Jesen u Rijeci obiluje kulturnim događanjima koja samo čekaju da ih i sami posjetite. Danas smo izdvojili naše favorite, od kazališta preko planetarija do suvremene umjetnosti te pripremili kratak vodič za najzanimljivija događanja u studenom.

Hrvatsko narodno kazalište Ivan pl. Zajc uvijek je na našoj listi preporuka najboljih kulturnih događanja u Rijeci. Neizostavna lokacija za sve ljubitelje umjetnosti, ove jeseni ugošćuje jednu sasvim posebnu i dugoočekivanu predstavu: balet Labuđe jezero. Velika uspješnica  zagrebačkog kazališta sada možete dolazi i u Rijeku! Svi oni željni špica i pački na sceni „Zajca”, konačno će doći na svoje. Marius Petipa i Lev Ivanov su za sanktpeterburško Marijinsko kazalište 1895. koreografirali „Labuđe jezero” koje je kasnije postalo najpopularniji bijeli balet. Na tu se njihovu inscenaciju u zagrebačkom Baletu oslonio i Vladimir Malakhov, svjetski proslavljeni ukrajinski plesač i koreograf. Prva izvedba bit će 8.11. s početkom u 19 i 30.

Oni najmlađi posebno će uživati u predstavama Gradskog kazališta lutaka u Rijeci. 22. revija lutkarskih kazališta bit će otvorena u ponedjeljak, 6.11, predstavom Som na cilome svitu. Predstava nas podsjeća da je dom tamo gdje su ljudi koje volimo. Dobrodošli u avanturu traganja za dragim ljudima!


Još jedna novost u Rijeci jest novootvorena lokacija Muzeja moderne i suvremene umjetnosti čiji se novi dom nalazi u bivšem tvorničkom kompleksu  „Rikard  Benčić“. Trenutno je aktualna  izložba retrospektiva Tomislava Gotovca, pionira hrvatskog performansa,  avangardnog redatelja i konceptualnog  umjetnika  pod nazivom „ Anticipator  kriza – Kuda idemo ne pitajte“. Izložba je otvorena do 26.11.

Do 30.11. u Željezničkom skladištu u Rijeci predstavljena je zanimljiva izložba Riječki Torpedo – prvi na svijetu sadržana u mediju mora/vode, u kojem se kretao objekt njenog interesa. Izložba je fizički podijeljena u tri dijela: Prvi dio, u prizemlju, pokazuje torpedo i njegove najvažnije dijelove.  Drugi dio, u prostoru stubišta, prikazuje kronologiju razvoja izuma.  Treći dio, koji se nalazi na prvom katu predstavlja jedan vid kulturološkog objašnjenja torpeda kao važnog naučnog, a ne samo vojnog otkrića. Prostor je obavijen transparentnim materijalima na kojima se prepoznaju atmosfere mora i dubokih dna koje se prepliću s fotografijama tvornice, torpeda i ostalih eksponata putem video projekcija posebno pripremljenih za ovu priliku. Kompletnu atmosferu “tvornice pod morem” upotpunjuju posebno pripremljen zvuk i delikatno projektirana rasvjeta.

Za kraj, uvijek omiljena lokacija kako djece tako i roditelja, jest definitivno jedini digitalni planetarij u Hrvatskoj – riječki planetari koji ujedno nudi i zvjezdarnicu, panoramsku terasu s pogledom na cijeli Kvarner, caffe bar, park, šetnicu. Otkrili su nam da će u  mjesecu studenom najmlađi posjetitelji moći upoznati osnove astronomije, a oni malo stariji istražiti Svemir. Sredinom mjeseca očekuje nas i kiša meteora, a sve ćete saznati na vrijeme ako provjerite RASPORED.

Pripremila: Stilueta
Photo: Ivor Mažar, Facebook Gradsko kazalište lutaka Rijeka, web HNK Rijeka

Vaši komentari
SALLY