ZTC

Maja Gostrec nam dolazi iz Zagreba i magistra je krajobrazne arhitekture. Trenutno ne radi u struci, ali kroz svoju strast prema biljkama polako kreće s manjim projektima, događanjima i predavanjima kako bi približila jednostavne i lako održive vrste svima koji možda nemaju zelenu stranu, ali žele svoj dom ‘ukrasiti’ zelenilom. Maja ističe kako je njezin cilj pomagati ljudima u odabiru i smještaju biljaka u svom domu, imajući u vidu i uvjete prostora poput vlage zraka, osvjetljenja kao i njihove navike i slično kako bi im mogla preporučiti biljke koje treba više ili manje zalijevati, dohranjivati i slično.

Nas je zaintrigirala cijela ideja te smo odlučili saznati još, a u ovom kratkom ali slatkom razgovoru Maja nam je otkrila više o svojoj ljubavi prema biljkama, upitali smo je i da nam otkrije koja je njezina omiljena biljka, kakve su reakcije njenih pratitelja i poznanika ali i zašto se odlučila otvoriti Instagram i Facebook stranicu Maja’s plants and stuff.

Draga Majo, dobro nam došla na Stiluetu, naišli smo na tvoju Facebook i Instagram stranicu i oduševili se pozitivnom energijom, a svakako se slažemo da su biljke zaista svaka na svoj način posebne i savršeno se uklapaju u interijer svačijeg doma, kako si se ti zaljubila u biljke?

Kao dijete sam puno vremena provodila s bakom i djedom u našem vrtu na selu sadeći sve, od voća do povrća i ukrasnih “outdoor” i “indoor” vrsta. Moja prva kolekcija započela je tijekom mojih srednjoškolskih dana kada sam imala skromnu kolekciju kaktusa i sukulenata koji su mi mahnito rasli. Od tada sam usvojila, dobila na poklon, kupila i razmjenila mnoge biljke koje sam razmnožavala, neke uspješno neke bezuspješno. Prošle godine sam se prvi puta ohrabrila i zasadila svoje povrće na balkonu i neočekivajući uspješnu “sezonu” ostala sam i više nego ugodno iznenađena rezultatom nakon čega sam mnoge sadnice poklonila i podjelila prijateljima.

Možeš li nam reći malo više o svojim društvenim mrežama i stranicama koje vodiš, zašto si odlučila otvoriti Instagram profil, što serviraš svojim pratiocima ali i kakve su povratne reakcije?

Instagram profil majas.plants.and.stuff nastao je potpuno spontano, prerastao je iz mog privatnog profila, gdje sam ponekad uz ostali sadržaj objavljivala i svoje biljke, u jednu zelenu oazu. Sama ideja nastala je prije nekih godinu dana kada sam počela objavljivati fotografije i storye povrća koje sam posadila na balkonu usred grada. Počeli su me pratiti profili biljnih entuzijasta iz Hrvatske i susjedstva, a time je porastao i moj interes da proučim zelenu scenu oko sebe.

Tko god me zna, zna da jako volim biljke, od bliskih ljudi, kao i poznanika uvijek sam dobivala oduševljenje i podršku, kao i od pratitelja od kojih dobivam i mnogo upita.

Uz prezentiranje različitih biljnih vrsta bitno mi je spojiti vizualno lijepe elemente svake (bilo da se radilo o samom habitusu, listu, kori, razvoju ili nekom trećem detalju), odnosno fotografiju s edukativnim dijelom – opisom vrste (latinski naziv biljke, opće karakteristike i poneka možda manje poznata informacija o toj vrsti).

Hyacinthus orientalis
Marimo alge Aegagropila linnaei
Monstera deliciosa
Oxalis triangularis
Ficus lyrata
Peperomia albovittata
Peperomia caperata

Nedavno sam pokrenula i Facebook stranicu, a u bliskoj budućnosti planiram i početi pisati blog na kojem bih uz različite vrste i opise njihovih potreba i zahtjeva u prostoru, imala rubriku s pitanjima  i savjetima, s obzirom da i sada dobivam mnogo upita za različite vrste biljaka, kupnju i nabavu određenih vrsta, savjetujem za kupnju vrsta (npr. vrste koje su sigurne za djecu i životinje, vrste koje su otporne na sušu, koje podnose malo svjetlosti itd.).

Možeš li nam otkriti i koja je tvoja najdraža biljka, ali i ona najednostavnija za održavanje za sve početnike koji bi ih možda uskoro poželjeli imati u svom stanu?

Kad se radi o najdražim biljkama, jako mi je teško odgovoriti. Trenutno u svojoj kolekciji imam 60 – ak biljnih vrsta koje krase moj dom. Kako je moj hobi započeo s kaktusima i sukulentima, jako su mi dragi i danas, bitno im je samo osigurati mnogo svjetlosti. Trenutno mi je lirasti fikus (lat. Ficus lyrata) najdraža opsesija. Moram izdvojiti i ljubičastu djetelinu (lat. Oxalis triangularis) koja je sve više zastupljena i dostupna kod nas. Rod Peperomia ili biberovke su mi jako drage i jako jednostavne za održavanje. Zračne biljke (lat. Tillandsia) danas su veliki hit i sve su dostupnije kod nas, jako jednostavne za održavanje i zaista zanimljivog izgleda, vole vlagu pa ih treba prskati jednom tjedno, a jednom u mjesec dana uroniti u vodu na sat-dva, dobro otresti i pustiti da se osuše te staviti na svijetlo i prozračno mjesto. Ako nemate dovoljno svjetlosti u svojim prostorijama, rod Sanseveria je definitivno dobar izbor, osim što pročišćava zrak, idealna za spavaće sobe jer noću proizvodi kisik i treba joj minimalno zalijevanje. Jedini minus je to što je otrovna za kućne ljubimce pa je treba držati podalje od znatiželjnih njuškica. Zamioculcas zamiifolia također traži minimalno zalijevanje i polusjenovit položaj. Dracene (lat. Dracaena) su također jako zahvalne. Za sjeverno orijentirane prostore s manje svjetlosti, poput kuhinja i kupaonica u kojima ima dovoljno vlage, idealne su paprati. Ima još mnogo vrsta koje bi mogla nabrojati, a jedna od zanimljivijih koju sam nedavno otkrila su definitivno Aegagropila linnaei, Marimo alge koje rastu u vodi, potrebno im je jako malo svjetlosti, a ako imate ribice, u akvariju je korisna kao biološki filter.

U globalu, neovisno o tome je li osoba početnik ili ima dugogodišnje iskustvo u brizi za biljke, nekome će bolje odgovarati i rasti biljke koje neće odgovarati nekom drugom. Sve ovisi o uvjetima u stanu i količini brige koju posvetite biljci.

Euphorbia trigona
Mammillaria scrippsiana
Krunica-Senecio rowleyanus
Tillandsia ionantha red
Tillandsia medusae
Tillandsia xerographica
Yucca
Zamioculcas zamiifolia
Zlatni puzavac Manjula
Platycerium bifurcatum

Ovaj naš razgovor privest ćemo kraju, zaista smo uživali, za kraj možeš li nam otkriti svoj najdraži lifestyle citat ili misao kojom se svakodnevno vodiš?

Uz užurbani tempo i život prožet obavezama, bitno je da svatko ima svoj komadić vremena koje provodi uz stvari koje ga ispunjavaju i vesele, pa tako ja punim svoje baterije kroz brigu o svojim biljkama koje me ispunjavaju  i daju mi dnevnu dozu sreće i zadovoljstva.


Ako ste i sami zeleni entuzijast ili početnik svakako vam preporučujemo da posjetite Majinu Facebook i Instagram stranicu gdje ćete svakodnevno pronaći mnogo zanimljivih i poučnih informacija.

Tradescantia pallida
Terracota
Paprika
Ceropegia woodii-Tillandsia streptophylla

Foto: privatni arhiv M.G.

Pripremila: Stilueta

Vaši komentari