Prije mnogo godina sastavila sam jedno pismo. Pisala sam ga samoj sebi. U njega sam utkala sva svoja nadanja i sanjarenja, želje. To je pismo moj podsjetnik da nikad ne izgubim dječju energiju za životom i da nikad ne posustanem pred izazovima, da od sebe nikad ne odustanem.

Točka 1. Ti si jedinstvena koliko god te PMS stanje u tome razuvjerava. Događat će ti se trenutci u životu kad ćeš obožavati svoje velike oči i uzak struk, a onda će ti se dogoditi da prezireš odraz u svome ogledalu. Nauči prihvaćati oba stanja. Nauči biti izbalansirana većinu vremena. U dobrim se danima ne uzdiži previsoko, a u lošim se danima ne gazi do iznemoglosti. Imaš cijeli život vremena da se zavoliš. Ipak, kreni odmah. Ne odgađaj. Budi strpljiva sa sobom kao što imaš strpljenja za svoju najbolju prijateljicu. (A ponekad je stvarno glupa.)

Točka 2. Nemoj pristajati na kompromise. Nauči da sve proizlazi iz dva izvora. Iz straha ili iz ljubavi. Ako ćeš nešto učiniti za nekoga jer ga voliš – to onda nije kompromis. Kompromis znači da ćeš nešto za nekoga uraditi, a da ćeš mu pri tom to isto nabijati na nos. Nemoj to raditi. Zato ne volim riječ kompromis ili „uvijek netko mora popustiti“. Nauči da daješ jer voliš i isto tako traži natrag. Već ćeš po putu znati prepoznati definiciju zdravog davanja i primanja. Ako osjetiš da si u odnosu u kojem se daješ do kraja, a ne dobivaš to isto zauzvrat – okreni se odmah. I odi. Da budeš mirnija, možeš pokušati dati nekoliko prilika. Uvijek slušaj svoj instinkt, ono iznutra nikad ne laže koliko god se puta ti zavaravala.

Točka 3. Svaka bolest dolazi iz: a) ne voljenja sebe, b) jer si previše puta rekla da, a htjela si i mislila si i osjećala si NE! Nauči reći NE. Ne možeš na kavu, ne želiš se družiti, ne želiš vezu, ne želiš u brak, ne želiš djecu, ne želiš biti službenica u banci! Nauči reći NE svemu što te umara, nauči se izboriti za sebe. Svako NE koje želiš izbaciti iz sebe je jedno DA samoj sebi.

Točka 4. Pričajmo o nesavršenostima. Nitko nije fizički ni mentalno ni duhovno savršen. Savršenstvo je iluzija, savršenstvo je pritisak od kojeg te boli glava i savršenstvo je obična, glupa izmišljotina. Koliko se god budeš razvijala i koliko god budeš svoja, uvijek ćeš osjećati blagu dozu nesavršenosti. Ako ti se plače, plači. Ako ti se skače, skači. Ne moraš se brinuti što je kada primjereno. Ponašaj se u skladu sa sobom, a ne u skladu sa društvom i društvenim normama. Ovo je surov svijet, ljudi će ti nametati razna pravila i ponekad ćeš se osjećati loše, manje vrijedno, izgubljeno i nesigurno. U tim trenutcima želim da znaš da si dovoljno dobra ovakva kakva si i da će te oni pravi voljeti i cijeniti. Ostale – zaobiđi.

Točka 5. Otvori srce za ljubav. Bez obzira koliko si puta bila povrijeđena, znaš da postoji osoba koja će te prihvatiti ovakvu svoju i „nesavršenu“ i koja će biti jebeno ponosna na tebe. Svi oni koji nisu jebeno ponosni, mogu slobodno prošetati od tebe. Previše se trudiš i daješ da bi bila nečija mrvica na večernjem domjenku. Raširi krila i pokaži sve svoje boje, oni pravi će to znati prepoznati. Nemoj biti prgava i umišljena, to je grozno. Budi dobra i nježna, ali hodaj uzdignute glave. Očajnički ne trebaj nikoga – samo želi.

Točka 6. Nikoga ne pitaj za gaće. Svoj kruh sama sebi donesi na stol. Neka je tvoj muškarac dominantan i neka ima veću plaću, ako to tako bude – ali ti zaradi svoj dinar. S novcem raspolaži mudro, ali ugodi si. Imaš pravo kupiti si lijepu haljinu i imaš pravo imati 10 pari cipela. To ne znači da se razbacuješ. Potroši onoliko koliko možeš, nemoj se praviti važna ni sa čime i ni sa kime se ne natječi.

Točka 7. Sanjaj. Ostani sanjar. Ne dopusti da ti unište snove. Ako nitko u tebe ne vjeruje, nauči vjerovati sama u sebe. To nije lako, svi smo mi ranjivi i želimo da nas netko drži za ruku i da nas hrabri. Ako u nekom trenutku ne budeš imala čvrstu ruku – čvrst oslonac budi sama sebi. Zagrli se, zavoli se. Vodi samu sebe nevidljivom rukom utjehe i ljubavi. Vodi samu sebe putem svojih snova. Ti ih sanjaš – ti ih i ostvari. Pa ako i treba – sama.

Točka 8. Nikome ništa ne dokazuj. Svojim primjerom pokazuj tko si, riječi samo zavode. Nisu toliko bitne koliko god svima slatkorječivost godi. Ne raspravljaj s ljudima, ne pokušavaj nekoga u nešto uvjeriti. Svatko živi kako želi. Savjete možeš davati, ali najbolje tek kad te netko zatraži. U suprotnom – šuti.

Točka 9. Daj se do kostiju. Ogoli dušu. Kad naiđeš na nekoga kome želiš pokloniti svoje vrijeme, budi svoja. Nemoj se bojati dati ljubav. Sve pokaži, i svoje vrline i svoje mane. Budi ponosna na ono što si, budi odgovorna. Budi svjesna svojih misli i djela. Praštaj do kraja, voli do kraja. Imaj strpljenja s ljudima. Pleši, raduj se. Broji zvijezde. Skupljaj kamenčiće.

Točka 10. Svi su pravi. Svaka ljubav je prava, svako prijateljstvo, svaki odnos. U datom trenutku sve je pravo. Zato proživi svaki trenutak kao da je posljednji. Jer možda i je. To ćeš se često pitati – pa evo odgovora. Sve je pravo i svi su pravi, za tebe onda kad treba i koliko treba.

* Sve ovo vrijedi i za muški rod. (Samo zanemarite točku PMS i deset pari cipela – mislim da vi to nemate. )

Želim hodati ovim poljima i morima,
želim hodati ovim svjetovima,
mudra, blesava i dobra.
Želim ostaviti svijetu malo boje,
malo radosti jer sam postojala.
Želim živjeti život,
ne želim preživljavati.
Želim živjeti ljubav,
odbijam ju kupiti.

……………

Nikad mi nećete moći skratiti krila.

Jer ja ne letim s malim umovima, jeftinim ljudima.

S ljubavlju,
DAR(ia) za vas. ♥

Ja sam Daria Udossi, kreativac, vizionar i humanist. Kćerka, unuka, nećakinja, rođakinja. Prijatelj. Ljubav. Po struci sam profesorica hrvatskoga jezika, a radim kao asistent direktora u sektoru PR-a i ljudskih resursa. Bavim se plesom, a obožavam pjevanje, glumu, modeling i fotografiju. I pisanje. Strastvena sam i vedra te me te dvije stvari pokreću u životu. Obožavam život i živim ga po svome. Strastveno i pozitivno, ostvarujući snove.

Vaši komentari
SALLY