ZTC

Još kao dijete rado sam s mamom odlazila na riječku tržnicu, upijala boje i mirise, divila se arhitekturi, promatrala lica i užurbane korake. Tržnica je mjesto koje krije posebnu energiju, spaja ljude i hranu, budi naša osjetila i ujedinjuje okuse, mirise i boje.  Još od 19. stoljeća, Riječanke i Riječani rado obilaze  tržnicu u potrazi za namirnicama za ručak. Svježa, domaća, organska hrana uvijek je bila poželjna na tanjuru. Uz kupnju namirnica, tradicija je popiti kavu na suncu, popričati sa poznanicima ili jednostavno prošetati.

Tržnica se pojavila uz morsku obalu, nedaleko od drvenog mola na kojemu su lokalni ribari iskrcavali ulov i odnosili ga na prodaju u košarama. Ribe, rakovi i školjke isprva su se prodavali na otvorenom, a od 1866. pod krovom, u podignutoj ribarnici. Prema projektu Izidora Vauchniga, ravnatelja riječkoga Tehničkog ureda, uz tu je ribarnicu 1880. započela gradnja dvaju paviljona. Tako su se i prodavači ostalih namirnica našli pod krovom. Arhitekt se služio najsuvremenijim rješenjima svoga doba, koristeći čeličnu rešetkastu konstrukciju i staklo.

Tri su građevine postale okosnicom nove rezidencijalne četvrti. Poseban dodatak tržnici jest i nevjerojatna arhitektura koja se naročito vidi pri ribarnici, koju krasi bečka secesija. Na to upućuje kamena dekoracija, rad venecijanskog skulptora Urbana Bottassa. Riječ je o kapitelima, četiri fontane u unutrašnjosti ribarnice, te ukrasima na pročelju. Oko stupova i na pročelju Bottasso je poslagao brojan morski životinjski svijet. Kameni rakovi, hobotnice, ribe i školjke ostavljaju dojam živih, pozivajući prolaznika da se približi ribarnici, u kojoj će pouzdano naći nešto za svoj stol.    

Prošloga vikenda, riječku je tržnicu okupalo sunce i prekrilo more ljudi i ukusnih namirnica. Od mirisnih jagoda, do svježeg povrća i ribe, preko šarolikog cvijeća – melem za osjetila!

Photo:  Eni Brušnjak
Pripremila: Katja Grubiša
Izvor: visitrijeka.hr

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE