ZTC

Naš današnji sugovornik, Rober Bojanić, perspektivan je hrvatski model pred kojim se krije bogata svjetska karijera. Nakon zapaženih suradnji i sudjelovanja na brojnim domaćim modnim revijama, odlučio je svoju karijeru nastaviti čak u Kini. Otkrio nam je kako se priprema za odlazak, što modeling za njega predstavlja te što je potrebno kako biste stvoriti karijeru profesionalnog muškog modela u inozmestvu.

Za početak, otkrij nam nešto više o sebi. Kako se započela tvoja manekenska karijera?  

Moja manekenska karijera je započela u trenutku kada sam se doselio iz Poreča u Zagreb.

Jesi li se još kao dijete vidio u toj ulozi? Pamtiš li svoju prvu reviju? 

Ja sam se prije kao mali bavio plesom, suvremenim i modernim (8 godina) i nikada se do sada  nisam vidio u toj ulozi, niti sam to htio, ali nakon 8 godina nastupanja došlo je do zasičenja i htio sam promjenu, tako da sam plesnu karijeru ostavio u Poreču a u Zagrebu započeo modnu.

Nažalost još smo uvijek suočeni s raznim stereotipima u svijetu modelinga. Što bi ti rekao, što čini jednu osobu profesionalnim muškim modelom? 

Da, nažalost je još uvijek tako… Pa čini je cijelodnevna posvečenost ovome poslu, ustrajnost, trud, ulaganje, briga o tijelu i licu, svakodnevni treninzi i briga oko prehrane.

Iza tebe su brojne revije i suradnje. Možeš li nam reći kada si shvatio odnosno odlučio da u ovome poslu želiš izgraditi karijeru?

Dok sam se bavio plesom, s godinama mi je sve više pasalo to što me publika gleda, obožavam biti na sceni i osjetiti publiku, od desete godine to radim i osjećaj nakon svakog nastupa je fenomenalan! I nakon što sam završio sa plesom dugo sam razmišljao što dalje? Htio sam nešto što ima veze sa publikom i scenom, a da nije ples. I tako mi je jednog dana sinula ideja da bih mogao biti model, zatim sam otišao na svoj prvi casting “elite model look” i tamo su me zapazili i odlično prihvatili. Ali sve se to spontano dogodilo.

Otkrio si nam kako se uskoro spremaš karijeru nastaviti u Kini. Kako je došlo do te suradnje? 

Moja agencija “Relatum Models” isključivo šalje modele van ,tako su stavili moje fotografije na njihovu stranicu na Google i tamo su me zapazili. U Kini jako vole narančaste i specifične  (ne uobičajene) modele, sada smo potpisali ugovor i tamo me čeka hrpa posla.

Koje su razlike u odnosu na rad u inozmestvu i Hrvatskoj?

Pa velike su jer vani svaki dan imaš castinge (12 na dan recimo) a u RH možda jedan/dva mjesečno. U Hrvatskoj je modeling hobi, a vani pravi posao koji nije ni malo lagan, ali ako to doista voliš i uživaš u tome svemu onda nije teško.

Što bi savjetovao onima koji su na početku karijere? Što je ono presudno da se istakneš, ali i zadržiš u ovome poslu? 

Najvažnije je da imaš svoj stav! A savjetovao bi im da idu uglavnom na castinge, da se javljaju modnim agencijama i šalju slike. Ja imam dosta sreće jer sam izuzetno specifičan, sada sam jedini narančasti muški model na cijelom Balkanu, boja kose mi daje veliku prednost u ovome poslu.

Za kraj, otkrij nam kako se pripremaš za odlazak, jesi li uzbuđen? Postoji li trema?

Puno treniram, pazim na prehranu, jako sam uzbuđen i jedva čekam da sjednem u avion i uputim se u Guangzhou! Treme baš i nema, možda sitno ali to je ona pozitivna trema, puno je ljudi uz mene koji me vole i podržavaju i vjeruju u mene, mogu slobodno reći da mi najveću podršku daje Hrvatska glazbena diva Zdenka Kovačiček! Ako mi vani krene onda idem dalje, a to su Milano, Paris, London, New York…

 
Pripremila: Katja Grubiša
Photo: Facebok stranica Robert Bojanić

Kancelarija bar