ZTC

Njegovana kosa je poput nakita kojega svi primijete, a zbog kojega se brojne žene i djevojke osjećaju ugodno. Duga, sjajna i zdrava kosa želja je svih djevojaka. Nažalost, nisu svi te sreće da im je kosa zdrava i bujna, pa je tada potrebno posegnuti za nekoliko proizvoda i trikova i uzeti stvar u svoje ruke. Danas vam donosim nekoliko savjeta kako potaknuti rast kose i održati je njegovanom i zdravom.

ZTC

Maska za kosu

Maske za kosu su izuzetno bitne, kako za rast kose, tako i za njezinu njegu. Masku možete kupiti u dućanu, ali je možete napraviti i sami. Za pripremu maske za kosu koja potiče rast kose trebati će vam dvije male žličice ricinusovog ulja, dvije male žličice kokosovog ulja i dvije do tri kapi ulja ružmarina. Nakon što ste sastojke stavili u manju zdjelicu, pomiješajte ih i zagrijte u mikrovalnoj 10-15 sekundi. Nakon toga smjesu umasirajte u korijen kose. Ricinusovo ulje potiče protok krvi čime ujedno potiče i rast kose, ulje ružmarina također potiče rast kose, a kokosovo ulje sprječava oštećenja kose te je hrani i njeguje. Smjesu ostavite da djeluje najmanje 45 minuta, a za što efikasnije rezultate, ostavite da djeluje preko noći i isperite ujutro.

Masku možete koristiti dva puta tjedno, a rezultati bi trebali biti vidljivi u kratkom roku.

Druga maska za kosu idealna je za jačanje i njegu kose. Za njezinu pripremu trebati će vam pola avokada kojega ćete zgnječiti vilicom. U njega dodajte dvije žlice maslinovog ulja, dvije žlice meda i dvije do tri kapi ulja lavande. Smjesu dobro pomiješajte i nanesite na vlažnu kosu. Masku nanesite od korijena do vrhova kose, ali se posebno fokusirajte na vrhove i držite je 30-45 minuta nakon čega je dobro isperite. Masku možete raditi dva do tri puta tjedno, te biste ubrzo trebali vidjeti rezultate.

Ne perite kosu prečesto

Prečestim ili svakodnevnim pranjem kose gube se prirodna ulja pri čemu se usporava rast kose. Također, čestim pranjem kosa se dodatno isušuje, postaje lomljiva i podložna oštećenjima. Perite kosu što je moguće rjeđe i obavezno koristite regeneratore nakon svakog pranja.

Svilena jastučnica

Jedan od savjeta ne samo za rast kose, nego i za njezino očuvanje, jest korištenje svilene jastučnice umjesto pamučne jastučnice. Svila je puno mekša zbog čega je odlična za očuvanje kose i sprječavanje njezinih oštećenja.

Pravilno češljanje kose

Kada češljate kosu, najprije počnite češljati vrhove kose, a tek onda korijen kose. Time ćete u najvećoj mjeri spriječiti oštećenje i lomljenje kose.

Što manje topline

Pokušajte u što većoj mjeri izbjegavati proizvode za oblikovanje kose poput pegle, uvijača, sušila za kosu i ostalih pomagala. Ako ih ipak koristite, prije njihove upotrebe nanesite proizvode za zaštitu od topline kako biste zaštitili kosu.

Pamučna majica

Nakon pranja kose, nemojte kosu umotati u ručnik. Gruba tekstura ručnika uzrokuje lomljenje kose što se posebno povećava kada je kosa mokra jer je ona tada više lomljiva. Umjesto ručnika, koristite pamučnu majicu. Puno je nježnija za kosu i stvarat će manje oštećenja. 

Pravilna prehrana

Da bi vaša kosa bila sjajna i njegovana, osim izvana, trebate voditi njegu i iznutra. Pravilna prehrana i puno vode, može učiniti čuda za cjelokupno zdravlje i izgled, pa tako i za kosu. Hrana kao što je orašasto voće, špinat, losos, banane, agrumi, jaja i sl. je hrana koja ima jako puno vitamina i minerala što će dodatno utjecati na rast vaše kose. Što se tiče vode, konzumirajte barem jednu litru dnevno.

Voda pruža hidrataciju pri čemu će vaša kosa izgledati zdravije i sjajnije. 

Pripremila: Marina Pilar

Kancelarija bar