ZTC

Neki dan sam na svom Facebook profilu najavila naziv kolumne. Htjela sam staviti naslov: “Usta kao guza od kokoške”, međutim u inbox sam dobila jako puno drugih ideja pa sam ostala zbunjena. Više mi se moj naziv ne sviđa jer su drugi puno kreativniji. Šalu na stranu, danas bi htjela da svi zajedno malo promislimo o tome zašto je toliko aktualno “lajkanje” teta koje su ugradile silikone. To uopće nije ništa čudno i odmah se želim ograditi – nisam protiv estetske kirurgije. Ponavljam – protiv estetske kirurgije nisam. Ali jesam protiv sljedećeg: Ukoliko smo popeglali bore, podignuli grudi, doradili bilo koji dio tijela – to ne moramo servirati na pladnju i nikako ne moramo koristiti izjave tipa prihvati se, zavoli se, lijepa si takva kakva si. Na ovaj način dajemo potpuno krivu poruku. To ne podržavam i protiv toga jesam.

U današnje je vrijeme vrlo izazovno biti normalan. Neki sam dan prčkala po Instagramu i vidjela sam jednu tetu, dosta onako egzotično izgleda, za moj ukus jako napadno. Međutim, izlajkalo ju je više od 2 tisuće ljudi. Ona je nekakav influencer – to je moderan naziv današnjice. I mislim si, pa dobro kako je ovo moguće?! Stvarno nakaradno izgleda, usne uopće nisu oblika usana, meni su fakat ličile na guzu od kokoške. Nećemo u detalje. Isto tako ne bih o grudima. Izgledale su kao dvije velike nogometne lopte. Definitivno prkose gravitaciji. Nećemo u detalje.

Vjerojatno bi netko prokomentirao sljedeće – ah, samo si ljubomorna jer ona je #opetnajljepša. Svatko ima pravo na svoje mišljenje kao što i ja imam pravo na svoje i svi se volimo.

Isto tako, tko sam ja da postavljam nekakve granice lijepog ili neukusnog!? Makar, zdravom razumu je jasno što je pretjerivanje. Barem mi se čini da bi tako trebalo biti u nekakvom normalnom svijetu.

Izoperirane tete i nauljeni, mišićavi izdepilirani momci koji uz svoje fotografije koriste izraze #samoprirodno, #mothernature, #zavolise, #ljubavcvjetići – za mene su humoristični i nikako ne pridonose tome da se današnji mladi zavole. Utjecaj medija je velik, društvene mreže su na svom vrhuncu, ako nisi lijep ne postojiš, pamet pretjerano nije na cijeni, sex prodaje sve, golotinja prodaje koncerte, vitko tijelo je sinonim ljepote. Sve ovo dovoljno je da se netko zamrzi i da se zaputi kod najbližeg estetskog kirurga.

Međutim, morate znati da estetski kirurg mijenja samo oklop, sklop u glavi vam ne može izmijeniti. Estetska kirurgija vam može uljepšati tijelo ali džabe vam to ako vam je um ružan.

Teza 1. Nije mi jasno. Ako već nisi zadovoljan sobom i želiš nešto mijenjati, zašto dopuštaš toliku promjenu da više i ne ličiš na sebe? I onda, pored svega – uz svoje #samoprirodno fotografije koristiš izraz zavolite se takvi kakvi jeste. Ne, neće se mlade cure moći zavoljeti takve kakve jesu kad pogledaju tvoje silikonske čube, sise, dupe, umjetne trepavice, umjetne nokte, umjetne obrve. Tko si ti uopće i što je tu #mothernature fazon?! Pored svega, definitivno najjača fora – vidiš na ženi filtere i tonu pudera, realno vidiš – i s naočalama i bez – i onda ona pored toga heštegira – #nomakeup, #probudilasamseovakva. What?! I onda vidiš – 2 tisuće osoba stisnulo je “like”. Tko ste vi ljudi? Gdje je nestao čovjek dragi moj Bare?

Uz ovu tezu izjavljujem sljedeće: Volim kozmetičke salone, ne odem često ali ponekad odem, volim urediti obrve što je moguće prirodnije, trenutno nemam #onlynatural nokte, bojim kosu, brinem se o svom tijelu, treniram, vodim računa o izgledu. Dakle, ne zagovaram dlakavu ženku iz 21. stoljeća koja hoda sa sijedim izrastom. Ok. Ne zagovaram. I ponovit ću ponovno – nisam protiv podizanja, zatezanja, ugrađivanja. Ali se uvijek vodim ovime: Prvo našminkaj dušu pa tek onda obraze. I pazim da ne promoviram #samoprirodno ako sam se jučer vratila od estetskog kirurga. (Još ga nisam posjetila)

Teza 2. Tko vas lajka? Dakle, izgledaš fakat umjetno i sad si postavila fotku na Instagram. Opa, čak 3 tisuće lajkova. Ego nahranjen, tvoja sreća u tuđim rukama, odlično – prošla si. Prihvaćena si. Sviđaš se totalno nepoznatim osobama koje te odobravaju na temelju vanjštine. Skužila si da se danas prodaje i #ljubav prema sebi pa i to upisuješ pored fotografije. Oni koji ovo lajkaju su za mene osobe koje imaju totalno iskrivljene životne vrijednosti ili lajkaju iz zabave ili su im dioptrijske naočale na popravku. Četvrtog se ne mogu sjetiti. Uvijek čujemo – o ukusima se ne raspravlja zato i nitko ne može postavljati granice ljepote – ali – kad je plastičan izgled postao dostojna zamjena za čovjeka? To mi nije jasno i nikad mi neće biti jasno. Još mi je više nejasno zašto se takav pečat stavlja na vanjski izgled, a tako se malo obraća pažnja na unutrašnju ljepotu? Valjda zato što je široj masi ona ponekad nevidljiva. Ipak smo životinje. Postali valjda. Vanjsko je zamamno i zavodljivo. Danas je tako teško biti čovjek, a prelako je biti dio mase. Jer masa ne propituje mnogo, slijepo slijedi trendove i klika lajkove.

Nemojte nasjesti. Volite sebe takvi kakvi ste. I to se uči i na tome se radi. Postoje vježbe za um i duh isto kao i za tijelo. Odredite svoje granice ljepote i njegujte tu ljepotu neovisno o medijima i ljudima koji će vas podržati ili neće. Mogu se osvrnuti recimo na pisanje.

Ovu kolumnu pišem s ljubavlju i žarom jer većinu svega napišem temeljem vlastitog iskustva. I sigurno nisam toliko popularna koliko bih bila da pišem o politici, cajkama i o tome kako su muškarci svinje, a žene drolje.

Kakav bih tek tada bila influencer.

Nikad nisam razmišljala o tome što će mi donijeti “like”, nego sam više mislila o tome na koji bih način mogla pridonijeti drugim ljudima. I nemojte me krivo shvatiti, volim vaše “lajkove”, ali mi vanjska odobravanja i financijske konstrukcije nikad nisu bili motiv pisanja.

Opet ponavljam (koji je to put po redu!?) – nisam protiv estetske kirurgije. Dapače. Tko zna, možda se i ja u četrdesetima odlučim na koje podizanje – ali to sigurno neću učiniti zbog Instagrama ili nekog Pere koji će odobriti moje ispeglane bore.

Htjela bih da samo jednu poantu izvučete: Sve što radite, radite zbog sebe. Neovisno o tome što će reći publika. I budite iskreni. Ušminkajte i um i duh i tijelo.

Ne pretjerujte ni sa čime jer se vanjštinom nikada nećete moći dovoljno svidjeti onima koji uz to njeguju i neke druge vrijednosti.

S ljubavlju,

DAR(ia) za vas.

Ja sam Daria Udossi, kreativac, vizionar i humanist. Kćerka, unuka, nećakinja, rođakinja. Prijatelj. Ljubav. Po struci sam profesorica hrvatskoga jezika, a radim kao asistent direktora u sektoru PR-a i ljudskih resursa. Bavim se plesom, a obožavam pjevanje, glumu, modeling i fotografiju. I pisanje. Strastvena sam i vedra te me te dvije stvari pokreću u životu. Obožavam život i živim ga po svome. Strastveno i pozitivno, ostvarujući snove.

Kancelarija bar