ZTC

Ljetni dani na plaži lagano se bliže kraju i zato je pravo vrijeme za istraživanje Istre koja je prepuna zanimljivih mjesta. Motovun je upravo jedno od tih mjesta koje se nalazi na sjeveru Istarske županije u blizini Buzeta i Pazina. To je grad prepun kulturnih obilježja iz raznih vladavina u kojima se našao, a također u njemu se nalazi i najbolje sačuvana srednjovjekovna istarska utvrda koja se rzavila na vrhu strmog brežuljka.

Ime Motovun je keltskog podrijekla, a nastalo je od riječi Montona što znači grad gori, te osim kulturnih obilježja Motovun se može pohvaliti i raznovrsnih prirodnim znamenitostima. Osim predivnog pogleda iz grada na prekrasno zelenilo i vegetetaciju, ono što ovaj grad čini posebnim je biološka raznolikost. Bogat biljni svijet i mikroklimatska obilježja omogućila su mnogim biljnim i životinjskim vrstama prirodno stanište.

Uz prekrasnu prirodu Motovun krase i kulturne znamenitosti kao što je Crkva Blažene Djevice Marije “od Vratiju” koja se nalazi na mjestu gdje se prema legendi ukalaza Djevica Marija, na stablu gdje je smješten današnji oltar, Palača Polesini koju je izgradila obitelj Markiza Polesini, a danas je u funkciji hotela, Gradska vrata u renesansnom stilu krase grbovi patricijskih obitelji, a očuvali su se do danas i otvori u parapetu koji su služili za bacanje ulja, vrućeg katrana, kamenja i drugih materijala na neprijatelje koji su napadali grad, Crkva sv. Ciprijana i Gradska loža koja danas nosi ime po Josefu Resselu, izumitelju brodskog vijka koji je dio života proveo u Motovunu.

Motovun je danas upravo zbog povoljnih klimatskih uvjeta i atraktivnosti srednjovjekovnih utvrda turističko aktivno središte koje svakako treba posjetiti. Ovo je pravi raj za zaljubljenike u prirodu i pustolove koji će u Motovunu moći uživati u ekološki čistom okruženju i izobilju mogućnosti i aktivnosti za lijep odmor.

Foto: Ivor Mažar

Pripremila: Stilueta

Vaši komentari