Nalazimo se u vremenu proizvodnje Paškog sira koja svake godine počinje u ovo vrijeme i traje do srpnja. U tom periodu nastaje Paški sir, ali i skuta koja ima blagotvorni učinak na zdravlje, a osim toga jako je fina i ljudi je naprosto obožavaju!

Osim snažne emotivne veze Pažana i skute, ona je oduvijek bila njihov saveznik u očuvanju zdravlja. Dok bi bure zorom nemilosrdno pustošile paški otočni krajolik, dan bi ritualno započinjao crnom kavom ili kavovinom od žitarica u koju se stavljalo komadiće skute uz krišku crnog kruha.

Skuta je posebno ljekovita za regeneraciju jetre i regulaciju šećera. Sadrži manje od 1% mliječne masti, ne sadrži ugljikohidrate, a  čisti proteini kojima je bogata jačaju imunološki sustav. Dijetni je proizvod koji zbog svoje konzistencije brzo stvara osjećaj sitosti. Epitet supernamirnice skuta zahvaljuje albuminu i globulinu koji sadržavaju sve aminokiseline potrebne u prehrani.

Iako svaki sirar ima malu tajnu izrade skute, naša tajna je zapravo što kontinuirano baštinimo tradicionalnu recepturu i iskustvo mnogih generacija obitelji koje okupljamo gotovo 70 godina. Skuta je delikatesa koja nastaje pri izradi paškog sira i dok je sir pastiru bio namijenjen prodaji ili razmjeni, skuta je ostajala obitelji kao zaslužena nagrada nakon teškog rada i odricanja. U škurim zimama okusom doma prizivala je uspomene na djetinjstvo i još jednom potvrdila priču o ovčarstvu Paga koje se održalo kroz vjekove.

Dok se kristalići Paškog sira tope na okusnim pupoljcima pružajući im pravu senzaciju fuzijom slanog i slatkog s toplom orašastom notom, naša skuta blaga je, nježna i podatna, kao da želi da njena nutritiva svojstva supernamirnice ostanu tajna koju mogu otkriti samo odabrani. Pravi se u ograničenim količinama i to samo dio godine, a s obzirom da ima kratak vijek trajanja, nije lako dostupna pa nije rijetkost da pravi gastroznalci, bonkulovići i dame istančana ukusa, dolaze u grad Pag samo da bi kupili taj bijeli grumen zlata.

Skutu Paške sirane možete kupiti u dućanu u Rijeci, u Scarpinoj 3. Osim skute i Paškog sira, možete kupiti i druge sireve iz poznatog: asortimana: Dalmatinac, Trapist, Primorac, Mediterano, Pramenko, Parenjak, Paprenjak, SoLun i Pagus. Nudimo i Paškinjice- čokoladne praline s paškim sirom kao i izbor vrhunskih vina, suhomesnate proizvode, eko namaze od smokve, dunje i maraške, delicije od tartufa i još puuno lijepih namirnica koji će zaintrigirati Vaša nepca.

Radno vrijeme dućana je od 8 – 20 h svakim danom, osim nedjeljom. Subotom su otvoreni od 8- 14 h.

Svježa skuta stiže svaki utorak iz Paga. Količine su ograničene tako da požurite u ovu gastro oazu u samom centru Rijeke!

DELIKATESNA TRGOVINA PAŠKA SIRANA,

SCARPINA 3, RIJEKA (BLIZINA GRADSKE KNJIŽNICE)

PAŠKA SIRANA

PAŠKA SIRANA FACEBOOK

Foto: Ivor Mažar