ZTC

Nakit s dioptrijom! Zvuči nemoguće? Kada su naši kreativci u pitanju kreativnosti  i mašti nema granica! Sanja Žižić, dizajnira minimalistički i elegantan nakit od dioptrijskih stakala sunčanih naočala, a ovo je njezina priča….

Za početak, jako mi je drago da imam prilike intervjuirati ovako kreativnu i talentiranu damu poput vas! Si&Eter nakit stvarno je nešto drugačije i posebno… Otkrijte nam nešto o sebi? Tko se krije iza brenda?

Moje je ime Sanja Žižić (42) profesorica sam likovne kulture, nezaposlena. Dolazim iz Rijeke gdje sam rođena,odrasla,završila osnovnu i srednju školu, a potom i filozofski fakultet. Sa suprugom i dvoje djece (9 i 13) trenutno živim u Zagrebu.Najvažnija mi je obitelj i trenuci koje provodim sa njom.Moj rodni grad Rijeka zauzima posebno mijesto u mom srcu. Volim svaki dan i uživam u njemu bez obzira kakav je.

Kako se započela vaša kreativna priča? Je li ljubav prema nakitu, ali i izradi istoga, postojala od uvijek ili ste ju nedavno otkrili?

Priča je počela još u studenskim danima gdje sam radila u jednoj optici / poliklinici u Rijeci i gdje sam se po prvi puta srela sa materijalom naočalnih leća s dioptrijom.Na prvu me privukla prozračnost, laganoća i raznovrsnost materijala.

Nakit s dioptrijom! Vrlo interesantno zvuči, a još ljepše izgleda! Minimalističan, lagan, elegantan… Kako ste došli na ideju izrađivati nakit od stakala naočala?

Ideja o izradi nakita s dioptrijom se rodila još prije 10-tak godina gdje sam prvi put iz čiste radoznalosti izradila nešto za sebe, iako sam u tom trenutku bila zadovoljna prvim izrađenim uzorcima i par prijateljica oko mene su pohvalile ideju, nisam otišla korak dalje i ostalo je sve na nekoliko uzoraka za mene osobno. I onda se desila 2015 godina gdje sam u nemogućnosti da nađem posao, intenzivno počela razmišljati što i kako dalje.Vratila se ideja o izradi nakita s dioptrijom, ali za razliku od prvog pokušaja sad sam otišla korak dalje i posvetila sam se nacrtima raznih oblika u kombinaciji sa materijalom. Isto tako sam bila svjesna da uz sam proizvod moram ponuditi i nešto više, tako sam osmislila cijeli paket koji uključuje logo proizvoda, web stranicu,  poklon kutijicu, krpicu za čišćenje nakita, potvrdu autentičnosti na HR/ENG jeziku i poklon vrećicu. Svjesna da imam unikatan proizvod kojeg nitko ¨na svijetu¨ barem po Google-u ne radi, kvaliteta i prezentacija samom proizvoda mi je u samom startu bila jako bitna, tako sam što se tiče lančića i kopčica odlučila raditi sa čelikom a ne bižuterijom koja je puno jeftinija ali i nekvalitetnija.

Kakve tehnike koristite, možete li nam ukratko opisati proces izrade jednog komad nakita? Za nas laike!

Proces proizvodnje kreće sa skicom oblika i kao što se vidi po kolekciji nakita držim se jednostavnih oblika, minimalizma, kombiniram prozirni sa tamnim, foto ili mirror materijalom. Nakon skice slijedi izrada oblika na plastificiranom papiru,koji treba pomno obraditi,tu mislim na rubove koje treba  precizno obraditi, a  zatim sljedi strojna obrada materijala, ručno finiširanje (poliranje rubova, kantiranje oštrih rubova) i na kraju ručno sastavljanje kopčica i lančića.

Zašto baš sunčane naočale? Predosjećam da ste se zaljubili u foto efekt, mijenjanje boje, ali i minamalizam koji omogućava ovaj materijal… Je sam li u pravu?

Zapravo se ne radi o sunčanim naočalama . . . od samog početka dosljedna sam u namjeri da izrađujem ¨nakit s dioptrijom¨ što znači da svaka ogrlica ili naušnice imaju određenu dioptriju(bilo da je ogrlica prozirna,u boji,foto ili miror), a sama dioptrija u kombinaciji sa vrstom materijala nakitu daje posebnu formu, minus dioptrija je na rubu deblja a plus je u sredini deblji, plus uvećava, minus smanjuje sliku, ovisno o dioptriji materijal ima određenu zakrivljenost, u pravilu su minus dioptrije ravnije a plus je nešto zaobljeniji . . .  naočalne leće se izrađuju od vrhunske optičke plastike koje na sebi imaju zaštitu od grebanja, antirefleksni sloj koji materijalu daje zanimljiv odsjaj, hidrofobni sloj koji se nalazi na lećama omogućava lakše čišćenje istog… Sve su to stavke koje su bitne za jednu kvalitetnu naočalnu leću koja se ugrađuje u okvir da bi čovjek bolje i kvalitetnije vidio a sa druge strane sve te karakteristike idealno odgovaraju i nakitu koji zbog svih tih svojstava materijala izgleda plemenito, čisto i zanimljivo. 

Da, foto nakit je posebna priča jer kad ste vidjeli da komad bilo kojeg nakita mjenja boju kad izađete na sunce a u zatvorenom prostoru je apsolutno proziran. Znači na suncu je taman a bez utjecaja sunca je proziran čak se boja prilagođava intenzitetu sunca što znači da će ogrlica potamniti samo 40% ako sunce nije jako ili će potamniti samo 20% a ako je sunce intenzivno ide i do 80%.

U pravilu radim sa 4 različita materijala (sve sa dioptrijom)

  • Prozirni, izvorni materijal naočalnih leća
  • Tamni, obojani u raznim bojama ali najćešće sivi, zeleni i smeđi
  • Foto nakit koji mjenja boju (kao fotosenzibilne naočale)
  • Mirror ili zrcalni materijal
  • Dodala bi bitnu informaciju,nakit se ne izrađuje od starih naočalnih leća kako mnogi misle J već otkupljujem industrijski višak.

Možete li izdvojiti najprodavaniji model ili barem vama najdraži? Nešto što svakako moramo imati ovog proljeća?

Najtraženiji model je srce u svim materijalima a meni osobno najdraži su ipak tkz. Prozirni sa tamnim dodatkom, tu kombiniram prozirni materijal sa tamnim dodatkom koji je uvijek nešto manji od prozirnog istog ili sličnog oblika. Sa druge strane najatraktivniji komadi su ipak od Mirror materijala kojeg nemam puno što zbog visoke nabavne cijene i što zbog zahtjevnosti izrade.

Kako biste prokomentirali domaću kreativnu scenu? Imali prostora za uspjeh i što uopće uspjeh za vas jest?

Moram priznati da sam u zadnje vrijeme upoznala jako puno kreativaca koji izrađuju prekrasne  stvari, počevši od odjeće, torbi, kućnih pomagala, igrački pa sve do nakita. Jedini problem je u tome što je tržište preplavljeno komercijalnim, jeftinim i puno puta nekvalitetnim stvarima koje su dostupne na svakom koraku u gradu, šoping centru, internetu . . . Sa druge strane smatram da za kvalitetne, dosljedne i uporne kreativce ima mjesta bez obzira na brzu i nepreglednu hiperprodukciju svega i svačega.

Uspjeh za mene prvenstveno znači da sa svojim radovima nekoga usrećim, a kad imate sretnog i zadovoljnog kupca preporuka se brzo širi.

 Gdje vidite brend Si&Eter u budućnosti?

Ulažem puno napora i truda u svoj rad i nadam se da će jednog dana Si&Eter nakit biti prepoznat kao Hrvatski brand nakita koji će kao takav biti prepoznat  i van lijepe naše. Nedavno sam krenula u izradu i druge linije nakita od acetatne plastike, od istog materijala se izrađuju i najkvaliteniji okviri kako za sunce tako i za dioptriju. Nešto više o tome možda u drugom prilogu . . . 🙂

SI&ETER FACEBOOK

SI&ETER WEB 

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE