ZTC

Knjiga #Girlboss te istoimena serija u instantnom su roku naišle na obožavanje brojnih djevojaka i žena. Od nedavno, ovaj bestseller možete pronaći i na hrvatskom jeziku pod nazivom #Šefica. Baš kao i svaka žena svakodnevno se susrećem s brojnim izazovima, što privatnim što poslovnim. 

Nedavno me jedan poznanik upitao: “Kako je to biti u svojim dvadesetima danas?” Nakon kraćeg razmišljanja odgovorila sam mu nešto slično ovome:

Imati dvadeset godina danas znači živjeti u svijetu koji svakodnevno nameće nove trendove i standarde, očekivanja i ideale. Zamućenim vidom razlikujete konkurenciju koja nikada nije bila veća od prijatelja koje možete nabrojiti na prste jedne ruke. Živite u svijetu kada je svaka informacija dostupna u trenu na vašem dlanu, baš kao što i vi morate u svako doba dana i noći biti dostupni i odazivni. Biti u dvadesetima znači žonglirati između obrazovanja, posla, društvenog života i različitih odnosa, što poslovnih, što prijateljskih, što ljubavnih.

Nemojte me krivo shvatiti, ništa od toga nije nužno loše, već jednostavno zahtjeva dozu prilagođavanja, ali i postavljanja prioriteta. Nalazeći se i sama na svojevrsnoj prekretnici, nisam mogla poželjeti bolje vrijeme za čitanje #Šefice. Prije otvaranja knjige o autorici Sophii Amoruso nisam znala mnogo, osim da je osnivačica tvrtke Nasty Gal te direktorica “Girlbossa.

U samoj knjizi je opisana kao kreativna vizionarka, moderna poduzetnica i modni guru. Sophia se danas smatra jednom od najistaknutijih figura u trgovini odjeće i obuće te ikonom kulture generacija žena u potrazi za kontrolom nad vlastitim korijenima i budućnosti. Vjerojatno je javnosti najpoznatija po činjenici što je svoje modne carstvo stvorila upravo u svojim ranim dvadesetima iz jedne, tada sasvim obične, Ebay trgovine gdje je prodavala Vintage odjeću. 

Ova knjiga napisala za djevojke poput Sophie – prave Šefice – hrabre, neovisne mlade žene u potrazi za jedinstvenim putom do uspjeha, čak i kada je on pun prepreka i neprijateljski nastrojenih ljudi. Knjiga isprepliće brojne anegdote iz Sophiinog osobnog života, s korisnim poslovnim i životnim savjetima, prikazanim na jednostavan i humorističan način. 

Uz britki humor, važno je naglasiti da Sophia tematici pristupa vrlo realno i racionalno. Ističe različite probleme na koje je i sama naišla u karijeri, kako od strane neodobravajuće okoline, tako i osobne strahove i preprijeke. Ističe kako prava šefica mora biti odvažna, samopouzdana, dosljedna i pravedna, no istovremeno snalažljiva, dosjetljiva i oštroumna. Iako se knjiga fokusira na modnu industriju, predstavlja izvrstan poslovni vodič svim ženama koje se zateknu u poslovnim vodama.

Osobno sam u knjizi uživala i u punome smislu riječi “guštala”, pružila mi je novi nalet nadahnuća i inspiracije kako bih i sama svoju energiju usmjerila ka ostvarenju planova i snova. Dojmio me se Sophiin životni put koji je odabrala te način na koji piše o njemu, toliko jednostavno, a ponovno upečatljivo.

Preporučujem #Šeficu svakome, neovisno o fazi života u kojoj se nalazite, godinama ili zanimanju, sigurna sam da će vas inspirirati i potaknuti da istražite neke do sada neotkrivene vode.

Pripremila: Katja Grubiša
Photo: Eni Brušnjak

Kancelarija bar