Sve češće na internetu primjećujemo naslove poput: “Instagram vodič za najbolje fotke u Londonu! ili Otkrijte najfotogeničnija mjesta u Parizu!” Utjecaj Instagrama te društvenih mreža općenito u današnjem svijetu jest ogroman, stoga sve češće, ponekad i nesvjesno, odabiremo lokacije za kavu ili ručak stavljajući prioritet na samo uređenje lokala, a ne na ponudu. Prije prvog zalogaja obavezno je aranžiranje stola te fotografiranje istog, a izlazak gotovo da i ne može proći bez fotografije današnjeg outfita. Činjenica jest da živimo u svijetu kojim vlada vizualna umjetnost te je naglasak prije svega na estetici. Ovaj trend itekako prepoznaju i lokalni kafići, restorani, trgovine koji sve više pažnje posvećuju uređenju interijera, detaljima koji plijene poglede, te internetskoj prezentaciji uz kvalitetne “oku ugodne” fotografije. 
Možda ne živimo u svjetskoj metropoli, no naša Rijeka hrabro se budi i svakodnevno predstavlja nove sadržaje, evente, interijere koji nas pozivaju na druženje, uživanje, ali i fotografiranje! Danas vam donosimo iscrpan “Instagram” vodič mjestima u Rijeci koja spajaju najbolje od dva svijeta: Uljepšat će vaš Instagram profil divnim izgledom, no istovremeno pružiti vam osjećaj ugode i opuštanja zahvaljujući izvrsnoj atmosferi, lokaciji i ponudi.
U želji da kreiramo stvarno poseban vodič te vam predstavimo kako dobro poznate “riječke klasike”, tako i neka možda do sada neotkrivena mjesta, upitali smo naše drage Riječanke za njihove preporuke. Modnu dizajnericu Andreu Anić Dokmanović često srećemo na Korzu, a vrlo je aktivna i na društvenim mrežama. Njezine su preporuke kvalitete i vjerodostojne stoga smo je morali upitati za mišljenje:

Meni je nekako najdraže u prirodi tako da bilo koja plaža od Pećina do Preluka može poslužiti kao odlično mjesto za fotke. Ili neki parkić gdje ima zelenila,npr.park Nikole Hosta. Također lukobran je super, a izdvojila bih još mjesta od kuda se vidi cijeli grad, Gradina ili Zvjezdarnica… ma ima jako puno mjesta! – Andrea Anić Dokmanović

U potpunosti se slažemo, bilo da se radi o fotografiranju profesionalne modne kampanje ili stvaranju uspomene na ugodno proveden dan, riječke šetnice uz more i lokacije s prekrasnim pogledom definitivno su odličan odabir. Kada razmišljamo o Instagramu u trenutku nam pred očima zaplešu ukusne slastice, zanimljive šalice kave, divno aranžirani tanjuri i prekrasni pozadinski interijeri. Razmišljajući o upravo takvim mjestima u Rijeci znali smo da ćemo za mišljenje morati upitati poznatu riječku blogericu Hanu Kalac. 

Najdraže riječke Instagram fotke su mi uvijek one koje uključuju dobro svijetlo, odlično društvo iza kamere, zanimljiv interijer i/ili eksterijer, finu hranu ili piće i predivan pogled u pozadini fotografije. U Rijeci imamo sreću pa je divnih lokacija mnogo, od Trsatske gradine i Molo Longa, kafića kao što su Samovar, Bar Bar i Cukar i kafe, Štriga, slastičarni Ebbas cuisine i Cacao i mjesta za brunch La Rose, Priroda i društvo, Kings caffe food pub, Submarine i drugi. Također, puno je skrivenih uličica u Starom gradu koji su prepuni šarenih prozora i vrata koji lako postaju idealna pozadina za naše riječke Instagram fotografije. – Hana Kalac


I sami smo odlučili sastaviti našu listu omiljenih riječkih lokacija koje nezaboravna iskustva pretvaraju u još ljepše uspomene odnosno fotografije. Ne možemo napraviti vodič Rijekom bez da naravno ne uključimo životopisno Korzo. Gradska vreva, užurbanost, stotine različitih lica – riječka špica najzanimljivija je vikendom!

Kazalište Ivana pl. Zajca te Verdijeva ulica prožeta umjetničkim duhom, izvrsne su lokacije za stvaranje pomalo romantičnih, sanjivih fotografija. Niz kafića i lokala poput King’s caffea ili Teatra naši su favoriti u svako doba dana. Odlična hrana i kava, zanimljivi interijer i pozitivna atmosfera na jednome mjestu!

TEATRO

Ako ste ljubitelj predivnih interijera onda definitivno morate posjetiti Vintage na Trsatu, Štrigu na Kontu i Samovar u srcu grada. Svaki od ovih lokala poseban je na svoj način, jedinstven u atmosferi, ponudi te naravno interijeru.Osmišljeni do posljednjeg detalja, ovi prostiri zrače pozitivnom energijom i ugodnom atmosferom. 

ŠTRIGA

VINTAGE

SAMOVAR

Što je Instagram fotografija bez ukusne slastice na njoj? Prednost naših preporuka jest što ne samo da ova hrana odlično izgleda već je još boljeg okusa. Poznata riječka slastičarnica Cacao, Cukar i kafe  te Placa 51, naše su omiljene lokacije za uživanje u hrani i stvaranje nevjerojatnih fotografija. 

PLACA51

CACAO

CUKAR I KAFE

Za kraj, kada poželite snimiti modne fotografije definitivno se zaputite u skrivene šarolike uličice starog grada koje pružaju fantastične pozadine za umjetničke fotografije. Gotovo da je teško pogoditi da se nalazimo u našoj Rijeci!Pripremila: Katja Grubiša
Photo:  Ivor Mažar, Facebook Cukar i Kafe, Samovar bar, Hadoka.hr, Eni Brušnjak

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE