Na današnji dan, 21.3., obilježava se Svjetski dan sindroma Down. U Rijeci je započelo podizanje svijesti  o prisutnosti, potrebama kao i sposobnostima osobama s Down sindromom već 9.3, kada je otvorena prva izložba fotografija Milice Czerny Urban pod nazivom tu sam.

Danas nastavljamo u istome tonu,  te pod organizacijom Udruge za Down sindrom Rijeka, odlazimo u riječki kafić-čajanu Samovar, u Užarskoj 14,  gdje će od 11 do 12 sati biti besplatno poslužen čaj – za sve koji obuku različite čarape što je jedan od simbola današnjeg dana.

Milica Czerny Urban

Ovo je samo mali znak pažnje te simbol kojim se “obični” ljudi povezuju sa osobama koje imaju Downov sindrom. Za njihov dan simbolično je odabran prvi dan proljeća, čija se brojka 21 ujedno odnosi i na 21 kromosom.

Ove godine ova posebna brojka otkriva još jedan značaj, Udruga će odabrati 21 osobu, koja je pomogla njihovoj udruzi na bilo koji način: doniranjem, radom, pomoganjem te istima podijeliti 21 kolač.

Nakon prigodne čajanke odlazimo u Kastav gdje se pod Volticom u 17 sati otvara izložba fotografija Milice Czerny Urban. Čitav projekt održala je i umjetnička udruga Kreativni kolektiv Kombinat koju predvodi Nataša Antulov, koja je za riječku Udrugu za Down sindrom osmislila originalnu i modernu te prigodnu identifikaciji pod sloganom »Vidimo se«!

Photo: Ivor Mažar

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE