ZTC

Espadrile su veliki ljetni hit, a mi smo pronašli verziju s domaćim potpisom. Mlada studentica Tanja Filipović, pod okriljem brenda Evita stvara prekrasne ručno izrađene espadrile od 100% prirodnih materijala. 

Za početak otkrij nam nešto više o sebi i brendu Evita?

Imam 23 godine, rodom sam iz Umaga, a studiram u Zagrebu modni dizajn na TTF-u. Svo znanje koje imam unijela mi je naša predivna dizajnerica Greta Gudelj kod koje sam 4 mjeseca radila praksu, i namjeravam raditi dok ne zavrsim fakultet, jer ima jos puno toga za uciti. Brand Evita je namijenjen svim zenama i djevojkama koje će se osjećati lijepo i drugačije od ostalih dok nose bilo koji proizvod koji je proizašao iz mojih ruku (koje su trenutno pune žuljeva haha). 

Kako se započela tvoja kreativna priča? Jesi li oduvijek znala da se želiš baviti modom ili si se u dizajn zaljubila na fakultetu?

Moja priča je počela kada sam studirala Kroatologiju na Hrvatskim studijima, gdje sam bila užasno nezadovoljna i neispunjena zbog onoga što studiram, to nije bilo za mene. Oduvijek sam voljela modu i htjela sam upisati modni dizajn na TTF-u, ali nisam znala crtati, tu sam počela vježbati, gledala preko youtubea, crtala dan i noć i išla na poduke i tako sam upala na fax. 

Što misliš, koliko je važno obrazovanje u modnom svijetu, odnosno koliko ti pomaže Tekstilno tehnološki fakultet?

Mislim da je važno znati i teoriju i praksu, naravno da je više bitnija praksa, barem iz mog iskustva. TTF te tu kreativno razvija, razvijaš crtačke sposobnosti, učiš povijest mode i kostima, konstrukciju odjeće itd, što mislim da je važno znati, ali opet, znamo svi da su puno velikih imena samouki i da je najbitnija praksa i samo praksa. 

Espadrile su veliki ljetni hit, kako bi opisala svoj brend odnosno proizvode u nekoliko rečenica?

Mislim da moji proizvodi odišu posebnošću i da se na njma vidi da je to nešto drugačije, nešto rađeno sa puno ljubavi. Odišu bojama, volanima, mašnicama, cvijećem, što je ove sezone hit, a i najbitnije od svega da svaku koju radim bi obukla ja prva. Sve su rađene većinom od lana, neke od pamuka. Potplate su od jute, proizvedene u Španjolskoj, dakle sve je apsolutno 100% prirodno.

Gdje pronalaziš inspiraciju za rad? Možemo li naručiti i personalizuirane espadrile?

Kao što sam rekla u prošlom pitanju, inspiracija su mi bili ovogodišnji hit detalji, volani i cvijeće, ali isto tako odem u trgovinu tkanina, vidim neki komad i dobijem inspiraciju i točno znam šta ću s njim. 

Planiraš li u budućnosti i kolekciju odeće ili ćeš se usmjeriti na obuću?

U budućnosti će sigurno biti i odjeća, ali za sada ću se bazirati na obuću. Mislim da treba savladati jedno po jedno.

Kako ukratko, za nas laike, izgleda proces izrade jednih espadrila?

Uh, ima tu posla 🙂 Prvenstveno treba imati dobar kroj, onda se materijal učvršćuje, pogotovo zato što radim sa lanom koji je jako lagan, onda se sve to sašije, i na kraju se ručno prišije na đon. Ovako kad to govorim zvuči mi jednostavno haha. 

Za kraj, otkrij nam neke snove, ciljeve, za budućnost..

Moj san je da uspijem u ovome što radim. Mislim da svatko treba raditi ono što voli, zagristi i boriti se da u tome uspije, bez rada i truda nema ničega

FACEBOOK

INSTAGRAM


Pripremila: Katja Grubiša
Photo: arhiv Tanje Filipović

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE