ZTC

Ponekad, od nekih tekstova i intervjua, imam i laganu tremu. Ovo je jedan od takvih, Kristinu Posilović poznajem jako dugo. Još od doba fakultetskih klupa i iskreno, prema njoj, gajim veliko poštovanje. Ispite je davala s lakoćom, tako ležerna u svom postojanju, a tako svestrana i inteligentna. Vjerujete, ne pretjerujem kad kažem da je sasvim jedinstvena i sretna sam što smo toliko drugačije, a opet toliko slične da možemo o svemu pomalo, a onda nakon svega pomalo i planirati neke zajedničke pothvate… Mi smo uživale u subotnjem jutru uz toplu kavu u Teatro Lounge baru i pogledu na jedan od najljepših kadrova grada, a sada uživajte i vi…

Kristina, kojom titulom da te predstavim?

Pusti titule, lako za to. 😀 Čitatelji će na kraju sami prosuditi tko sam za njih.

Jedna si od najzanimljivih žena koje znam, drugačija, svoja, posebna, imaš svoje JA i meni je to odlično. Sjećam te se s fakulteta i tada sam te isto doživljavala, misliš li da BITI SVOJ ima više prednosti ili mana?

Draga Marija, hvala ti što si me ugostila na Stilueti, a posebno hvala na lijepim riječima. Imati izraženo JA prije svega znači biti odgovorna prema samoj sebi i društvu.  Dogodi se ponekad, pogotovo u poslovnom okruženju, muk ako istupite sa svojim jasno argumentiranim stavovima, ali brzo to prođe, razgovori i pregovori se nastave uobičajenim tempom nakon prvobitne nevjerice. Vrijedni suradnje su oni koji su na istoj valnoj duljini s vama, to je minimalna pretpostavka za stvaranje bilo kojega odnosa. Tako da je jako JA ustvari dobar socijalni katalizator, koliko god da nekada puše za vratom.

Kristina Posilović

Ajmo na light pitanja 😀 Imam osjećaj da si jako znatiželjna osoba? Ne po pitanju tuđih života i odabira već životno znatiželjna, da te puno toga zanima i da o svemu voliš znati više?

Istina, ja sam jedna od onih koja je životno znatiželjna; sve moram pročitati, proučiti i provjeriti i stalno sam u mentalnom pokretu. Sigurno je to posljedica odgoja i obiteljskoga okruženja koje mi je omogućilo da emocionalno i intelektualno rastem. U mojoj obitelji rasprave o najrazličitijim temama imaju veliki značaj pa onoga koji se pogubi u raspravi, stalno hrabrimo da se pokuša bolje izraziti. Ne povlađujemo si, nismo politički korektni, već se suočavamo s vlastitim manama i strahovima. Tako da si, iz poštovanja prema obitelji, ne mogu dozvoliti lijenost. Nije sramota ako ne znam, sramota je ako me ne zanima znati.

Vjeruješ da svaki pojedinac, na svom polju, može činiti svijet boljim i ljepšim mjestom?

Čvrsto u to vjerujem! Ne postoji čovjek od kojega ne možemo nešto naučiti niti se rodio onaj koji baš sve zna iako mnogi puno znaju. Predanost vlastitom životu, ljubav prema znanju i strast svakodnevnice su besplatni, a najvrjedniji. Nekada od egzistencijalnih problema ne vidimo koliki je naš doprinos cjelovitoj slici svijeta, ali to su faze koje moramo proći. Ne moramo zasjesti na tron da bismo bile dobre sestre, dobre prijateljice i dobre susjede, a upravo je energija odnosa ona koja se najbrže širi i ima najviše utjecaja na okolinu. Nikada ne promičem savršenstvo jer takvo nešto ne postoji, samo posvećenost životu. Ne rađamo se s jednakim mogućnostima, ali smo jednaki u iskorištavanju mogućnosti koje će nam se, prije ili poslije, ukazati ili ćemo ih sami stvoriti. To je naš zajednički talent! 

U razgovoru…

Involvirana si u politiku, na koji način i kad bi sama bila u mogućnosti utjecati na tri dobre promjene u našem gradu, koje bi to bile?

Dok čekam obranu specijalističkoga rada iz Odnosa s javnošću (Fakultet političkih znanosti u Zagrebu), bavim se pomalo političkim PR-om, pokušavam oblikovati komunikacijsku strategiju jedne stranke za lokalne izbore. Nekoliko me stranaka posljednjih godina zvalo da im se priključim, no ne zanima me biti članicom stranke. Po opredjeljenju sam humanistica i želim surađivati s različitim ljudima na projektima, želim da budemo ujedinjeni oko osnovnih ideja. Poznajem kvalitetne ljude u gotovo svim strankama i želim im predstaviti ono za što se zalažem kako bi to zagovarali.

