13.8 C
Rijeka
Četvrtak, 4 lipnja, 2020

Divna knjiga, “Ichigo-ichie” podsjeća na važnost uživanja u trenutku #StiluetačitaONA

Nakon što su knjigama „Ikigai – japanska tajna za dug i sretan život“ i „Ikigai u praksi“, jedinstvenim naslovima prevedenim na 42 jezika, podijelili...

Razgovarali smo s Kristinom Pavlić i otkrili više o Krečionici, školi hrvatskog jezika za strance!

ZADNJE OBJAVE

Recenzija Tamare Štiglić Vodopić: “Vidio sam čovjeka”

Tko ili što nas obilježava? Jesu li to ljudi, odnos s njima ili događaji? Koliko nam je u prirodi kriviti pojedinca za našu vlastitu...

Budi prvi službeni PIK Rijeka bloger! Šesti izazov: Palačinke s Tonka svježim mlijekom

Ušli smo u zadnji krug izazova #PIKnikOdDoma u kojem PIK Rijeka traži prvog službenog food blogera! Sve je počelo s proljetnom maneštricom, a kroz...

Pogledajte novi spot riječkih Putokaza za pjesmu “Imam nekog koga nemam”

Nakon inspirativnog singla "TanTanatos", kojim je otvoreno predstavljanje novog, 14. po redu albuma "Meandri", Putokazi nam predstavljaju novi singl. Kao druga 'postaja' budućeg filmskog...

Bili smo u ZTC-u i za vas u Hervisu odabrali asortiman idealan za dane odmora i uživanja

Nakon što smo imali vremena stati, sada je pravo vrijeme da aktivno krenemo i da se pokrenemo! A pokret je nešto dobro poznato timu HERVIS...

Kristina Pavlić naša je današnja gošća, dolazi nam iz Zagreba i ima 36 godina. Kristina je profesorica hrvatskog jezika, također s diplomom odgojiteljice i završenim poslijediplomskim studijem Menadžmenta turizma ali je, kako i sama kaže, po vokaciji, ipak, profesorica. Kristina je i osoba koja se krije iza Krečionice – Kreativne učionice, prostora koji spaja kreativno i korisno. Krečionica je škola za strance i učenje hrvatskog jezika gdje je svaki sat iznova kreiran i prilagođen potrebama i zahtjevima polaznika. Ona je i kreativka te je zajedno s Magdalenom Krpinom Zdilar osmislila CROCARDS – ilustrirane kartice za učenje početnog vokabulara hrvatskog jezika koje su u kratkom vremenu osvojile mnoge. Kako je sve krenulo, koji su njezini najveći izazovi, više o Krečionici i ilustriranim karticama za učenje hrvatskog jezika ali i tko je Kristina u slobodno vrijeme otkrivamo u razgovoru.

Draga Kristina, dobro nam došla na Stiluetu, odmah ćemo započeti s prvim pitanjem, jeste li oduvijek znali da ćete biti profesorica i zašto ste se odlučili baš za to zanimanje?

Oduvijek sam znala da ću raditi s ljudima. Još od malih nogu pokazivala sam interes za jezike, društveni predmeti uvijek su bili moja sigurna zona za razliku od prirodnih koje sam silno željela svladati, ali…Onda nekako pri odabiru fakulteta nije bilo dvojbe; završila sam hrvatski i slovački jezik i književnost, odmah po završetku fakulteta počela sam raditi u srednjoj školi kao profesorica hrvatskog jezika, ali tijelo je, kao i srce, znalo da se tamo neću dugo zadržati.

Posao profesora i nije neobičan, no ono što vaš čini posebnim je upravo škola Krečionica gdje učite strance hrvatski jezik, kako se rodila ideja?

Hrvatski za strance počela sam predavati u školama stranih jezika još kao studentica. Kako je vrijeme odmicalo, a iskustvo se gomilalo, sve sam više razmišljala o stvarima koje bih promijenila da se radi o mojoj školi, novinama koje bih uvela, materijalima koje bih kreirala. Trebalo mi je prilično dugo da se „bacim“; svjesna činjenice da sam solo igrač, morala sam sve pomno razraditi i promisliti. Danas si jedino mogu predbacivati što to nisam učinila ranije, ali to ne činim.

Sve se odigralo točno onako kako je trebalo.

Moramo svakako spomenuti i zanimljivo ime vaše škole Krečionica, koje je nastalo spojem riječi KREativna uČIONICA, kako ste došli na ideju?

Drago mi je da ste spomenuli ime! Ne volim imena, viceve, pošalice, asocijacije na prvu. Igram se sa svojim studentima, u životu općenito, igram se imenima i tako je nastala Krečionica. Da, ljudima je čudno, a mene veseli. Čudno je dobro:)

Možete li nam malo više reći o vašem iskustvu i dosadašnjem radu Krečionice?

Moje iskustvo prvenstveno je profesorsko; nakon trogodišnjeg rada po srednjim školama, skupljam iskustvo i u administrativnim poslovima. Paralelno održavam nastavu u večernjim satima kako bi Krečionica živjela, a ja dobivala sve više polaznika.  Takva dinamika jednostavno nije bila održiva. Školi se u potpunosti posvećujem od 2017. Počela sam s individualnim satima za ambasadore u nekoliko ambasada u Zagrebu. Polako su se kreirali i tečajevi. Danas se ponuda sastoji od tečajeva za odrasle, individualne nastave, online satova preko Skype-a, didaktičnog materijala za učenje hrvatskog kao stranog jezika.

Svatko od nas ponekad se susreće s izazovima, možete li nam otkriti koji je vaš najveći izazov?

Ja sve smatram izazovom. Od malih stvari kao što je razgovor s računovođom, o tematici koja me zamara do mozganja kako što brže namiriti sredstva za novi projekt. Pa, sve do onog najvažnijeg – kako ne izgubiti iz fokusa privatni život.

Izazov je pozitivna riječ. Za sada ih se ne bojim:)

Uz vođenje škole, učenje hrvatskog jezika i lektoriranje, osmisliti ste i posebne dizajnerske kartice, CROCARDS za učenje hrvatskog jezika čiji dizajn potpisuje Magdalena Krpina Zdilar, možete li nam otkriti više?

CROCARDS je prvi projekt izašao iz Krečionice – Kreativne učionice i kao takav će mi vjerojatno biti i najdraži. Htjela sam dinamičnu nastavu u kojoj polaznik / student „nosi“ sat, sa što više konverzacije. Udžbenik mi nije bio niti dovoljan niti privlačan. CROCARDS jesu ilustrirane kartice za učenje početnog vokabulara hrvatskog jezika bilo stranca bilo djeteta. Nadopunjene su jednostavnim pitanjima s odgovorima kako bi korisnik istovremeno usvajao i jezični kontekst dane riječi. 100 kartica podijeljeno je u 9 kategorija; atraktivnog su dizajna za što je zaslužna talentirana Magdalena Krpina Zdilar. Bio mi je užitak raditi s njom, nastavljamo suradnju, veselimo se novim projektima.

Kakve su dosadašnje reakcije okoline, kako na Krečionicu tako i na CROCARDS?

Najviše me veseli kad mi dođu novi studenti putem preporuke. Usmeni marketing smatram najvrjednijim, meni pokazateljem da je ono što dajem, prezentiran, nudim u učionici – dobro. Ne dozvoljavam si odmor u kreativnom smislu; nije dovoljno kreirati samo materijale nego i nastavu činiti kreativnim procesom. Onda je, nekako, obostrana sreća, logična. Moji studenti spočitavaju mi zahtjevnost, ali to tako lijepo pomirimo na kraju tečaja kad se vide rezultati.

S CROCARDS-ima mi se otvorilo tržište na koje, u početku, nisam ni računala. Što iz neznanja, što iz nevjerice da bi se upravo to moglo dogoditi. Danas kartice putuju doslovce po cijelom svijetu, pomoću njih dijaspora usvaja svoje prve hrvatske riječi, bake ih kupuju svojim unucima, Hrvati svojim partnerima strancima. CROCARDS1 gotovo su rasprodani, nastavak slijedi još bolji i kreativniji.

Vrlo nam je drago to čuti i jedva čekamo vidjeti nastavak. Kod vas je učenje i vrlo poučno, ali i zabavno, nama se taj način rada sviđa, koji su vaši mali savjeti za sve studente, školarce ili roditelje kako učiti i to raditi na zabavan način?

Slažem se s premisom da učenje mora biti zabavno, ali isto tako u svom poučavanju zadržavam dozu konzervativnoga u smislu drila, pogotovo kad je o gramatici riječ. S druge strane, da biste što prije usvojili jezik, bitno je inzistirati na konverzaciji; bez bespotrebnog gomilanja papira s ovom ili onom, još jednom u nizu, vježbom. Kad govornik stekne samopouzdanje, jer evo, govori, bez obzira na greške, ali se snalazi na ulici, banci, trgovini, onda slijedi proces ispravljanja. Vrlo ćete teško dobiti govornika koji na papiru sve točno riješi, ali nije bio prisiljen otpočetka govoriti. Ta blokada se jako teško miče. Dakle, čitajte natpise na ulici, slušajte rečenice u tramvaju, kafiću, bilježite govor iz trgovine. Svakodnevno, ono što vam treba.

Već smo prošli nekoliko pitanja, vrijeme je i da saznamo još nešto o vama i time ćemo, barem za sada, završiti ovaj naš razgovor, tko je Kristina kada nije profesorica, što volite raditi u slobodno vrijeme?

Neću odmah na početku reći da slobodnog vremena imam jako malo. Radi se o fazama; kad posao prevlada ostajem mirna jer znam da slijedi faza u kojoj guštam u hobijima. Odmalena plešem; zadnjih 7,5 godina argentinski tango. Takozvani tango maratoni nisu više samo gušt nego baš i potreba. Nevezano za tango, uvijek mi je želja bila dovesti znanje španjolskog jezika do visoke razine. Privatni sati s profesoricom iz Španjolske, smijeh, kava, to je to! Uglavnom, obožavam učiti. Nisam još majka, beskrajno se veselim i tom „angažmanu“:) Ma, ja sam jedna cura / žena iz jednog novozagrebačkog kvarta koja živi dobro, želi dobro i dobro da je tako!


Više o Kristini ali i njezinoj školi te projektima možete saznati na Facebook stranici, Instagram profilu @krecionica te službenoj web adresi www.krecionica.org


Foto: privatni arhiv

- Advertisement -

ZADNJE OBJAVE

Recenzija Tamare Štiglić Vodopić: “Vidio sam čovjeka”

Tko ili što nas obilježava? Jesu li to ljudi, odnos s njima ili događaji? Koliko nam je u prirodi kriviti pojedinca za našu vlastitu...

Budi prvi službeni PIK Rijeka bloger! Šesti izazov: Palačinke s Tonka svježim mlijekom

Ušli smo u zadnji krug izazova #PIKnikOdDoma u kojem PIK Rijeka traži prvog službenog food blogera! Sve je počelo s proljetnom maneštricom, a kroz...

PRATITE NAS...

21,597ObožavateljiLajkaj
6,295SljedbeniciSlijedi
20PretplatniciPretplatiti

NE PROPUSTITE

Ona je inspiracija: Martina Majerle

Pjevačica Martina Majerle je jedna djevojka iz susjedstva koja dolazi iz malog mjesta između Voloskog i Matulja, a može se pohvaliti velikim iskustvom na...

Inspirativna žena: Maja Pogačić

Kao veliki zaljubljenik u make up i beauty teme, volim kada uživo ili na društvenim mrežama naiđem na osobe koje su istovremeno inspirativne, strastvene...

Nova modna adresa u Opatiji – otvoren je butik Vivien Moda!

Večer u znaku mode, tako bi ukratko mogli nazvati događanje kojem smo jučer prisustvovali, a koje je označilo novi početak Vivien Mode! Naime, na...