skip to Main Content
MENU
“Svaki dan nešto nastaje, nešto stvaram” Mirna Sišul

“Svaki dan nešto nastaje, nešto stvaram” Mirna Sišul

Mirna Sišul rođena je 1977. godine u Rijeci. Završila je  školu za primjenjenu umjetnost i diplomirala na Akademiji primjenjenih umjetnosti u Rijeci. Ima status samostalnog umjetnika te brojna priznanja, suradnje i samostalne izložbe koje svjedoče kako se radi o umjetnici koja ima neiscrprno vrelo inspiracije.

Mirnu smo posjetili u njezinom atelieru,   u Strossmayerovoj 15A u Rijeci, usudim se reći u jednom od najljepših kutaka u našem gradu. Jednom kad uđete poželit ćete se često vraćati, a na svakom kutku pronalazit ćete slike koje ćete poželjeti udomiti u vašem prostoru. Ovo je jedan od intervjua koji je sazrijevao godinama koliko smo pratili rad riječke umjetnice i divili se s odmakom njezinim idejama koje na platnu prenose radost života uz prepoznatljiv izričaj.

Mirna Sišul

Mirna Sišul

Mirna, očito je da umjetnost urezana u svaki kutak vašeg djelovanja, sjećate li se možda kako je izgledalo vaše djetinjstvo, jeste li  već tada pokazivali sklonost kreativnom djelovanju?

Sjećam se da sam stalno nešto crtala… ali ne mogu reći da je to bilo umjetničko djelovanje već u mladosti… kao i sva djeca, tako sam i ja crtala… sve se razvilo u srednjoj školi… tada smo radili i radili i stalno nešto stvarali te sam shvatila da je to moj poziv. Poslije sam upisala i završila Akademiju primjenjenih umjetnosti, a ovih dana navršavam 17 godina mog aktivnog bavljenja slikarstvom.

U kojim uvjetima stvarate, mora li biti određeni dio dana, glazba ili inspiracija kad dođe kreativnost samo krene?

Radim svaki dan, uživam u tome… uglavom radim tijekom čitavog dana… radim uz meni dobru glazbu, uz dobro i pozitivno okruženje… osim u ateljeu nerijetko radim i u dnevnom boravku kada su djeca kod kuće ili vikendom kako bi bili svi skupa… svaki dan nešto nastaje, nešto stvaram!

Meni je svaka slika u  atelieru predivna i svakoj bi pronašla mjesto od zidova našeg doma, sa mnom se složio i suprug. Kakav je osjećaj znati da je vaša ruka, ideja, misao dijelom svakodnevice brojnih ljudi, da uljepšavate prostor i donosite dobru energiju kroz vaš rad?

Prije svega hvala na tome 😀

Nisam o tome razmišljala na taj način… radim ono što mene veseli, iskreno i s ljubavlju… ali da, zaista je privilegija moći uljepšati prostor i donjeti pozitivnu energiju u nečiju svakodnevnicu…

Kad bih trebala opisati vaše radove dodala bih im pridjev „sretni“! Kako  postižete da sve ima jedan pozitivan izričaj i vedru notu koja nam u biti svima i treba?

Volim vidjeti svijet oko sebe u bojama, obožavam boje, nijanse, igru svjetla i sjene…

vjerujem da u duši moramo ostati dijete, moramo ostati neiskvareni i u potpunosti pozitivni da bi iskreno radili, ma kojim god se poslom bavili… godine zaista nisu važne, važno je ono nešto što izlazi iz nas, važno je ono što živimo, a posljedično se to iskazuje i u našem ponašanju i u našim djelima! Energija koju šaljemo nam se i vraća!

Osim slikarstvom bavite se i dizajnom interijera, postoje li neke projekti na koje ste posebno ponosni?

Umjetnost je moja ljubav i moj posao. U umjetnosti sam svaki dan. Dok stvaram jednostavno uživam i volim to što radim! Da se ne bavim umjetnošću to ne bi bila ja! I slikarstvo i dizajn interijera usko su povezani. Za slikarstvo živim, no projekti uređenja interijera meni predstavljaju dodatan izazov. Naime, tu je potrebno zadovoljiti više kriterija odjednom pa samim time i izazov je veći. Tu trebam biti zadovoljna ja, ali još više klijent koji je povjerio svoju intimu stanovanja ili poslovnog prostora meni.

Svaki novi projekt me veseli, držim da je bolji od prethodnog. Mogu izdvojiti centar za strane jezike Omnia u Rijeci, zadnje vrijeme radim na uređenju vile u Istri…
Dizajn interijera, slikarstvo i izrada nakita koji je također prepoznatljiv i drugačiji od drugih brendova. Moram pitati: uz obiteljske obaveze i majčinstvo, kako sve stižete?

Sve što radim doživljavam kao posao, istinski to je moj posao! Pored mene u poslu je i moj suprug Marin… rješava svu logistiku i podršku tako da se ja mogu posvetiti onome što volim… tu je i podrška roditelja kada nismo kući…

Uspješno ste pronašli svoje mjesto pod zvijezdama, imate svoju strast koja je prepoznata i priznata, u današnje vrijeme kad se često govori da se od umjetnosti ne može živjeti, imate li možda savjet za sve one mlade ljudi koji gaje veliki talent, ali se možda boje zakoračiti u svijet i predstaviti se u punom sjaju?

Hvala još jednom 🙂 mislim da nisam dovoljno kompetentna da dijelim savjete… ali za mlade ljude jednostavan recept je da slijede svoje snove, da budu pozitivni… i već će se nekako posložiti… to nije lako, puno je prepreka, ali ako istinski vole to što rade… dogoditi će se… zvuči možda „bedasto“, ali to je upravo moje iskustvo…

Nama su priče poput ovih zanimljive i inspirativne, jedva ih čekamo podijeliti s čitateljima, koje osobe vas inspiriraju?

Uspješne priče i uspješni ljudi, iz koje god branše da dolaze moja su inspiracija… divim se takvim ljudima i učim od njih 😀

Na vašim slikama često nailazimo na riječi inspiracije stoga moram pitati koji su vama omiljeni citati i/ili stihovi?

Radim slušajući i osjećajući glazbu. To je moj pokretač, bez toga ne mogu… i to uvelike obilježuje moje slike, moj rad. To su stihovi pjesama koje u tom trenutku proživljavam, s kojima se susrećem ili koje trenutno živim..

Pripremila: Marija Mažar                       Foto: Ivor Mažar

Facebook KOMENTARI

Back To Top