ZTC

Iako je naš posao primarno novinarske prirode, sve češće nalazimo i pred photo objektivom naših fotografa. Iz prve ruke znamo koliko se lako možemo osjećati nesigurno i neprirodno u ovoj ulozi, a manjak samopouzdanja često može rezultirati  i “lošijim” konačnim proizvodom – fotografijom. No, baš kao i u svemu, vrlo je važna praksa kojom postepeno steknete osjećaj opuštenosti ili barem veće slobode pred foto aparat. Ono što je još važnije jest imati povjerenja u  svojeg fotografa te se opustiti pred njime.

Često mislimo da je na nama da izgledamo odlično, prirodno, da pokažemo iskrenu emociju, ali u razgovoru s brojnim profesionalnim fotografima otkrila sam da je upravo strah od neiskustva te općenito neprirodan osjećaj pred fotoaparatom ono što stvara nelagodu od fotografiranja. Isti ti fotografi uvijek ističu kako je upravo na njima da vas opuste, nasmiju, oraspolože, odnosno da su oni ti koji se moraju pobrinuti da vi zablistate u punome sjaju! Upravo tako, nebrojeno sam puta čula kako je neiskustvo kojeg nas je toliko strah zapravo potpuno nevažno. Ono što se zaista “broji” je ona istinska i prirodna emocija uhvaćena u trenutku.

Dugo sam razmišljala o ovoj temi stoga sam odlučila upitati profesionalnu fotografkinju i suradnicu portala Stilueta, Ivu Kjaer, za nekoliko savjeta pri fotografiranju. 

Evo što nam je otkrila:

Prije svega moram istaknuti da istinski, prirodni trenutak uvijek pobjeđuje. Ispravite leđa i ramena, lagano savijte prednju noga, a težinu tijela prebacite na stražnju nogu te lagano zaokrenite tijelo tako da je jedno rame bliže fotoaparatu od drugog. Time ćete postići da izgledate malo mršavije. 

Često kada se smijemo, nesvjesno podižemo rame prema vratu i time ga sakrivamo i ujedno izgledamo neprirodno. Djevojke često griješe kada rame podižu prema bradi , misleći da će izgledati nježnije, a efekt je upravo suprotan. Stoga sljedeći put imajte na umu da bradu lagano spustite prema ramenu, umjesto da rame podižete prema bradi  i time zakonite vrat.

 

Ako znate da ćete se fotografirati, odjenite se u nešto što vam ”grli struk”.  Maxi haljine su super odabir za ljeto, ali skrivaju lijepu figuru. Stoga ako je maxi haljina vaš izbor, pokušajte oko struka svezati neki super remen ili drugi modni detalj koji će vam lagano suziti i naglasiti struk, te istaknuti liniju.

Moram priznati da sam i sama pronašla ove savjete vrlo korisnima, a ispred svega istaknula bih kao važnu komponentu suradnju fotografa i njegovo raspoloženje i navođenje koje može učiniti da se osjećate puno spontanije i ugodnije. Imajte na umu savjete poput ovih pri sljedećm fotografiranju, a svakako nam javite i vaše trikove za savršenu fotografiju!

Pripremila: Katja Grubiša
Photo: Iva Kjaer
 

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE