Iako mnogi smatraju kako tetoviranje ljeti nije preporučljivo to nije u potpunosti točno.

Istina, potrebno je više pažnje posvetiti njezi tetoviranog područja, ali to ne znači da tijekom godišnjeg odmora ne možete posjetiti svoj najbliži Nero Ink i ukrasiti svoje tijelo motivom po izboru.

Svakako dobro razmislite o motivu i poziciji tetovaže koju želite napraviti po ovim visokim temperaturama, kako tetovirano područje ne bi bilo na mjestu na kojem se jako znojite što otežava zarastanje ili primjerice na stopalu ili gležnju koje je tijekom ljetnih mjeseci izloženo prašini i prljavštini zbog nošenja otvorenih cipela.

Kako bismo riješili neke nedoumice i olakšali brigu oko tetovaže koju ste odlučili napraviti baš ovih dana donosimo četiri savjeta za njegu.

1. Izbjegavajte vodu

Znamo, teško je odoljeti plavetnilu mora koje vas zove da uskočite u njega, ali nemojte uranjati tetovažu u vodu, bilo slatku ili slanu jer kupanje nije preporučljivo neovisno radi li se o moru, jezeru, rijeci ili bazenu. Tetovažu normalno perite prilikom svakodnevnog tuširanja, ali u prvo vrijeme nikako nemojte raditi kupke. Nakon skidanja zaštitne folije koju će vam staviti u salonu, tetovažu dobro operite samo običnom mlakom vodom ili nekim pH neutralnim sapunom. Ne bojte se dobro oprati tetovažu dlanom, iako će to područje biti osjetljivo na početku. Nakon 2-3 tjedna, kada vidite da je kopletno oguljena i zacijeljena, možete se vratiti uživanju u morskim radostima.

2. Izbjegavajte sunce

Prvih nekoliko tjedana ne preporuča se izlaganje tetovaže suncu. To ne znači da morate bježati od sunca kod šetnje gradom nego da se ne smijete direktno na duže vremena izložiti suncu. Dakle sunčanje ili solarij ne dolaze u obzir! Kada prođe određeno razdoblje, možete nastaviti s uobičajnim aktivnostima na suncu kao i inače, ali uz korištenje visokog zaštitnog faktora. Ako tetovažu puno i često izlažete suncu, s vremenom bi mogla izblijediti malo više od onog što je normalno, pa čak i ako je napravljena izvrsno s kvalitetnom tintom.

3. Držite tetovažu na zraku

Nakon tetoviranja će vam biti stavljena obična prozirna folija koju se preporuča nositi prvih nekoliko sati, a služi tome da zaštiti tek napravljenu tetovažu i da u nju iscuri višak tinte, krv i limfa. Ista se može ostaviti i prvu noć kako bi se zaštitile plahte, ali nakon toga tetovažu pustite što više na zraku kako bi se pokrenuo proces zacijeljivanja.

4. Mažite svoju tetovažu

Tetovažu je potrebno redovito mazati jer nikada ne smije biti potpuno suha kako se ne bi pojavile krastice. U procesu zarastanja tetovaža će se lagano guliti, to je sasvim normalno dokle god nema krastica. Poslušajte savjete vašeg tattoo artista i mažite tetovažu najmanje 4 do 5 puta dnevno s Bepanthen masti ili D-panthenolom. Druga opcija je stavljanje Suprasorb folije. Radi se o poliuretanskoj foliji koja je prozračna te štiti ranu od vanjskih uzročnika u isto vrijeme stvarajući vlažno okruženje za lakše zarastanje tetovaže. Folija se ne skida prvih 5-6 dana, a tetovaža se tijekom tog razdoblja ne mora mazati. Nakon skidanja folije, tetovažu mažite još nekoliko dana.

Članak realiziran u suradnji s GENTLEMEN’S SHOP RIJEKA, Žrtvava Fašizma 2a,  u sklopu kojeg djeluje NERO INK TATOO, , fotografije radova: Luka Vučetić, tatoo majstor.

PRIPREMILA: Andrea Šalinović

 

Vaši komentari
SALLY