Kao da smo jučer pisali o ljetnim danima koji se polako pretvaraju u jesenske, a već nam zima i blagdani kucaju na vrata! Dani su sve kraći, noći sve hladnije, ispred izlaska sve češće odabiremo ostanak u toplom i udobnom domu i uživanje u čaju i omiljenoj seriji. Dok neki uživaju u jesenskoj idili pod mekanom dekicom, drugi se osjećaju umorno, anksiozno pa čak i pomalo depresivno pred ovom intenzivnom promjenom vremena. Priznajemo, i sami priželjkujemo koji sunčani dan koji bismo mogli provesti u prirodi ili šečući gradom, no vremenske prognoze sve češće najavljuju dane ispunjene kišom, maglom i sve nižim temperaturama.

Donosimo vam nekoliko savjeta kako izbjeći jesensku depresiju odnosno pretvoriti jesenske dane u nešto u čemu uživate…

1. Magnezij i vitamin D

Pobrinite se da u tjelo unosite dovoljno vitamina, posebice vitamina D i magnezija. Ukoliko je potrebno koristiti prehrambene dodatke, a najbolja opcija jest zeleno povrće poput blitve i špinata. Dobra vjest je da se vitamin D krije i u kvalitetnoj čokoladi, zato bez straha posegnite za redom čokolade s vremena na vrijeme. 

2. Iskoristite svaki sunčani sat!

Činjenica je da su dani sve kraći, zato pokušajte iskoristiti slobdno vrijeme na najbolji mogući način. Prošećite prirode ili popite kavu na suncu, čak i kada je vrijeme oblačno pokušajte udahnuti malo svježeg zraka. 

3. Dovoljno se naspavajte

Dovoljna količina sna vrlo je važna za normalno funkcioniranje i obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Skraćeni dan, bezbroj obaveza i stalni utjecaj stresa mogu učiniti da se osjećate umorno i napeto. Pokušajte svake večeri otići na spavanje u isto vrijeme te, kada je to moguće, si prišutiti bare osam sati sna.

4. Jesenske aktivnosti

Jesen vas možda instantno asocira na tmurne kišne dane, no ona itekako može biti životopisna i šarolika. Uživajte u jesenskim aktivnostima poput šetnje šumom obojenom najljepšim toplim tonovima, uživanju u kestenima i omiljenom čaju, odlascima u kazalište ili muzeje.

5. Razmišljanje o blagdanima

Na kraju krajeva, bliži nam se prosinac i najljepše doba godine – božićni blagdani! Uskoro će ulice gradova zasjati u najljepšim bojama i ukrasima, a vaš osmjeh neće silaziti s lica!

Pripremila: Stilueta
Photo: Unsplash