Da mogu promijeniti tri stvari u gradu, na prvom bi mjestu bila promjena komunikacije prema građanima. Gradska uprava je javni servis za građane i stoga im mora biti na usluzi i komunicirati s njima kako zaslužuju; neposredno, otvoreno i transparentno. Time bi smanjili svaku mogućnost korupcije u području zapošljavanja i manipulacije informacijama koje su od javnoga interesa. Drugo, otvaranje radnih mjesta privlačenjem domaćih i inozemnih investicija u grad, pomoć pri otvaranju obrta u obliku komunalnih olakšica i dostupnijih poslovnih prostora. Zamislite samo uži centar grada preplavljen radnjama, kafićima, restoranima, a širi pogonima, divota! Treće, poradila bih na infrastrukturnim zahtjevima osoba s invaliditetom. Kao članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Primorsko-goranske županije pokušavam biti aktivna u području ljudskih prava i rodne ravnopravnosti. Županija mi je 2013. i dodijelila Godišnju nagradu za doprinos u tom polju pa je time moja obveza kontinuiranoga zagovaranja jednakosti veća.

Plus, imam san, a to je san o obrazovanju za sve, bez obzira na mogućnosti i prilike koje imamo ili nemamo.

Klasni problemi su najraširenija bolest društva i nadam se da ću biti u prilici jednoga dana imati svoju zakladu koja će pomoći djeci iz cijele Hrvatske da otkriju i usmjere svoje potencijale i postanu karakterni pojedinci koji će nas oduševljavati svojim kreacijama i inovacijama.

Koje knjige misliš da svaka žena koja drži do sebe mora pročitati?

Evo izdvojit ću tri, da ne bih pretjerivala. Ako razmišljate o karijeri, promjeni iste ili vam jednostavno nedostaje inspiracije u poslu, preporučam Sheryl Sandberg i njezinu knjigu Ustrajnost- Žene, poslovi i vođenje (Algoritam, 2014., prevela: Mirta Stantić). Izvršna direktorica Facebook, Sandberg je liderica u punom smislu te riječi, jednostavna i spontana, ne mistificira svijet biznisa kao mjesto glamuroznoga licemjerja što je čest slučaj. Divna je, motivira nas da se uvijek vratimo k sebi, i kad letimo i kad padamo. Slijede Hadrijanovi memoari (Otokar Keršovani, 2002.) Marguerite Yourcenar, apsolutni klasik suvremene književnosti. Car Hadrijan, pišući pismo nasljedniku Marku Aureliju, progovara o starenju, ljubavi, politici, smrti. Prekrasan roman čije scene nikada neće zaboraviti. Ako želite čitati o gradu, onda svakako posudite Leicu format (Meandar, 2003.) naše Daše Drndić, i otkrijte kakva je Rijeka iza slojeva povijesti i arhitekture.

Jesi li jedna od onih koji vole izlaziti iz svoje zone ugode i daj mi jedan primjer kad si baš istupila iz svoje sigurnosne zone? 

Jesam, jesam. Mada sam organizacijski jako pedantna i vrlo opsesivna radnom svakodnevnicom, nedavno sam odlučila promijeniti poslovni put. 😀 To je bio veliki korak, kako više nisam nalazila izazove u starom poslu, točnije u kulturi, odlučila sam se dodatno obrazovati, završiti specijalistički studij i raditi više nego obično kako bih mogla platiti studij. Učila sam po cijele dane i noći da ulovim srž, posvetila sam se cilju i za sada je veselo i kreativno. Druga stvar su putovanja koja ne poznaju zonu ugode, no ona su priča za sebe. 😀

Koji su ti omiljeni sadržaji na Stilueti i kako ti se čini naše šarmantno on-line mjesto?

Pratim Stilueta od prvoga dana, prvenstveno zbog tebe i tvoga puta. No sad mi se čini da je Stilueta toliko narasla i postala dio zajednice da joj nema kraja. J Čitam sve, no kako moda i ljepota nisu dio moje svakodnevnice, najviše volim baciti oko na preporuke kozmetičkih proizvoda, škicnuti koji se novi dućan otvorio, upoznati kroz intervjue kreativne sugrađanke kojih u Rijeci ne manjka. U poslu sam većinom okružena muškarcima, često se nadglasavamo i urlamo pa ću morati češće posjećivati događaje koje organiziraš da iskoristim priliku da se podružim s kolegicama i upoznam s trendovima u svijetu mode.

Kristina, hvala ti, vidimo se uskoro 😀

Pripremila: Marija Mažar                    Foto: Ivor Mažar

ZAHVALA: TEATRO LOUNGE BAR

PRIJAŠNJI INTERVJU: ZERINA PITAREVIĆ

 
 

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE