TAMARA: URŠKA FALLER

Žena koja se bori za žene

Čast mi je i zadovoljstvo predstaviti vam jednu posebnu mladu damu. Ženu koja se bori za opstanak svih slojeva ženskog karaktera i pojava; ženu koja je utemeljila svjetsku organizaciju za žene; ženu koja ima viziju i ženu koja je prošla neutabanim stazama.  Uza sve to  dijeli strast prema pisanju i blogu. Ona nam dolazi iz susjedne nam Slovenije, a njezino ime je Urška Faller.

Draga Urška, iako se osobno ne poznajemo, već preko tvog profila na društvenoj mreži mogla sam osjetiti jednu toplinu, povezanost žene prema ženi, međusobno uvažavanje i podršku. Možete li se ukratko predstaviti našim čitateljima?

Tamara hvala ti puno, iznimno mi je drago da si me ugostila u svojoj rubrici i tako lijepo predstavila. Ja sam jedna potpuno obična žena i moram napomenuti da sam vrlo rado žena. Dijete sam sa sela koje još od malih nogu naučilo živjeti skladno sa prirodom i sa puno poštovanja prema svemu što nas okružuje. Novaca nije bilo u izobilju, ali zato ljubavi u mom domu jest, tako da meni i mlađoj sestri Tini zaista nikada nije ništa nedostajalo. Završila sam gimnaziju u Celju, a zatim Filozofski fakultet – studije etnologije i kulturne antropologije u Ljubljani. Zaista sam uživala studirajući, iako sam paralelno sa studijem i puno radila, ali cijeli taj period nekako je odredio i moj životni put i buduću karijeru. Uvijek sam bila pomalo drugačija, voljela više prirodu nego nekakva velika druženja i izlaske. Puno čitam, volim cvijeće i svoju pokojnu bakicu koja će uvijek ostati moj zaštitnik. Eto, to sam ja..

Urška Faller

Urška Faller

Vrlo ste rano usvojila radne navike. Može li se reći da se na poslovima koje ste radila točno vide stepenice koje su popločene čvrstom voljom i koje su vas polako, ali sigurno dovele do ovoga gdje ste danas?

Raditi me nikada nije bilo sramota, tako, kada sam krenula na faks, nisam gubila vrijeme, odmah sam počela raditi kako bi svojim roditeljima i sebi financijski olakšala. Počela sam u jednom kafiću u Ljubljani, a zatim u bookshopu. Nakon ta dva posla okrenula sam se nautici, na što me potaknuo jedna meni draga muška osoba, ali to je bilo prolazno iskustvo, koje sam očito valjda trebala doživjeti. Zatim sam kroz razgovor sa jednom prijateljicom saznala za jedno radno mjesto – osobne asistentice.

Ispričala mi je da posao jako zahtjevan, a šef vrlo strog no da se jako dobro plaća, što mi je bio dovoljan motiv da se okušam u izazovu poput toga.

Počela sam kao arhivistica, onda kao tajnica da bi tek nakon toga započela radit kao osobna asistentica koji je ostao moj posao punih 13 godina i omogućio mi da živim prekrasan i ispunjen život. Puno sam putovala i još više učila. Moj je poslodavac mnogo uložio u moju izobrazbu, a ja sam svakim danom sve više srastala u cjelovitu ličnost i uživala u prekrasnim iskustvima te bila financijski neopterećena. Nakon što je  poslodavac otišao u mirovinu, dobila sam ponudu da odlučim u kojem smjeru želim nastaviti svoju karijeru a ja sam odlučila da će to biti prvenstveno rad sa ljudima i pomaganje ženama. I tako započinje jedna moja nova životna etapa..

u ožujku svoja vrata otvara i moja svjetska organizacija Women Life Academy koja će obuhvaćati različita područja (duhovnost, prehrana, tjelovježba, samopouzdanje, partnerski odnosi, zdravlje, trudnoću, socijalna pitanja i financije) gdje će žene dobivati jednu drugačiju vrstu obrazovanja i gdje će moći ponovno uspostaviti ravnotežu življenja

Zašto ste baš odlučili svoj život posvetiti pomaganju ženama? Kakvu viziju ima vaša svjetska organizacija za žene?

Moj najveći motiv bilo je razočaranje novim društvenim poredkom i raspadanjem nekadašnjih društvenih vrijednosti. Došlo je vrijeme kada žene koračaju svijetom u “muškom odijelu”, preuzimaju muške uloge, a gledajući sa stajališta anatomije – imaju puno veću mišićnu masu, veće čeljusti, stopala itd. (nisam mogla da se ne osvrnem i na anatomiju budući da je moja profesionalna deformacija antropologija i etnografske studije). Također, sve je više bolesti: problemi sa štitnjačom, različite vrste raka, alergije, nepolodnost, depresije i mnoge duševne smetnje.

Tako sam najprije pokrenula Femme Feminite organizaciju kojoj je svrha da žene slave svoju ženstvenost u svim segmentima i (p)ostanu žene u istima. A u ožujku svoja vrata otvara i moja svjetska organizacija Women Life Academy koja će obuhvaćati različita područja (duhovnost, prehrana, tjelovježba, samopouzdanje, partnerski odnosi, zdravlje, trudnoću, socijalna pitanja i financije) gdje će žene dobivati jednu drugačiju vrstu obrazovanja i gdje će moći ponovno uspostaviti ravnotežu življenja, prvenstveno tako da saznaju više o sebi, a zatim da nauče uspostaviti i što lakše održavati društvenu komponentu. Cilj mi je da žene razviju svoju svijest, postanu samostalne i neovisne, visoko obrazovane, moćne te na lijep i profinjen način održavaju vezu sa svojom rodnom ulogom.

Postavila sam 35.godišnju viziju i povezala se sa brojnim međunarodnim organizacijama koje će mojoj viziji dati potrebnu podršku i omogućiti da zajedno kreiramo nova pravila, novo, zdravije društvo i pobjedimo sami sebe. Jer, mi smo ti koji kreiramo svoj život i odlučujemo o tome hoće li naša djeca odrastati u nekoj boljoj okolini i imati prilike da vode ispunjen i sretan život bez strahova, bolesti i predrasuda. Vjerujem u žene, i vjerujem u ovo što radim, zato iako neki možda smatraju da hodam po rubu – ja to činim bez straha. U isto vrijeme nudim alate za uništavanje nekih destruktivnih obrazaca i želim iskorijeniti ono što je dovelo da se društvo pogubilo u moru paradigmi i neprirodnih stavova kako pojedinaca, tako i cjeline.

unnamed (1)

Oduševljena sam vašim entuzijazmom, hrabrošću da upravo vi budete nosioc prijeko potrebnih promjena, strpljenjem i voljom za radom. Otkrijete nam vašu najveću inspiraciju? Koja je vaša svakodnevna rutina koja vodi ka uspjehu?

Hvala ti puno, moja najveća inspiracija i najveći pokretač zasigurno je ljubav i podrška koju dobivam od svog partnera. Veliku važnost pridajem kvalitetnim odnosima, i nije mi važno priznanje od strane velikog broja ljudi dokle god u svom životu imam svog životnog suputnika i nekoliko pravih prijatelja ja sam sretna žena. Volim svoj život i sigurna sam da je ljubav prema samome sebi, koju vrlo često zanemarujemo, polazišna točka za sve ostalo.

Svako jutro dižem se u pet, vježbam jogu, zatim doručkujem, čitam i usredotočujem se na svoju viziju. To su sitnice kojima odajem zahvalnost svome tijelu i duhu. Hranim se onako kako to odgovara isključivo meni, ne pratim trendove i njegujem neki svoj vlastiti stil odijevanja.

Uz ovako dinamičan život, stignete i pisati blog..

Da, moj blog zove se Secret Garden i pomalo je intimne prirode. To je moja mala virtualna bilježnica u koju zapisujem doslovno sve što mi je na duši – od onoga što me na neki način guši ili sputava, do nekakvih prekrasnih trenutaka i životnih iskustava. Inspiraciju pronalazim svugdje. Sama svrha bloga nije da podliježe masi, već da možda svojim iskustvom pomognem nekome drugome koji se nalazi u sličnoj situaciji ili dijeli nekakve moje brige/izazove/pitanja/radosti. Tako da znaju da nisu sami. Secret garden je moja ljubav, moja duša, moja radost i moja tuga. Kada pišem, ja meditiram.

unnamed (3)

Iako nije pisana na vašem materinjem jeziku, počeli ste pratiti i Stiluetu? Kako vam se čini naša virtualna oaza?

Stilueta je blog koji mi je vrlo drag, prvenstveno iz razloga jer kad čitam mogu osjetiti ljubav osoba koje pišu. Uređuje ga žena koja je prekrasna i ljubi život i to je jedan dodatni plus. Ma ne mogu vam točno objasniti što me to privuklo Stilueti, ali zaista ga redovito čitam i uživam 🙂 Vjerovatno si i primjetila da vrlo često podijelim tvoje tekstove jer želim i drugima dati uvid u jedan drugačiji svijet, koji je možda i njihov svijet. Tamara, obične smo žene, ali sretne žene i to je najvažnija stvar u životu!Život je lijep sam po sebi, ali kad tome pridružimo i onu keep it simple – postaje božanstven!

Zaista sam uživala u ovom prekrasnom i vrlo inspirativnom razgovoru i silnoj energiji koja ga je popratila, a nadam se da ste i vi, dragi čitatelji.

tamara

TV SVIJET //Tamarin virtualni svijet// – je rubrika koja će za vas obrađivati brojna zanimljiva pitanja iz svijeta glazbe, sporta, managementa i drugih. Gosti rubrike uvijek će biti zanimljivi pojedinci iz Hrvatske ali i izvan granica Lijepe naše. Saznajte nepoznato o poznatima. Želim ovim pričama dati mali virtualni uvid u neke tuđe svjetove. Vjerujem da ćete se u nekim pričama pronaći, neke će vas potaknuti na razmišljanje, neke inspirirati… Svakog četvrtka imate na raspolaganju jedno virtualno putovanje u nečiji komadić srca. Uživajte!

S ljubavlju očekujem vaše komentare.

Fotografije: privatni arhiv U.F.

Facebook KOMENTARI

Back To Top