ZTC

Maslinovo ulje je tradicionalno ulje koje se priprema na području Mediterana, a može se koristiti u svim kulinarskim delicijama i pripremi jela, u prošlosti je bilo toliko cijenjeno da je čak služilo i kao sredstvo plaćanja. Osim okusa i arome koju pruža maslinovo ulje ono se koristi i u brojne ljekovite i zdravstvene svrhe, pritom se naglasak stavlja na ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se dobiva jednostavnim prešanjem i filtriranjem zdravih maslina gdje sav sadržaj i blagotvorna svojstva ostaju maksimalno očuvana. Samo najbolja maslinova ulja nose oznaku „ekstra djevičanskog“.

MY SPIRIT

Ljekovita svojstva maslinovog ulja poznata su još od davnina. Mnogi su ga narodi smatrali svetim uljem i simbolom snage i zdravlja. Koristite maslinovo ulje kako bi vaši nokti bili ljepši i zdraviji, za prevenciju visoke razine kolesterola, smanjivanja rizika od raka, za ublažavanje simptoma kroničnih bolesti, protiv upala, zatvora, alergija i gastritisa. Istraživanje je pokazalo i da maslinovo ulje pomaže pri očuvanju kose ali i ubrzava metabolizam što potiče mršavljenje. Toliko ljekovitih svojstva da ih ne možemo sve ni nabrojati.

Obiteljsko gospodarstvo Stancia Buršić posjeduje 1100 zasađenih maslina. Posjeduju masline raznih sorti: buža, carbonara, leccino i bianchera – od maslina proizvode autohtono ekstra djevičansko maslinovo ulje izuzetnih aroma i okusa. Ovo obiteljsko gospodarstvo se već zadnjih 30 godina osim proizvodnjom maslinovog ulja bavi i proizvodnjom pršuta, pancete, ombola, kobasica te uskršnje delicije špalete.

Uz pomoć potpore obitelji i prušutarne koja je temelj svega, nastala je i degustaciona sala sa 150 sjedećih mjesta okružena zelenilom, dječjim igralištem, domaćim životinjama, te trgovinom specijaliziranih istarskih proizvoda –  trgovački obrt Kod Milana –  pršutarna Buršić je jedina takva na području Vodnjana, te se ubraja u jednu od većih objekata proizvodnje u Istri.

Svakako odvojite jedan dan za izlet u Istru i posjetite stanciju Buršić – Pršutarna “Kod Milana”

Foto:Ivor Mažar

Pripremila: Stilueta

SALLY