ZTC

Šibenik je jedan od najstarijih hrvatskih gradova, prvi put se spominje 1066. godine u ispravi kralja Petra Krešimira IV. Status grada dobio je 1290. godine, a zanimljivo je to da je Šibenik i prvi grad kojeg su sagradili Hrvati. Postoji nekoliko tumačenja kako je zapravo Šibenik dobio ime, ali niti jedno nije prihvaćeno kao službeno. Jedno od tih tumačenja opisuje Šibenik kao grad koji je bio okružen šibama, dok na ukrajinskom jeziku riječ šibenik označava vragolastog dječaka. Šibenik je grad koji je i kovao svoj novac – šibenski bagatin – za vrijeme Mletaka i zadržao se kao sredstvo plaćanja 200 godina, a danas se može kupiti kao suvenir, najpopularniji je onaj s likom Dražena Petrovića.

Šibenik kao jedan od najstarijh hrvatskih gradova u sebi skriva brojne zanimljivosti, povijest i tradiciju, a okružen je i morem i netaknutom prirodom stoga je Šibenik naša preporuka i mjesto koje morate posjetit još ovog ljeta, a u nastavku vam donosimo i 8 razloga zašto.

  1. Posjetite Katedralu sv. Jakova, tvorca Jurja Dalmatinca koja se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetskog kutlurnog nasljeđa. Na katedrali je radilo nekoliko klesara i graditelja, a jedan od najznačajnijih dijelova je galerija portreta gdje se nalazi 71 isklesana ljudska glava i 3 lavlje. Ljudske glave su sve različite dobi, spola i rase i isklesane u prirodnoj veličini, ali ni do dan danas se na zna koga je sve to Juraj Dalmatinac portretirao.
  2. Srednjovjekovni vrt skriva se u dvorištu samostana sv Lovre, a posjetite li ga nećete pogriješiti. U ovoj šibenskoj oazi raste više od stotijak vrsta začinskog i ljekovitog bilja, smokve, šipak i nekoliko čempresa.
  3. Šibenik ima i čisto more i predivne plaže, a jedna od takvih je i plaža Bunj, gradska plaža s koje se pruža predivan pogled na stari Šibenik.
  4.  4 šibenske tvrđave nezaobilazna su destinacija s fantastičnim pogledom u kojeg ćete se zaljubiti na prvi pogled.  Tvrđava sv. Mihovila, tvrđava sv. Ivana, tvrđava Barone bile su i kulisa za snimanje popularne serije Game of Thrones, a  tvrđava sv. Nikole je atrakcija koja vas dočekuje na ulazu u kanal sv. Ante i zanimljiv aje svima, pogotovo onima koji dolaze u Šibenik s mora.
  5.  Dalmatinsko etno selo je nešto što svakako morate posjetiti i doživjeti mjesto gdje žive stari običaji. Dalmatinsko selo u Solarisu vraća vas natrag kroz vrijeme. Kroz šetnju uskim kamenim ulicama u Etno selu možete saznati kako se nekad tkalo, radilo ulje ili pekla rakija. Sve će vam pokazati tradicionalno odjeveni majstori zanata u savršenom ambijentu starih kamenih kuća i mlinova.
  6.  U blizini katedrale sv. Jakova nalaze se i 4 bunara na istoimenom trgu za čiju izgradnju je zaslužan Juraj Dalmatinac, u srednjem vijeku bili su glavni izvor pitke vode, a danas su atrakcija koju morate vidjeti sami.
  7. Šetnica kroz kanal sv. Ante od kada je otvorena omiljeno je mjesto i okupljalište mnogih Šibenčana, panoamski pogled koji se pruža na cijeli grad vidljiv je na velikom dijelu staze i s nekoliko vidikovca.
  8. Morate posjetiti i Šibenski akvarij u samom središtu grada izgrađen 2013. godine zahvaljujući privatnoj inicijativi šibenske obitelji Pašlić

 

Šibenik je grad koji broji 24 crkve, 4 tvrđave i 4 bunara, najviše kamenih stuba u gradskoj jezgri u Hrvatskoj– čak 2851. Smješten u slikovitom zaljevu vašu ljubav osvojit će na prvi pogled, te ćete se sigurno poželjeti vratiti i otkrivati skrivene čari grada još puno puta.

Foto: Ivor Mažar
Pripremila: Stilueta

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE