Povodom Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji 2018., Rijeka će uz druge svjetske metropole biti domaćin zanimljive izložbe dizajna originalnih plakata pod nazivom FOOTB-ALL MIX. Projekt je osmislio i organizirao brazilski dizajner Felipe Taborda i bolivijska dizajnerica Susana Machicao.

Felipe je jedan od najboljih dizajnera Latinske Amerike, a radio je i u New Yorku, među ostalima i s Miltonom Glaserom.

Izložba “FOOTB-ALL MIX” bit će postavljena u hodniku trgovačkog centra ZTC, a otvorenje će se održati u 14:00 sati, 7. lipnja 2018.

Organizatori ove ove zanimljive izložbe s popularnim motivima iz svijeta nogometa, koja zbog aktualnosti ima široku publiku i koja uključuje eminentne dizajnere iz cijeloga svijeta željeli su probuditi veći interes za likovnu umjetnost i dizajn.

Izložba je realizirana na inicijativu Akademije primijenjenih umjetnosti u suradnji sa ZTC-om, te uz podršku Sveučilišta u Rijeci koja se razvija iz sveučilišta druge generacije u sveučilište treće generacije. To podrazumijeva da se osim obrazovanja i znanosti, sveučilište intenzivije uključuje u život društvene zajednice kroz različite suradnje kako bi se povisila kvaliteta razine znanja i angažiranosti građana i kako bi studenti bili upoznati s opsegom društvenih djelatnosti.

U ovom projektu sudjelovalo je 32 dizajnera i dizajnerica koji su izradili plakate pod zajedničkim nazivom “FOOTB-ALL MIX”. Plakati predstavljaju nogomet kao svojevrsnu definiciju najpopularnijeg sporta na svijetu. U rješenjima se vidi određena kultra zemlje kao i pristup dizajnu u odnosu na nogomet.

Uočava se i razlika među kontinentima pa tako Južna Amerika ne može bez nogometne lopte, Europa je puno bliže čistom dizajnu, dok je Azija svojevrsno iznenađenje.

Svaka država koja sudjeluje na nadolazećem Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji ima svog dizajn predstavnika, a naš je predstavnik Boris Ljubičić. Iz Velike Britanije pozvan je Nevill Brody, art direktor magazina „Face“ poznat i po naslovnicama albuma za Depeche Mode, a koji predaje na Kraljevskoj akademiji u Londonu.

Rusiju predstavlja Vladimir Chaika, jedan od najpoznatijih svjetskih dizajnera, a na izložbi sudjeluju i Alain Le Quernec iz Francuske, Fons Hickman iz Njemačke, Slavimir Stojanović iz Srbije, Alejandro Magallanes iz Meksika, Ken Cato iz Australije te brojna  druga poznata imena.

 “Taborda je pozvao najpoznatijeg dizajnera ili dizajnericu iz svake zemlje koja će igrati u Rusiji kako bi dali svoje viđenje nogometa. Poseban je uvjet bio da se na plakatu ne ističe nacionalni identitet, neki igrač ili slično.“ Svoj rad  opisao je riječima da je „to tipografsko rješenje, zamišljeno kao mozaik od šesnaest brojeva.“

– Boris Ljubičić o projektu

Pripremila: Stilueta

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE