ZTC

Maslinovo ulje je tradicionalno ulje koje se priprema na području Mediterana, a može se koristiti u svim kulinarskim delicijama i pripremi jela, u prošlosti je bilo toliko cijenjeno da je čak služilo i kao sredstvo plaćanja. Osim okusa i arome koju pruža maslinovo ulje ono se koristi i u brojne ljekovite i zdravstvene svrhe, pritom se naglasak stavlja na ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se dobiva jednostavnim prešanjem i filtriranjem zdravih maslina gdje sav sadržaj i blagotvorna svojstva ostaju maksimalno očuvana. Samo najbolja maslinova ulja nose oznaku „ekstra djevičanskog“.

Ljekovita svojstva maslinovog ulja poznata su još od davnina. Mnogi su ga narodi smatrali svetim uljem i simbolom snage i zdravlja. Koristite maslinovo ulje kako bi vaši nokti bili ljepši i zdraviji, za prevenciju visoke razine kolesterola, smanjivanja rizika od raka, za ublažavanje simptoma kroničnih bolesti, protiv upala, zatvora, alergija i gastritisa. Istraživanje je pokazalo i da maslinovo ulje pomaže pri očuvanju kose ali i ubrzava metabolizam što potiče mršavljenje. Toliko ljekovitih svojstva da ih ne možemo sve ni nabrojati.

Obiteljsko gospodarstvo Stancia Buršić posjeduje 1100 zasađenih maslina. Posjeduju masline raznih sorti: buža, carbonara, leccino i bianchera – od maslina proizvode autohtono ekstra djevičansko maslinovo ulje izuzetnih aroma i okusa. Ovo obiteljsko gospodarstvo se već zadnjih 30 godina osim proizvodnjom maslinovog ulja bavi i proizvodnjom pršuta, pancete, ombola, kobasica te uskršnje delicije špalete.

Uz pomoć potpore obitelji i prušutarne koja je temelj svega, nastala je i degustaciona sala sa 150 sjedećih mjesta okružena zelenilom, dječjim igralištem, domaćim životinjama, te trgovinom specijaliziranih istarskih proizvoda –  trgovački obrt Kod Milana –  pršutarna Buršić je jedina takva na području Vodnjana, te se ubraja u jednu od većih objekata proizvodnje u Istri.

Svakako odvojite jedan dan za izlet u Istru i posjetite stanciju Buršić – Pršutarna “Kod Milana”

Foto:Ivor Mažar

Pripremila: Stilueta

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE