13.8 C
Rijeka
Ponedjeljak, 30 studenoga, 2020

Grad znanja: Kava, kolač, izložbe Tee Perinčić

Tea Perinčić, nakon završene srednje škole u rodnoj Rijeci, upisuje Filozofski fakultet u Zagrebu, gdje studira filozofiju i povijest. Na istom fakultetu magistrirala je...

Stilueta u posjeti: Plesni centar K2K u Rijeci

ADRIA OIL

Posjetili smo plesni centar K2K iz vrlo jednostavnog razloga, odlična energija plesača i imidž u javnosti, brojni uspjesi i neobična priča. Upoznajte tim koji je ples u Rijeci digao na jednu novu razinu…

Četiri godine rada, truda i vaša je vizija sada prekrasna plesna stvarnost koju živite s vašim plesačima i njihovim obiteljima i prijateljima. Zašto to ističem? U nekoliko sam navrata, u različitim krugovima čula samo lijepe riječi o vašem načinu rada i pristupu i to je utjecalo na odluku da se javim i saznam sve što me zanima, a za početak  tko je pokrenuo ovu pozitivnu k2k lavinu i što točno ime predstavlja?

Plesni centar K2K ime je iza kojeg se “skrivaju” Kristina Paunovski, Maja Kereš i Katarina Jurić. Centar je sa radom počeo u rujnu 2013. godine.
Iza K2K naziva, naravno, kriju se inicijali samih osnivačica (odnosno Kekica, Kereš i Kety, kako nas znaju u plesnim vodama, ali i mimo njih), a međusobno su okrenuta jer si, kao najbolje prijateljice jos iz tinejđerskih dana, uvijek drže leđa. Broj dva simbolizira sve naše plesače koji nas povezuju i radi kojih i postoji sam centar.
Nastavak kənˈsepshən objašnjava sljedeće:

Jeste li zadovoljne što ste sve postigle u godinama rada na riječkoj sceni?

Naravno, jako smo zadovoljne i ponosne sa svime što stoji iza nas, ali isto tako to gledamo tek kao svoj početak. Ono što želimo da K2K daje mladim i starijim plesačima je kvalitetna i raznolika edukacija, mjesto gdje mladi ljudi mogu steći šaroliko znanje o plesu i različitim plesnim stilovima, gdje mogu stvarati, inspirirati, aktivirati se i djelovati. Od našeg osnutka ugostili smo velika domaća i svjetska imena, surađivali sa učiteljima i održavali internacionalne radionice. Naposljetku, želja nam je stvarati i svojom kvalitetom doprinjeti plesnoj sceni u Hrvatskoj, a i šire.

Djelujete kao pravi tim,  osjeti se dobra atmosfera i međusobna podrška, koliko je to bitno za dobre rezultate pojedinaca i skupine?

Međusobna podrška je od iznimne važnosti i poseban naglasak kroz svoj rad stavljamo upravo na to. Da li kroz putovanja, program koji provodimo u centru ili projekte koje stvaramo.

Koje su sve dobrobiti plesa za svakodnevan život?
Mnogo je razloga: 1. tjelesna aktivnost. Osim što time ulažemo u svoje zdravlje, ulažemo i u svoju fizionomiju. Plesači imaju prekrasna tijela, dugih mišića, fleksibilni su, koordinirani. 2. Osjećaj za glazbu. Ples i glazba jednostavno idu jedno s drugim. Pomoću plesa razvijamo smisao za ritam, pokret, u skladu s glazbom. 3. Sloboda izražavanja i kreativnost. Jednako kao i svaka druga umjetnička forma, ples daje mnogo prostora za vlastito izražavanje, kroz improvizaciju, freestyle, koreografiranje, a sve te stavke njegujemo u Plesnom centru K2K.
Ples isto tako ima svoje terapeutske vrijednosti i jako utječe na samopouzdanje djece i mladih. U centru jako držimo do toga da mladi nauče prihvatiti sebe udaljavajući se time od iskompleksiranosti koja je danas jako proširena među mladima.

Plesu je pokret, učenje, rad, pomicanje granica… Kako pristupate treninzima?

Plesni centar K2K pokrenule smo inspirirane iskustvima iz inozemstva. Školujući se u Amsterdamu i New Yorku, dvije od najpoznatijih svjetskih plesnih meka, imale smo priliku otkriti i doživjeti različite perspektive plesa i edukacije. Ples smo upoznale kroz umjetničku, komercijalnu, klupsku, i underground scenu te je čitav taj proces istraživanja ostao duboko usađen u nas. Neminovno je bilo da se svi utjecaji stope u jedan te smo i kao sam K2K primjer te fuzije: akademski i europski način obrazovanja, te komercijalno/klupski američki svijet. Gajeći  zajedničku ljubav prema plesu i podučavanju, povezale smo oba svijeta i odlučile napraviti nešto novo za riječku, ali i hrvatsku plesnu scenu.

Ima li nešto na što ste posebno ponosni?

Naš najveći uspjeh bez premca jest sam proces koji se odvija daleko od očiju publike. Uspjeh je vidjeti podršku, toleranciju i razumijevanje koje se razvija i koja se često testira. Upravo te male svakodnevne pobjede čine naše plesače boljim ljudima i plesačima. Kristina veliki značaj pridaje upravo tome u svom radu sa mladima. Ako bi morali odabrati jednu nagradu kojom se izrazito ponosimo onda je to prva osvojena nagrada za K2K,a koju su ponijele doma Maja Kereš i Kristina Paunovski iza koje je bio nastup sa ozljedom, niz prepreka kao i nemogućnost potrebnih uvjeta za rad. Dueti u kategorijama hip hop i contemporary osvojili su u obje kategorije posebne nagrade za najbolje duete na cijelom natjecanju. Također smo jako ponosni na našu članicu Arianu Prpić koja je pod mentorstvom Kristine upisala prošle godine plesnu akademiju u Zagrebu. A i veliki ponos je naša Maja Kereš koju svoju plesnu karijeru gradi u Los Angelesu gdje uz sve profesionalne angažmane moramo istaknuti snimanje spota za Keith Urbana, Rob Thomasa i zadnji za Fergie, te “najsvježiji”uspjeh a to je nastup na ovogodišnjim Grammy-ima uz legendarne A tribe called Quesi Busta Rhymesa.

Riječka plesna scena, osjeti se neki pozitivan zamah, što mislite da je presudilo tome da Riječanke i Riječanki ples vole od malih nogu?

Osjeti se neki pozitivan zamah, što mislite da je presudilo tome da Riječanke i Riječanki ples vole od malih nogu?
Definitivno se osjeti pozitivan zamah i veliki napredak u kvaliteti riječkih plesača. Rijeka je kroz godine postala kolijevka sve više i više talentiranih plesača koji su se odvažili na korak dalje prema profesionalnom životu, da li putem akademije ili komercijalnog plesa, nije važno, ali su takvi individualci zasigurno primjer i ostalim mladima te svojim pričama potiču djecu da se počnu baviti plesom. Dakako, uz eru interneta, youtubea i društvenih mreža – i ples se sve više popularizira, pa postaje atraktivniji kao hobi, a na naše veselje, nekima i više od hobija.

I za kraj, tko je sve zaslužan za uspjeh k2k priče koja je drugačija, posebna, inspirativna i zanimljiva te svakako – perspektivna?
K2K ne bi bio K2K da svaka od triju K nema prste u tome.. Osim što smo u privatnom životu najbolje prijateljice već puno desetljeće, povezao nas je ples. Oduvijek smo imale jednu posebnu strast prema plesu koju smo zajedno dijelile. Nazvala bih to zaluđenošću. Bile smo gladne znanja, željne plesa i napretka, konstantno smo putovale kako bismo se još više obrazovale. Pozornica, nastupi, probe, treninzi – živjele smo ples 24 sata dnevno. Sada, kad smo malo starije, neke imamo djecu, a neke i dalje sanjarimo ples haha =), želimo prenijeti mlađim generacijama tu našu zaluđenost, strast, jezik kojim mi pričamo – ples. Želimo im pružiti nešto što mi možda nismo imale prilike kad smo bile mlađe – zato dovodimo gostujuće učitelje, organiziramo radionice, imamo teorijska predavanja i njegujemo stvaralački duh. Cilj nam je u K2K stvarati educirane plesače kojima možemo prenijeti svo stečeno znanje, inspirirati ih i motivirati da i oni kopaju dalje, istražuju ples, istražuju sebe. Želimo im dati mogućnost da se osjećaju sigurno u našem plesnom centru, u kojem stvarno držimo do i težimo pravilnoj edukaciji. Koristimo sva svoja iskustva iz inozemstva, osmišljavajući razne inovativne projekte i ideje, kako bismo otvorili neke nove vizije i perspektive plesa, u čemu svakako uspijevamo. Dokaz tome je da su se mnogi inspirirali našim idejama, i projektima, te osmislili slične, a to je i smisao svega što radimo – podići cjelokupnu ljestvicu plesa u Hrvatskoj na jednu višu razinu.

2

PLESNI CENTAR K2K
Fiorella la Guardie 14A
Rijeka, Croatia
kontakt: 099 686 2315
Pripremila: Marija Mažar                                    Foto: Ivor Mažar

ZADNJE OBJAVE

Maja Pejčić s Krka u svijet prirodne kozmetike ušla zahvaljujući noni

Maja u laboratoriju! Ovo je žena koja je odlučila stati na kraj skupoj prirodnoj kozmetici! „To treba biti dostupno i studentima i direktorima“ Maja Pejčić...

Editorial umjesto revije, Extravagant Gala donosi modnu priču iz Guvera

Modna manifestacija Extravagant Gala ovih je dana, šestu godinu za redom, trebala pretvoriti Guvernerovu palaču u najljepšu modnu pistu na Kvarneru. Epidemiološka situacija učinila...

PRATITE NAS...

22,125ObožavateljiLajkaj
7,910SljedbeniciSlijedi
20PretplatniciPretplatiti

NE PROPUSTITE

Foto, šminka, frizura i nakit – ovaj bajkovit vjenčani editorijal ima sve!

Mladenke su vječna inspiracija, započinje ovu priču Iva Bruketa koja je u razgovoru s vlasnicom frizerskog Studia Kate, Kate Brozinčević došla na ideju za...

Jeste li čuli za pero®? Otkrivamo sve o uspješnoj poduzetničkoj priči iz Matulja!

Nešto je posebno u obiteljskim firmama koje ujedine snage kako bi osvojile tržište i predstavile nešto novo, svježe, posebno. Posebna je strast u pojedincima...

Pogledajte kako je bilo na modnoj reviji Fashion Room Rijeka Night

Jesen je u Rijeci krenula vrlo dinamično, uz brojne projekte i događanja, Grad koji teče postao je grad koji se budi i iznimno nas...