Planirate li uskoro otići na izlet s obitelji ili prijateljima, a još niste odlučili gdje, mi imamo super prijedlog za vas. Prekrasna priroda, vjeverice i srne, šareno lišće koje je će uskoro prekriti šumski put i jesenski plodovi čine pravi vatromet boja u predivnom mjestu Rastoke.

Rastoke su prigradsko naselje grada Slunja, a ovo predivno mjesto kao iz bajke smješteno je uz magistrlanu cestu Karlovac – Plitvička jezera, te su od Plitvičkih jezera udaljene 33 km. Rastoke su predvorje Plitvičkih jezera pa ih zovu i Male Plitvice, a amo ime  govori da se tu nešto “rastače”, a to je rijeka Slunjčica koja u svojem toku kroz Rastoke stvara mnoštvo malih jezera, brzaka i slapova od kojih su najpoznatiji Buk, Hrvoje i Vilina kosa, dok u rupama rastočke sedre, šupljikavog kamena vapmensa koji se stvara na podnožju slapova rijeka, žive i vidre.

Iako su ovi slapovi dugo bili nepoznati zbog svoje prometne izoliranosti, one nam govore o simbiozi fantastičnih tvorevina prirode i ljudskih tehničkih dostignuća starih i nekoliko stoljeća. Tu se radi o takozvanim mlinicama – žličarima. To je prvi put da primitivne strojene ne pokreće ljudska ili životinjska snag,a a građene su da se u njima koristi nekoliko mlinskih kamena za razne vrste meljave te uz njih nalazimo i takozvane koševe, koji su služili za ispiranje vunenih predmeta i pranje rublja pa ih možemo nazvati i prvobitnim perilicama.

Prva mlinica datira iz 17. stoljeća, a pretpostavlja se i ranije, dok je najveći dio sagrađen krajem 19. i početkom 20. stoljeća, a mnogi slapovi su dobili i ime po vlasnicima mlinica. Rastoke su 1969. godine uvrštene u Registar nepokretnih spomenika kulture pri Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu, a danas je turistička aktivnost živnula te sada možete pronaći i mogućnost smještaja, posjete mlinicama, gastro ponudu poput autohtone pastrve koju u lokalnom restoranu poslužuju netom uhvaćenu iz brzaka, auto – kamp i mnogo drugih.Foto:Ivor Mažar
 
 

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE