ZTC

Svaki kraj donosi novi početak. Otišla nam je godina koju sada prošlom zovemo. Novi start, novi let ispunjen žarkim  i iskrenim željama. One srcu najbliže neka Vam se prve ispune.

Vjerujem u zakon početka i njegovu snagu. U njemu je mnogo toga obilježeno i pečatirano. Dobar početak nosi  dobar  vjetar u leđa.

Ideja je početak. Svaka kreativna priča se uzdiže, raste i nastaje nakon ideje.

Krenimo našim stazama, našim idejama  ne onim koje  su nam drugi nametnuli. Napustimo one poznate s kojima nismo zadovoljni. Vjerujmo u sebe. Dobro utabajmo naše  početne puteve i lagano ćemo došetati do našeg cilja.

Životna priča  ili priča u interijeru mnogo dodirnih točaka ima.

Dobra podloga, dobar start i početak pun hrabrosti. Ako stvaramo srcem ostvarit ćemo ga.

I tako u uređenju  našeg doma mi krećemo od poda odnosno podnih obloga. Podna obloga je važan čimbenik u  cjelokupnom dojmu interijera. Važan  dio početka svake interijerske priče a  svojim sastavom, izradom i  načinom polaganja mnogo toga veže i povezuje. Praktičnost, funkcionalnost, izdržljivost, zaštita i ljepota su  zadaci koje podna obloga mora ispunjavati.  

Često korištena podna obloga koja nas okružuje je  porculanska,  keramička pločica. Oblažemo s keramikom podove  domova i poslovnih  prostora a skoro uvijek je viđena u našim  kupaonicama i kuhinjama.   

U ovom trenutku zaboravljamo na pravilne oblike jer vlada  hexagon faza. Nepravilni  rombovi  često su kombinirani  s keramikom koja drvo imitira. Osvježeni retro izgled stvara i  sa modernošću se spaja.

Geometrija je od davnina krasila interijere. Neizbježno je svuda oko nas. Nikad hladna, uvijek zanimljiva.  Paul Rend je rekao: “Geometriju je nemoguće kritizirati. Ona nikada ne griješi“.   

U  60-ima se koristilo mnogo sitnih geometrijskih tijela i dojam je znao biti  pomalo  psihodeličan. Pustimo geometriji da se u interijer uvuče  nenametljivo ali  s velikim pečatom. Hexagon kao  geometrijsko tijelo je  ugodno, zanimljivo i nimalo dosadno. Svoje mjesto  može pronaći u tinejđerskoj  sobi,  kupatilu, kuhinji ili poslovnom prostoru.

Upravo u kombinaciji s drvom to geometrijsko tijelo izgleda posebno. Ova igra veći prostor zahtjeva i idealna je  za caffe-bar ili neki opušteni restoran. Privlači pozornost. Zaigrana priča koja nije  nametljiva uz pametno složen ostali dio  interijera.    

Keramika koja daje efekt drva sve je popularnija. Odličan izbor za sve one koji  svom apartmanu, domu ili poslovnom prostoru žele dati toplinu i prirodnost drva a izbjeći mane koje drvo kao prirodni materijal ima. Nema ogrebotina i  štikli tragova. Keramičke pločice sa wood efektom dolaze u raznim dimenzijama 15×90 cm, 10x70cm…. Mogu se slagati na više načina a s manjim dimenzijama spretni će parketar riblju kost posložiti i tako najvjerniji dojam drva stvoriti. Parket složen na riblju kost nekad  je bio simbol starijih građanskih stanova sa visokim plafonima. Danas se često i u moderno uređenim  interijerima viđa dok i  popularni skandinavski, nordijski dizajn takav način slaganja parketa voli.

Kao i kod pravih drvenih podova i u keramici su nam dostupne nijanse hrasta, oraha, tikovine. Proizvođači nude mnogo više od imitacije drva.  Keramika je iscrpila svu inspiraciju iz stvarnog drva i prirode. Boja i  struktura savršeni  izvorni izgled ima. Možemo dobiti  dojam neobrađenog drva ili savršeno poliranu površinu.

Trend keramičkih pločica  imitacije drva je  u usponu. Svima njima je zajednička vrlina da je  između njih i prirodnog drva vrlo mala razlika.    

Slike preuzete sa www.archiproducts.com , www.marazzi.it , www.pinterest.com

MARIJA SABLIĆ

Živim dan za dan bez maske na licu, hrabra da konačno budem svoja. Ne  volim površne ljude i odnose. Kao što volim iskrena i duga prijateljstva tako volim i dugovječne interijere. Ne volim isključivost i trudim se u svemu i svakome vidjeti nešto dobro . Kad mogu birati… obitelj, sunce i more uvijek  su mi najdraža opcija.

Kontakt: marijasablic@net.hr

I LOVE HOME INTERIORS

Vaši komentari