ZTC

Sunčani proljetni dani savršeno su vrijeme za istraživanje novih lokacija, uživanje u prirodi i lokalnoj hrani, šetanje u rijeke i jezera … Ah, petak! Evo, mi se već zamišljamo na bezbrižnom odmoru, okupani suncem i smijehom, bez ijedne brige.  Danas vam donosimo nekoliko prijedloga gdje uživati ovaj vikend, pa makar i na jedan dan! Možda će te primijetiti da ove lokacije prati ista tematska nota, romantični dvorci, jezera, more, divan pogled i svjež zrak…

Započinjemo u našem Zagorju, gdje se nalazi dvor Trakošćan, kulturno zaštićena povijesna cjelina sastavljena od dvorca, građevina uz dvorac, perivoja te park šume s jezerom. Dvorac je danas jedan od rijetkih objekata u Hrvatskoj sa sačuvanom vlastitom građom. , povijesno usko vezanom uz arhitektonski okvir i život njegovih vlasnika. Bilo da odlazite na obiteljski izlet ili romantični „getaway“ Trakošćan je prekrasna i opuštajuća destinacija. Doza povijesti  i umjetnosti, doza prirodnih ljepota i kulinarike… Što je više potrebno? Cijena ulaznice za odrasle je 30 kn, a za djecu 15 kn što je izrazito povoljno, te dodatan plus da spakirate torbe i uputite se pravac Trakošćana.

Za one koji preferiraju obalu i more, Trst je odlična destinacije, točnije dvorac Miramare, jedan od najprepoznatljivijih tršćanskih motiva, a usudili bismo se dodati i najljepši. Predivne šetnice, park, dvorac, ali i pogled na grad koji oduzima dah. Po cijeni od 4 eur moći će te uživati u umjetninama i predivnom interijeru dvorca. Preporučujemo da, za posebni doživljaj, produžite i do centra grada i popijete kavu na suncem okupanima talijanskim trgovima.

Treća lokacija krije se u prekrasnoj Sloveniji, točnije na Bledu, malom, romantičnom i skladnom gradiću. U nekoliko navrata pisali smo o njegovim ljepotama, no uvijek nas iznova inspirira. Jezero okruženo uređenom šetnicom, prekrasnim vilama i prirodom, te otočić sa crkvicom u sredini. Nešto poput bajke, zar ne? Stvarno jest, Bled odiše mistične čarom, te je odlična destincija čak i u vrijeme sivih, tmurnih dana.  Osim otoka još jedan poznati motiv Bled je i Blejski grad, čarobni dvorac s kojeg se pruža pogled na čitavi Bled. Svakako preporučamo da isprobate njihovu deliciju:  kremšnite.  Vjerujte mi takve još niste isprobali!

Izvor: www.bled.si, trakoscan.hr, putovnica.net
Pripremila: Katja Grubiša

Vaši komentari