ZTC

Kave u Teatro Lounge baru posebno su zadovoljstvo, to su svi oni trenuci na koje ponosno lijepim hashtagove #lovemyjob #inspiringpeople #whataday #beautifullife…

Imam prilike upoznati i družiti se s fantastičnim ljudima, poslušati njihove priče, ući u njihove živote i onda svoje dojmove prenijeti vama. Jučer sam uživala s jednom prekrasnom ženom koja me podsjetila na moju dragu prijateljicu Martinu svojim skromnim karakterom i čistom dušom. Ona je  Iva Kjær i iz Danske je došla krako natrag u Hrvatsku, bila je to prilika koju nisam htjela propustiti.

Iva Kjær

Iva je inače iz Delnica, nakon studiranja jezika u Ljubljani jedan je slučajan susret obilježio njezin život. Naslućujete li? Radi se o današnjem suprugu radi kojeg je pustila poznate stavke svog života i otišla u nepoznato. Otišla u Dansku. Otvorila je tvrtku te se bavila prijevodima no nije ju to previše ispunjavalo. U jednom trenu jedna je njezina amaterska fotografija do suza ganula dobru prijateljicu i tad je znala:

Ja se želim baviti fotografijom!

Bilo je to prije dvije godine, a Iva se u potpunosti posvetila fotografiji, učenju, tečajevima, upoznavanju tehnika i u samo dvije godine svojim je radom, trudom, strpljenjem i prije svega velikom ljubavi prema fotografiranju i potporom supruga uspjela u onome o čemu je sanjala! Danas snima vjenčanja u Danskoj i Hrvatskoj, bukirana je i živi svoj san!

Najviše voli slikati ljude i donositi emocije. Trenutak u kojem sam se istinski naježila bio je kad je rekla:

“Kad se zagledate u fotografiju, vi na osobi vidite filmove koje je pogledala, knjige koje je pročitala, mjesta koja je posjetila, ljude koje je voljela…”

Nije li ovo savršeno?

Kad se smo razgovorom odmakli od fotografije morala sam pitati za popularan danski način života: HYGGE je li to doista tako ili se radi o komercijalizaciji i uljepšanoj verziji nekih sitnih rituala. I pogađate li odgovor? Hygge nije mit, Danci su prema istraživanjima najsretniji narod na svijetu, a kako nam je Iva rekla, a kasnije i suprug potvrdio, oni uživaju u malim stvarima. Recimo, obavezno kad se okupe pali se svijeća, njima je dovoljno piti kavu na otvorenom i uživati u tom trenutku… Radi se o izuzetnoj uređenoj zemlji za život i iako je Iva pronašla svoju sreću ipak joj nedostaje Hrvatska, roditelji, prijatelji i ovo naše druženje i upoznavanje, otvorenost koja nije karakteristična za zemlju u kojoj je započela novi život…

Iva sa suprugom koji joj je najveća podrška

Iva, hvala ti na predivnim trenucima, tvoj pogled na život ispred fotoaparata i iza fotoaparata je jednako dreamy kao i tvoje fotografije. Sretna sam da su nam se putevi spojili i radujem se novim avanturama koje su pred nama!

Aparat u ruke, osmijeh na lice i Hygge – uživaj  i dalje jer si svojom hrabrošću da zgrabiš svoj život u svoje ruke to itekako zaslužila! Iva ima i prekrasan blog na kojem piše i objavljuje svoje fotografske radove, svakako ga posjetite – BLOG!

Život piše najzanimljivije scenarije i lijepo je uskočiti u lijepe filmove drugih ljudi, uživala sam u ovoj sasvim drugačijoj, a uvijek jednako finoj Teatro kavici..

Pripremila: Marija Mažar

Foto: Ivor Mažar

ZAHVALA: TEATRO LOUNGE BAR

Vaši komentari