ZTC

Ri gastro i riječki ugostitelji nastavljaju priču o lokalnim i sezonskim namirnicama kvarnerskog kraja za zdravlje i užitak.

Mediteranska prehrana je proglašena zlatnim standardom pravilne prehrane za bolje zdravlje i duži život, a njezina obilježja su redovita konzumacija ribe, posebice plave, obilje svježeg voća i povrća, mahunarki i orašastih plodova, te kvalitetno maslinovo ulje i vino u umjerenim količinama.

Prvi tjedan je bio posvećen miljenici ribara – srdeli, nutricionističkom adutu mediteranske prehrane za dugovječnost. Dani od 7. do 16 lipnja su posvećeni trešnjama – među prvim voćem koje navještava ljeto. Zahvaljujući visoku udjelu antioksidansa dospjela je na popis 25 namirnica koje usporavaju proces starenja, na trećem je mjestu među voćem po učinku snižavanja kolesterola u krvi, čime smanjuje rizik od bolesti srca, a antocijanin, koji joj daje jarku crvenu boju, protuupalnog je djelovanja. Svježe trešnje otklanjaju fizičku i umnu iscrpljenost, a kisele poboljšavaju raspoloženje.

Kao biljka, spada u porodicu ruža, porijeklom iz Male Azije. Ovisno o sorti, trešnja dozrijeva u svibnju i lipnju, a u našim je krajevima najpoznatija ona najkrupnija i najsočnija – brtošinka, nazvana po pomorcu Brtošiću, koji ju je navodno prije stotinu godina donio iz Južne Amerike. Najukusnija je sredinom lipnja, upravo u vrijeme proslave Sv. Vida, zaštitnika grada Rijeke.

Stoga vas riječki ugostitelji pozivaju na ukusna jela u vrijeme proslave sv. Vida, zaštitnika grada Rijeke. Možete kušati najslađe trešnje u jednostavnim i maštovitim slasticama, te ponekim slanim jelima. Uz popratna događanja i stručna predavanja za zdraviji život.

Više možete saznati na: Ri Gastro

Pripremila: Stilueta