ZTC

Sigurno smo se svi jednom našli u situaciji kad nešto odugovlačimo. Ili nam se neda pospremiti stan, neda nam se poslati još jedan CV, već ćemo jednom popričati s tom osobom s kojom želimo prekinuti neki odnos, samo se vrtimo u krug. Uvijek pronađemo nešto što ćemo obaviti prije. Visimo na facebook-u, guglamo “kako napraviti gulaš”, bavimo se astrologijom. Zašto odugovlačimo kad nam to stvara muku u želudcu?

            Došla sam do jednostavnog zaključka. Po meni, odugovlačimo zbog tri razloga.

  1. Bojimo se promjene. Možda se nalazimo u nekom čudnom periodu života kad ni sami ne znamo kuda bi krenuli. Koji god da put izaberemo, nekako nam se ne čini kao pravi. Razlog tome je što previše slušamo um, a premalo otkucaje srca. Jedna od najbitnijih stvari koju moramo naučiti je početi slušati vlastitu intuiciju. Ako odugovlačimo donijeti neku odluku to je zato jer s njome nismo usklađeni. Moguće je da previše savjeta tražimo po kavama, a premalo osluškujemo sebe. Sigurno je lakše izjadati se prijateljima, ali najprije bismo trebali slušati ono što nam duša šapne. Srce uvijek zna, svi kažu kako je to najveći klišej. Međutim, rijetki ga poslušaju. Ljudi se često vode umom jer logički pokušavaju zaključiti kako će se neka odluka u budućnosti razviti. Onda um počne brbljati; aha, ok, ako krenem tim putem dogodit će se ovo, a ako ostanem tu, vjerojatno će biti tako i tako. Slušanje uma nam ponekad itekako može odmoći jer ne postoji garancija ni za što. Ne želim osporavati intelektualne radnje, ali bih ovdje ipak više stavila naglasak na unutrašnjost. Ako se sljedeći put nađete u situaciji da morate birati između dva puta, ipak odaberite onaj koji u vas unosi smiraj. Vjerojatno nećete imati pojma zašto ste baš taj put izabrali i mogu vam reći, u tome je poanta. Vjerujte da vas neka nevidljiva ruka vodi i znajte da će biti onako kako je najbolje za vas. Život je prepun odluka, često odluke donosimo svaki dan. Ojačajte svoju intuiciju i počnite ju slušati, za početak. Zanemarite mozgovnu brbljaonicu jer um uvijek ima nešto za reći. To su često neka uvjerenja koja vam ne služe. Kako biste što manje odugovlačili, fokusirajte se na vaš osjećaj, a manje na to što o nekoj odluci imaju za reći vaši prijatelji. Znam, vaša vas najbolja prijateljica stvarno najbolje poznaje, ali ipak treba uzeti u obzir da ona ne hoda u vašim cipelama i ne vodi se vašim emocijama. Slušajte tuđe savjete, ali samo svoj osjećaj slijedite i tu odluku primijenite u praksi.
  1. Ne vidimo širu sliku. Programirani smo tako da nam je lijepo sve ono što nam stvara ugodu i super osjećaj. Čim moramo učiniti nešto što u nama ne izaziva osjećaj ushita i zadovoljstva, e ne bismo mi to. Gubimo tlo pod nogama, vrtoglavica, neda nam se. Često odugovlačimo do te mjere da se već naziru i posljedice tog odugovlačenja. Imam primjer iz vlastite prakse. Prijatelj kineziolog mi je napravio plan trčanja. Prestala sam se tješiti kako sam u super formi, to sam si prodavala u dvadesetima. Sad kad sam napunila tri banke, vrijeme je za malo akcije. O, da. I ja sam odugovlačila. Od sutra ću, od idućeg proljeća ću. Nikad nisam govorila da ću od ponedjeljka jer u to stvarno ne vjerujem, toliko je izlizano. Čim bih se sjetila trčanja padao mi je mrak na oči. Jesam ja kao nešto ponekad trčkarala, kako kažu Ameri – joggirala, meditirala, sve je to fantastično. Međutim, znala sam da s ovim mojim prijateljem trenerom nema zajebancije. Ovo je program, stari moj. Čovjek se fakat potrudio da mi napravi jasan plan i program, mjesec po mjesec. Mozak je drobio svoje, ok si, stvarno izgledaš dobro, čak si i u ok kondiciji. Sve je to točno, mogu reći, ali ja sam htjela prestati odugovlačiti. Odjednom sam si rekla, ok – kako ćeš se bolje osjećati? Da trčim. Dogovoreno, treneru, idemo raditi. I tako sam ja krenula. Rezultati su već nakon nekoliko treninga super, osjećam se odlično i stvarno sam ponosna na sebe. Nisam dopustila mozgu da previše bunca, rano je, nemoj danas, preskoči trening – boli te glava, u PMS-u si, znaš da je to opravdano, prijatelj ti je, razumijet će. Pustila sam mozgu neka vrti ploču, a ja sam poslušala svoj glas iznutra. Stavila sam fokus na cilj, kako ću za dva mjeseca biti u super kondiciji, kako ću oblikovati tijelo kako želim i kako ću stoput lakše odraditi ljetnu plesnu sezonu koja slijedi. Zato, fokusirajte se na rezultate. Svi znamo da se do cilja ne dolazi pričajući o cilju, treba do njega i doći. Korak po korak. Ne dopustite da vas lijenost zakoči. Krenite već danas jer i sami znate da od ponedjeljka sigurno nećete.
  2. Previše opcija / premalo opcija. I zadnje, ono što najčešće vidim u svojoj okolini, totalna pomutnja. Ponekad odugovlačimo jer smo jednostavno fokusirani na previše ciljeva, a nerijetko ni ne vidimo opciju za dalje – kako se kaže – od šume ne vidiš stablo. Primjerice, želimo dati otkaz. Pa počinje mozak; gdje ćeš sada dati otkaz, gledaj gdje živiš, nikada nećeš naći novi posao. Opcija b; ajme, pa da, rekla mi je tetka da me može zaposliti u svojoj firmi, ali meni se tako neda raditi te administrativne poslove. Što ako želim biti cvjećarka? Možda bih ipak trebala po vizu za Ameriku, tamo imam rodbinu. Ma ništa od toga, jednostavno ne postoji neki bolji plan za mene.

I tako um rola svoje, srce se već stoput pogubilo u cijeloj toj galami, glavni akter priče je apsolutno nezadovoljan i smušen jer mu se u jednom trenu čini da ima tisuću puteva za odabrati, a u drugom trenu smatra kako ipak nema ni jedne zadovoljavajuće opcije. Oni koji ovako žive sigurno su umorni i tijekom dana. A navečer vjerojatno teško zaspu. Ove mozgovne akcije mogu izluditi čovjeka jer ispada da nikako ne valja, kako god da okreneš. Moj je savjet – ići korak po korak. Prvo se uskladiti s odlukom i učiniti to što smo odlučili. Sljedeći je korak promatranje opcija kojih uvijek ima. Kad umirimo um vidjet ćemo da se ispred nas stvara paleta rješenja samo to nismo mogli vidjeti kad smo živjeli u kaosu vlastitih misli. Rješenje dođe i prije nego se snađete, ali treba imati hrabrosti stisnuti gas. Nećete naprijed ako po glavi rolate crne scenarije, probajte donijeti odluku iz mira umjesto iz straha. Zapamtite za idući put, ukoliko mislite da ima previše opcija ili da nema nijedne, u pravu ste. Vi ste uvijek u pravu jer vam život daje ono što odašiljete. Kad se uskladite s odlukom i spremno dočekate novu priliku, ona će se i ukazati. To vam isto mogu garantirati vlastitim iskustvom.

Od srca vam želim dvije stvari. Da budete zdravi i da imate muda.

Zdravlje vam treba da bi disali, a muda vam trebaju da bi se pokrenuli.

Ne natrag, ne naprijed, nego baš tamo kuda osjećate da morate ići.

Vi birate smjer.

S ljubavlju,

DAR(ia) za vas. <3

Daria Udossi, kreativac, vizionar i humanist. Kćerka, unuka, nećakinja, rođakinja. Prijatelj. Ljubav. Po struci sam profesorica hrvatskoga jezika, a radim kao asistent direktora u sektoru PR-a i ljudskih resursa. Bavim se plesom, a obožavam pjevanje, glumu, modeling i fotografiju. I pisanje. Strastvena sam i vedra te me te dvije stvari pokreću u životu. Obožavam život i živim ga po svome. Strastveno i pozitivno, ostvarujući snove.   

Vaši komentari