ZTC

Već je poznato da otok Krk ima mnogo prekrasnih uvala i mjesta koje turisti obožavaju, a zbog toga nije ni iznimka Baška koja se nalazi na jugoistoku otoka i krije prekrasnu igru prirode, spoja planine i mora. Upravo ovdje je nastao i hrvatski krsni list oko 1100. godine –  Bašćanska ploča,  i sam turizam seže daleko na početak dvadesetog stoljeća kada se 1904. godine osniva “Društvo za proljepšanje grada”, a  dvije godine kasnije izgrađen je i prvi hotel te 1908. prvo kupalište. Zanimljivo je i to da su prvi gosti bili Česi, zahvaljujući direktoru praške “Narodne politike” Emilu Geistlichu koji je bio veliki prijatelj mjesta, a dan danas uz plažu stoji i spomenik posvećen upravo njemu.

Ipak osim zanimljive povijesti, Baška je napoznatija po svojim prekrasnim plažama i uvalama od kojih je najpoznatija jedna od najljepših prirodnih šljunčanih plaža “Vela plaža” koja je posebno pogodna za djecu i neplivače jer se razina mora postepeno povećava. Na plaži se vijori i Plava zastava još od 1999. godine, a plaža se proteže dužinom u polukrugu na više od 1800 metara.

Međutim povijest i plaže nisu jedino što ovo mjesto čini toliko šarmantnim, za Bašku su, poput ostalih krčkih mjesta, karakteristične uske uličice i kuće koje su vrlo blizu jedna drugoj što ostavlja tipičan mediteranski ugođaj.

Prekrasna arhitektura, brojni kulturnopovijesni spomenici, izletničke staze ali i najprije od svega predivne plaže čine Bašku savršenim izborom za ljetni odmor.

Foto: Ivor Mažar

Pripremila: Stilueta

Vaši komentari