ZTC

Prva kolumna, prva analizirana knjiga u našem čitateljskom klubu, autoričin prvijenac. Sve nešto prvo. A kažu da se prvi mačići u vodu bacaju. E pa ovog mačića čvrsto zagrlite 🙂

“S Eleanor Oliphant je sve u najboljem redu” škotske spisateljice Gail Honeyman je roman nakon kojeg ćete preispitati sebe, svoja razmišljanja i odluke. Koliko puta preuveličavamo, brinemo što će drugi reći, želimo se svidjeti ljudima, a oni se nama baš i ne sviđaju.

Eleanor to ne brine. Ona kaže što joj je na umu, djetinje je iskrena, ne razumije sarkazam te većinu stvari doslovno shvaća. Živi sama, ne druži se s kolegama, dane provodi na isti način, jednolično, rutinski. Jednom tjedno razgovara s “mamicom”, ali se nikad ne druže. Ona ni ne zna kako se drugi zabavljaju, ne uživa u dugotrajnim razgovorima i nisu joj važne situacije kojima se većina ljudi veseli. Eleanor smatra da je okružuju čudaci, redovito im odgovara bez dlake na jeziku te se pritom čudi njihovim reakcijama. Tek kad se zbliži s kolegom Raymondom nakon jednog dobrog djela koje su slučajno zajedno učinili, njen se svijet polako počinje otvarati, ali čitatelji otkrivaju mračnu pozadinu iza njenog ponašanja.

Ovo je prilično kompleksan roman koji će mnoge čitatelje ražalostiti, neke i naljutiti. Ponekad ćete se i nasmijati Eleanor ili s njom, a često ćete ju žaliti, ali joj se I diviti jer je pretrpjela stvari koje većina ne može ni zamisliti.

Pogledala ga je s toliko ljubavi da sam morala okrenuti glavu. Barem znam kako ljubav izgleda, pomislila sam. I to je nešto. Nitko me nikada nije tako pogledao, ali barem ću znati prepoznati ako se to dogodi.

Roman me zainteresirao odmah na samom početku, drukčiji je od mnogih koje sam ove godine pročitala, a osnovna tema koju obrađuje nam je bliža nego što mislimo. Pitanje samoće se proteže konstantno i zapravo je jedan od najbolnijih aspekata romana. 

“Neki ljudi, oni slabi, boje se samoće. Ne razumiju da ima nešto veoma oslobađajuće u njoj; jednom kad shvatiš da ti ne treba nitko, možeš se brinuti sam o sebi.” 

Ipak, nije sve tako crno i malo pomalo Eleanor izlazi iz svoje ljušture i uviđa da je možda ponekad bio i u njoj problem, da svijet nije tako ružno mjesto i da je često ona bila ta koja je ljude oko sebe doživljavala na krivi način te ih smatrala prijetnjom. Trebalo je mnogo godina proći da se suoči s bolnom prošlosti, ali dokazala je da smo svi dovoljno jaki za većinu stvari koje nas pogode.

Eleanor Oliphant će vas rastužiti, užasnuti, na trenutke i nasmijati, ali na samom će vam kraju ostaviti onaj osjećaj zadovoljstva i nade za nju i za sve Eleanor u vašem životu.

Izdavač: Znanje

Pripremila: Tamara Štiglić Vodopić


Tamaru obavezno pratite i na njezinoj FACEBOOK STRANICI ČITAM GLEDAM SLUŠAM. 

 

Vaši komentari