skip to Main Content
MENU
Shake, baby, shake…

Shake, baby, shake…

Smoothie, (milk)shake, kašasti sok, frape… Kako god ga zvali radi se o izmiksanom, tj. izblendanom voću uz dodatak određene tekućine kako bi se isto moglo lako popiti. Ja ću se, iz principa, ipak odlučiti za naziv frape, a iz jednostavnog razloga što sam to tako naučila zvati još u ranom djetinjstvu (tamo negdje na samom izmaku Juge, kada engleski još nije bio toliko udomaćen i poželjan jezik u našim krajevima 🙂 ) Ako i vi dijelite slično iskustvo, onda će vam zasigurno biti poznat i uvriježen ‘univerzalni’ recept za frape iz tih godina: u blender (koji se tada još zvao jednostavnim nazivom mikser za frape) ubacite dvije – tri banane, sve obilato zalijete mlijekom (normalno, kravljim, a kojim drugim?!), po želji još dodate i koju žlicu šećera (!!!), da slučajno ne prifali slatkoga i klik – zuuuuuu…  I to je to! Pa zar se može još bilo što drugo ‘frapirati’? I to bez mlijeka?!!! …

Na svu sreću, eto nas sada i u 21. stoljeću; ponešto informiranijih i poprilično ovisnijih o novim (sa)znanjima, pa hajde da i ja malo dopridonesem tome. Dakle, jede/pije vam se nešto fino, a da je po mogućnosti zdravo (u skladu s našom glavnom temom sirovo) i brzo gotovo. Hmmm… Frape je onda prava stvar za vas. Jasno, i ovaj put na bazi obroka.

nensi

Kako sam općenito odlučila ove svoje napise koncipirati više kao ‘praktičnu nastavu’, neću baš previše žilaviti o teoriji. Koga zanima ‘iskopat’ će si sam (blaženi internet). Ja ću vam tek, kao i uvijek, nastojati preporučiti pokoji ukoričeni naslov. Za današnju temu molim konzultirati Viktorija Boutenko: „Revolucija zelenih kašastih sokova“ i/ili „Zeleno za zdravlje“. Kao što je vidljivo već iz samih naslova u sirovojedaca su najglavniji i primarni tzv. zeleni frapei, odnosno frapei koji u svom klasičnom voćnom sastavu još imaju i obavezno ubačeno zeleno lisnato povrće – blitvu, špinat, kelj, ali i zelenu salatu, potočarku, celer, peršin… Kombinacije su nebrojene; nadasve čudne (priznajem), ali što je najčudnije – uglavnom iznenađujuće ukusne. A zašto uopće kombinirati tako nešto? Zato što dovoljno snažni blenderi razbijaju celulozu u tim biljkama do kremastog stanja omogućujući lako pijenje i maksimalno iskorištavanje klorofila i ostalih za život i organizam važnih sastojaka. Meni osobno je najdraža blitva jer je (uz špinat) najblaža i najslađa. Zelena kombinacija koju mi doma najčešće prakticiramo je: 1 jabuka, 1-2 banane, 1 limun, cca 2 šake blitve ili nekog drugog zelenog lisnatog povrća + voda (do željene gustoće). Za dodatno poboljšanje okusa dodaje se neki od sirovih zaslađivača (med, agavin sirup, javorov sirup ili stevija), (cejlonski) cimet ili maaalo suhog voća (grožđice, brusnice, smokve…). Ovo posljednje preporučam samo ako imate jako dobar/snažan blender poput Vitamixa, jer taj melje sve u prah/kremastu kašu. U protivnom ćete sa svakim gutljajem žvakati napola smeljene ili čak cijele smokve i dr. Ova će vam količina biti sasvim dovoljna i za više od 1 litre frapea. Pije se polako, malim gutljajima. Navedenu kombinaciju uvijek možete reducirati ili zamijeniti neko voće. Umjesto banane ubacite primjerice kockice svježeg ananasa, umjesto jabuke krušku, dodajte naranču, dinju i sl. Kao dodatnu početnu ideju predlažem i dva recepta iz ranije spominjanih knjiga i jedan s foruma Sirova hrana:

Jabuka-kelj-limun

4 jabuke, ½ limuna (samo sok), 5 listova kelja (odstraniti bijele dijelove peteljki zbog boljeg okusa), 2 šalice vode

Breskve-špinat

6 bresaka, 2 šake špinata, 2 šalice vode

Zelena egzotika: Nekoliko listova kelja (izreže se ona bijela sredina), nekoliko kiwija, 1 mango, žlica meda.

Da ne mislite kako su ‘dopušteni’ isključivo ovakvi zeleni frapei, u nastavku ću vam ponuditi neke ‘običnim smrtnicima’ mnogo bliže, običnije i logičnije u kombinacijama. Uglavnom možete kombinirati bilo kakvo voće, uključujući i ono smrznuto (izvan sezone), poput borovnica, jagoda, šumskog voća, malina itd. Imat ćete dojam da pijete malo razrijeđeni sladoled.  Jedna od meni dražih smrznutih kombinacija je klasična baza od jabuke, kruške i banane + maline, uz dodatak vode, jasno. Općenito baš nije preporučljivo miješati voće s mlijekom, ali nije potpuno isključeno i nedopušteno. Caka u raw foodu je da mlijeko mora biti ono orašastih plodova: bademovo, lješnjakovo ili kokosovo. Relativno ih je lako napraviti i doma, ali sada ima vrlo dobre ponude u svakom (super)marketu, obično na odjelima zdrave hrane; jednako kao i zaslađivača. Na spomenutom forumu pronašla sam i slijedeću kombinaciju:

Dinja smirenje: 1/2 dinje, 2 kruške, malo kokosovog mlijeka (za egzotični štih).

nensi

Moj omiljeni mliječni frape je onaj koji sam osobno nazvala frape Choko-deluxe. Kad ga isprobate sigurno ćete se složiti sa mnom. Za njega vam treba:

1 kruška, (1 jabuka), 2 banane, (nekoliko svježih jagoda), bademovo ili kokosovo mlijeko, agavin sirup i 2 žlice sirovog kakaa u prahu (njega nabavite u Bio&Bio; u Ulici I. Zajca, preko puta Phanasa 🙂 )

Ako ste imalo ovisni o čokoladi poput mene, nema šanse da se ne oduševite.

Eto, za danas toliko. I javite dojmove kad isprobate!

Nek Vam je uzdravlje – do idućeg puta!

Vaša N!

Tekst i foto: Nensi Čargonja Košuta

Vaši komentari
Back To Top