13.8 C
Rijeka
Nedjelja, 23 siječnja, 2022

TARA Fashion – uspješna modna priča iz Kutine iza koje se kriju Marija Fresl i kći Tara
T

Spoj kreativnih i uspješnih priča posebno nas raduje baš kao i ova današnja radi koje selimo u Kutinu kako bi saznali o čemu se radi. TARA Fashion modni je brand s domaćim potpisom iza kojeg stoji Marija Fresl, donosi modu za svaku ženu, trendy dizan po pristupačnim cijenama, a dostupni su u svim krajevima Lijepe naše. Odlučili smo saznati više i upoznati ih bolje…

Zanima nas više o osobama koje se kriju iza ove uspješne domaće priče,  otkrijte nam malo o vama, pokretačima TARA fashion modnog branda?

Iza TARA Fashion branda krijemo se ja i moja vječna inspiracija, kćer Tara po kojoj sam i nazvala ovaj brand. Svakako želim istaknuti i sjajan tim žena, koji sudjeluje u stvaranju brenda (krojačice, voditeljice proizvodnje, prodaje, marketinga…). Pomogla su i sva ona iskustva koja sam kroz život dobila radeći, sad već preko 20 godina u modnoj i tekstilnoj industriji.

Vrlo ste se brzo kvalitetno pozicionirali, koji je recept vašeg uspjeha?

Upravo kako ste i sami rekli, kvalitetom. Naime, cilj nam je stvarati odjeću koja je više od jedne sezone, koja je priča koju nosite i non stop nadograđujete, mijenjate, prilagođavate sebi. Jer ni mi nismo uvijek isti, i mi se mijenjamo, sazrijevamo, donosimo nove životne odluke pa u skladu s tim i mijenjamo image i stil odijevanja. No zašto bi svaki put morali robovati novim trendovima i kupovati sve novo. Moda i odjeća, po TARA Fashion filozofiji, trebaju biti prilagođeni ženama u pokretu, koje imaju puno obaveza no sve nekako stižu i pri tom pričaju svoju modnu priču. Zato nam je slogan “wear your story” kako konstantni podsjetnik da unatoč svemu, uvijek trebamo ostati svoje i “furati” neki svoj film.

S kojim ste nastojanjima počeli, kako želite da se žene osjećaju dok nose odjeću s TARA potpisom?

Nastojanjima da žena od jutra do večeri u našim kreacijama izgleda dotjerano, ženstveno, seksi a pri tom opušteno i nesputano. Glavna ideja je bila da kad se ujutro sredite budete lijepe i osjećate se dobro i dok vodite dijete u vrtić, i dok ste na poslu s kolegama i na sastanku, i dok navečer idete u kazalište… A da se pri tome ne morate nekoliko puta presvući. Zato kombiniramo većinom prirodne materijale koje vole vaše tijelo i kožu i jedan jednostavan dizajn sa malim pomakom kako bi ipak našu odjeću učinio iako prioritetno nosivom, posebnom i drugačijom od drugih.

Što vas je potaklo da pokrenete domaći brand i s kojim ste se najvećim izazovima susretali?

Uh, a sad malo o onoj manje glamuroznoj strani – poduzetništvo u Hrvatskoj. J Treba pričati o tome, jer put nije lagan. Dosta ljudi misli da je dizajner biti lako. Imaju jednu krojačicu i to je to. Moja priča počinje prije više od 20 godina, kada sam završila Tekstilno tehnološki fakultet u Zagrebu za konstruktora odjeće. Ubrzo sam otvorila svoju firmu i počela šivati, što se razvilo dobivanjem velikih poslova za svjetske modne gigante poput Benettona. Preko 10 godina šivali smo za njih, no niže cijene poslovanja odveli su ih izvan granica Hrvatske. Nakon toga moj put obilježava šivanje kolekcija kako za naše tako i strane dizajnere, te modne kuće, kao i šivanje serija po narudžbama. No zbog uistinu niskih cijena i nekontinuiranosti takvih poslova odlučujem se hrabro zakoračiti i raditi ono što najbolje znam – dizajnirati i šivati svoje modele. Nekako, uvijek te život vrati na ono što najviše i voliš raditi, ono s čim si započeo, raditi svoje kolekcije i svoje modele.

Sviđa mi se što ste slavite sve žene svih generacija,  modni ste i praktični, postoji li profil TARA žene ili su se doista u vašoj filozofiji prepoznale sve generacije?

Naše žene, kako si od milja zovemo TARA fashionistice, su žene svih profila. Ne želimo se distancirati ni od koga. No ako to ipak pretočimo u riječi, to su djevojke u svojim dvadesetima, mlade žene u tridesetima i četrdesetima no i dame u pedesetima i šezdesetima. Baš zbog raznolikosti karaktera žena, jako je zanimljivo vidjeti kako jedan model naše haljine odlično stoji i na djevojci od 30 ali i na gospođi od 60 godina. To je ta ljepota različitosti i pričanja svoje priče, gdje svako njeguje svoj stil i svoje iskustvo nosi na svoj način. Prekrasno je to vidjeti, uvijek me tako nešto posebno razveseli.

Prilikom kreiranja novih kolekcija oslanjate li se na globalne modne trendove ili prefencije klijentica?

U našim kolekcijama uvijek ima jedan dio stvari koje zovemo basic modelima, to su naši bestselleri poput volumenoznih blago asimetričnih haljina, no i nekih kaputa, uskih haljina od viskoze, majice na špiceve i slično. Osim toga, naravno pratimo godišnja doba i svjetske trendove, no sve to opet interpretiramo na svoj način i u materijalima koje mi vidimo na našim fashionisticama. U svakom slučaju, svaka naša kolekcija je zaokružena i možete u njoj pronaći sve što jednoj ženi treba. Raspon veličina koje radimo je od 36 do 46 što također volimo istaknuti jer ima dosta brandova koje završavaju na puno manjim konfekcijskim brojevima. A mi volimo istaknuti da sve su žene lijepe.

Hrvatice i moda, na koje smo odjevne artikle najslabije? 

 U našem slučaju, na kapute i ogrtače, te naravno haljine.

Osim u tredovski i ženstveni dizajn puno polažete i na odabir dobrih materijala, koliko je ta stavka bitna u radu i imidžu branda?

 Ovo je jedna od ključnih stavki. Velika većina naših modela je ugodna prirodna viskoza koja je nježna i žene ju jako vole jer se u njoj ne znoje. Ako koristimo nove vrste materijala poput scube ili neoprena, ona opet gledamo da su to vrhunske varijante istih tkanina i da su to modeli poput kaputa, sakoa i sl. Ove sezone, kaputi, pelerine i ogrtači su od kuhane vune, što je inače u dućanima teško naći kako su poliesterske varijante puno povoljnije. No naša je filozofija, stvarati kvalitetno za više sezona i čvrsto vjerujemo da je to, iako teži, dugoročno uspješniji put. Sretni smo što sve više i više žena prepoznaju taj naš trud. Mi vjerujemo da se to na kraju vidi i u stavu žena koje nas odabiru, to su žene koje znaju što žele u životu i prepoznaju kvalitetu i dobre stvari u životu.

Što nam donosi modna 2017. godina u izvedbi TARA FASHION proaktivnog i kretivnog tima?

Osim novih kolekcija, istaknula bi da se u 2017. namjeravamo nastaviti širiti prema svjetskom tržištu. Krajem prošle godine učinili smo prvi korak ka tome, već započeli suradnju sa jednim poznatim stranim web shopom.

Sve to uvijek treba pratiti dobra prezentacija, pa tako za proljeće spremamo i jednu posebnu kampanju, sa odličnim timom, koja će nas točno prikazati u svoj širini kakav brand i jesmo. No to ostavljam za proljeće kada bude gotova, obavijestit ćemo vas na vrijeme i poslati vam fotografije. 

Pripremila: Marija Mažar

TARA FASHION

 

spot_img

ZADNJE OBJAVE

NE PROPUSTITE