ZTC

Riječka zvečka održava se u parku na Donjoj Vežici pored crkve, gdje se na prijašnjim koncertima okupilo mnoštvo veselih i rasplesanih posjetitelja. U sklopu Vežičkih ljetnih noći, poznatijih kao Riječka zvečka nastupit će i grupa Jonathan & Nord.

Jonathan je bend kojeg su osnovali pet bliskih prijatelja iz Rijeke, čiji su pute isprepleli 2011. godine. Svaki član benda u prošlosti je bio dio drugog benda s dugogodišnjim iskustvom, ali nitko od njih nije bio pripremljen za kemiju koju su osjetili i lakoću s kojom stvaraju novi zvuk. Ime benda odražava ideju jedinstva jer je Jonathan metaforična osoba s mješavinom karakternih osobina od svakog od njih.

Jonathan se službeno pojavio na hrvatskoj sceni u studenom 2013. godine s pjesmom “Maggie” koja je odmah osvojila srca publike, a njihova vrijednost samo je potvrđena od strane glazbenih profesionalaca i publike nakon objave njihovog prvog albuma “Bliss”. Ne ograničavaju se na jednom žanru, brzo su naglasili svoju prošlost na alternativnoj i punk rock sceni, a njihova glazba je možda najbolje opisana kao optimizam b leća. Postoji iskren pothvat boli i tjeskobe u gotovo svim stazama što omogućuje plesnu vibru i napetost energije i nade koja vas ostavlja slijepima.

Često se uspoređuju s velikim morskim psima indie rock svijeta, kao što su Franz Ferdinand, Editors, Interpol, Placebo ili The Strokes, Jonathan je izgradio vlastiti ugled kao stroj za rock koncert, a mogu se pohvaliti i raspordanim koncertima u najboljim i najvećim klubovima u cijeloj Hrvatskoj, poput legendarnog rock kluba Palach ili zagrebačkog kluba Tvornica kulture, nastupa na najvažnijim festivalima u cijeloj regiji, kao što su Exit Festival, INmusic, Flow Festival Ljubljana, vitrine Eurosonica u Groningenu, Waves Beču i Bratislavi, ili mini turneje s bendom Editors kao njihovim pratećim aktom na europskoj turneji. Jedan od vrhunaca njihove karijere dogodio se ovog ljeta, kada su imali čast otvoriti koncert jednog od najvećih indijskih rock bendova The Killers na Exit Festivalu.

Uz njih nastupit će i Nord, glazbena skupina osnovana u listopadu 2013., a zvuk benda karakterizira vješti mix tamnog, mističnog ambijenta, masivnih gitarskih riffova i emocionalnih tekstova. Pobjednici su međunarodnog banjalučkog DEMOFESTA 2015. te PULSKE GITARIJADE 2016., a predstavljali su Hrvatsku i na rumunjskom DANUBE FESTIVALU. Album prvijenac “Play Restart” izdan je 21. travnja 2017. od strane Geenger Recordsa, a distribuiran je u cijeloj Europi od strane engleskog Rough Tradea.
Nedavno su se dečki vratili iz daleke Kine gdje su održali svoju prvu međunarodnu turneju u trajanju od čak 25 dana, gdje su posjetili 16 kineskih gradova i održali isti broj koncerata. Veliki broj promotora u Kini iskazao je interes za glazbom riječkog kvarteta, a publika je na koncertima reagirala fantastično, pa je vrlo izgledna i druga kineska turneja iduće godine. Prije toga se zajedno sa njima veselimo njihovom prvom domaćem ovogodišnjem nastupu upravo na Riječkoj zvečki, na kojem će nam predstaviti i pjesme sa nadolazećeg drugog studijskog albuma na kojem dečki marljivo rade već godinu dana

Manifestaciju organiziraju Caffe bar East River i riječki glazbenik Alen Tibljaš.

Foto: Filip Gržinčić
Pripremila: Stilueta
 

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE