ZTC

Rijeka i njezin kulturni život od nedavno su postali bogatiji za jedno prekrasno i intimno mjesto u samom centru grada, na adresi Ivana Zajca 20. Knjižara Val je prostor zamišljen  za druženje i okupljanja za sve one zaljubljenike u kulturu, umjetnost i knjige, a osim toga ovaj prostor ima ured, knjižaru, skladište i buduću rezidenciju za pisce. Razgovarali smo s gospodinom Draganom Ogurlićem, vlasnikom Naklade Val koji nam je otkrio sve o samoj ideji i realizaciji ovog projekta.

“Gdje Perun spava (Jadranske legende)” njegova je 15. autorska knjiga koju je napisao u suradnji s Vojom Radoičićem, a svoju prvu knjigu objavio je prije 30-tak godina. Prije 8 godina Dragan je preuzeo izdavačku kuću Adamić te je tako krenula i njegova priča s izdavaštvom, a baveći se time na neko vrijeme je i napustio pisanje kojem se vratio tek sad, no bez obzira na to sam sebi je dokazao kako može biti i izdavač i pisati knjige, jer su u 5 godina izdali čak 65 naslova.

“U Adamiću smo imali razgranatu izdavačku djelatnost koju smo od 2012. godine podigli na nivo vidljivosti. Sredinom 2013. otvorili smo i knjižaru u Opatiji, te je ta knjižara bila najljepši prostor, ali nažalost dojam je bio takav da je ona na krivom mjestu pa ideja o održivosti knjižnice, suvenirnice i galerije nije bila ispunjena u smislu očekivanja.”

U novi projekt Dragan i njegov tim ulaze s iskustvom knjižare koju su vodili 3 i pol godine, dok je Novi list, odnosno tadašnji vlasnik nije ugasio.

“Danas sam vlasnik ja, kao i vlasnik naklade Val te smo odlučili s nakladom Val kao i knjižarom nastaviti dalje. U ovu knjižaru ugrađeno je znanje koje smo imali, a ovo je povijesni prostor, prostor bivšeg izdavačkog centra Rijeka koji je djelovao od 1976. do 2007. godine. Nakon toga bio je prazan i potpuno devastiran, ne mogu vam ni opisati što sam sve ovdje našao.”

Međutim gradu je stalo da se tradicija nastavi, a oni su uspjeli zainteresirati grad te potom i izlicitirati ovaj prostor na duže vrijeme i odlučili spašavati sve što se može od podova do zidova.

“Sada imamo prostor u centru grada na drugom katu. Nekima je to možda i čudno, ali ovakvu intimnost ne možete imati u prizemlju. Odlučili smo se da ovo bude knjižara koja će tretirati riječke izdavače, odnosno izdavače s područja županije te da bude specijalizirana za sve riječke teme, sve županijske teme ali i jadranske teme.”

Prostor ima ured, knjižaru, skladište i buduću rezidenciju za pisce, te je i sama ideja bila da ovo bude intimno mjesto za druženje i okupljanje zaljubljenika u pisanu riječ, kulturu i umjetnost.

“Uložili smo puno i još moramo uložiti kako bi i rezidencija za pisce zaživjela. Jako sam ponosan na sve ovo. Na ovom mjestu imamo stvari koje ne možete naći nigdje drugdje. Ovdje imamo knjige koje možete naći samo u matičnim institucijama te svi riječki izdavači su nam se dobrovoljno pridružili, a to je meni velika potvrda da je ovo što radim dobro. Nažalost, od Umaga do Dubrovnika nema ozbiljnog izdavača jer sve dolazi iz Zagreba.”

S druge strane oni nisu samo knjižara već i izdavač, pa tako i oni daju knjige u komisiju drugim knjižarskim lancima kao što i izdavači daju njima, a osim toga prostor je i zamišljen kao prostor druženja i raznih manifestacija, te tako danas, 31. siječnja u prostoru Gradske vijećnice Grada Rijeke biti će predstavljena knjiga “O vremenu i klimi Rijeke i Kvarnera” najpoznatijeg hrvatskog  meteorologa inž. Milana Sijerkovića.

“Sutra, 1. veljače ovdje imamo jedno događanje upravo ovdje. Otvaramo s posjetom jednog razreda Prve riječke gimnazije na čelu s profesoricom Helenom de Karina koji će doći razgovarati o nakladništvu i o knjigama. Za tu prigodu osim mene ovdje će biti i Valter Lisica, direktor i nakladnik izdavačke kuće Lektira iz Kostrene. Čovjek koji se bavi izradom i nakladom knjiga za školsku lektiru. Mi ćemo ovdje pričati o tome kako izdavaštvo funkcionira i zašto treba čitati i kupovati knjige. Jako se veselim ovom događanju.”

S ovim ćemo i završiti ovu našu današnju priču, drago nam je vidjeti da Rijeka voli tradiciju i da drži do nje, a mi ovim putem gospodinu Draganu i Nakladi Val želimo puno sreće u svim budućim projektima. Više o Nakladi Val možete saznati na Facebook stranici Val Publishing House.


 

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE