ZTC

“Mogu se sagraditi najsigurnije ceste, kuće, zgrade, skloništa, mjesta i mogu se proizvesti najsigurniji automobili, avioni, brodovi, vlakovi i lijekovi, ali od čovjeka se nitko ne može zaštititi.”

Koliko istine u jednoj rečenici. Nažalost, mnogi se barem jednom u životu moraju suočiti s tom bolnom spoznajom, u bilo kojem obliku. Mladi riječki pisac Jan Bolić u svom prvijencu prikazuje ljude onakvima kakvi često i jesu, puni tajni, skrivaju se iza savršenih kuća i raskošnih automobila te umjetnih osmijeha i slatkorječivosti. Uz sve te laži, ovdje imamo i jedno ubojstvo, krvavo i šokantno, posebno za mirnu ulicu Greenroad u jednom od najidealnijih američkih gradova, Princetonu.

 

Johnu Monroeu, karizmatičnom detektivu bez dlake na jeziku, dodijeljen je još jedan slučaj okrutnog umorstva. Sve se dogodilo u deset minuta koliko je ulica bila bez struje. Nema svjedoka, svi su bili u kući, nitko nije ništa primjetio i nikome nije jasno tko je imao motiv ubiti jednog od najsimpatičnijih susjeda, doktora Robinsona. John i njegova partnerica i djevojka Liz od samog početka sumnjaju na bogate stanare Greenroada.

Upoznajemo Normana, povučenog i asocijalnog penzionera, mladi par Bena i Ashley te neugodnog Brada Hansena. Svi su osumnjičeni, ali svi imaju alibi. Novinari i policija vrše pritisak na detektiva te stjecajem sumnjivih okolnosti, gospodin Norman postaje glavni osumnjičenik. No, je li on zaista ubojica?

Jan Bolić je veliki ljubitelj krimića i mnogi skandinavski pisci su mu bila glavna inspiracija za Težinu stvarnosti. Mnogi ga i uspoređuju s Joom Nesboom, ali ja neću ulaziti u usporedbe jer nisam stručnjak za žanr. Ovaj je roman zanimljiv i intrigantan te vuče čitatelja do samog kraja. Na trenutke sumnjamo na jednu osobu, da bi se brzo zatim pokazala nevinom. Malo pomalo motivi se čine većima i sve je više potencijalnih ubojica, ali John uporno kopa, sve dok ne dođe do šokantnog otkrića. I kad pomislimo da je napokon sve gotovo, Jan nas ostavlja s neodgovorenim pitanjem i dvojbom. Ali kako i na samoj naslovnici piše, ovo je prvi slučaj detektiva Johna Monroea i možda će nam u novom romanu razjasniti poneke dileme.

 

Jan je uspio u onome što je najvažnije kod detektivskih romana, a to je karakterizacija likova. Njegov je glavni lik upečatljiv, hrabar i uvijek govori što mu je na umu, često bezobziran prema drugima, što ga na trenutke čini i malčice antipatičnim, ali ga se teško zaboravlja. Njegovi kolege su također jaki i zanimljivi likovi koje ćemo bolje upoznati u budućim romanima. A do tada, svatko se mora suočiti s vlastitom stvarnošću te težinom koju ona nosi i predstavlja.


Izdavač: beletra

Foto: Ivor Mažar

Pripremila: Tamara Štiglić Vodopić

Vaši komentari