ZTC

Kada govorimo o dentalnom zdravlju moramo znati da uz svakodnevno održavanje higijene zubnim koncem i četkanjem vrlo je važno voditi i računa o hrani koju unosimo u organizam jer i ona uvelike utječe na zdravlje zubi. Zubi zahtjevaju pravilnu prehranu kako bi se regenerirali i kako bi zadržali odgovarajuću količinu cakline i zubne kosti. No uz četkanje, prehrana nije jedini važan faktor, jer na zdravlje zubi utječe još mnogo toga, a da bi oni bili zdravi i bijeli donosimo vam i nekoliko zdravih navika zbog kojih će vam vaš osmijeh biti zahvalan.

Konzumirajte puno vitamina i minerala

Vitamini i minerali regenriraju zube prirodnim putem te su oni onda čvrsti i zdravi, a u slučaju nedostatka nutrijenata bakterije i kiseline iz usne šupljine spriječavaju prirodni proces te mogu utjecati na brže propadanje zuba. Za zdravlje usne šupljine važno je unositi vitamine A koji možemo pronaći u ribi, mlijeku i jajima, vitamin D u punomasnim mliječnim proizvodima, masnim ribama, gljivama, sojinom mlijeku, ribljem ulju, vitamina K2 pronaći ćemo u jetricama, mekanim sirevima i maslacu, i vitamine E nalazimo u špinatu, brokuli i orasima.

Konzumiranje čvrstih namirnica

Čvrste namirnice poput celera utječu na mišiće vilice te potiču žvakanje i lučenje sline koja dodatno štiti zube i smanjuje kiselost te masira desni i čisti prostor između zuba. Čvrsta hrana, voće i povrće s vlaknima poput jabuke ili mrkve, mliječni proizvodi bogati kalcijem i fosfatima spadaju u prehranu za zdrave zube. Vlakna, proteini i složeni ugljikohidrati  ne potiču nastanak kiselina u ustima koje razgrađuju zubnu caklinu. Čvrsta hrana ne zadržava se u ustima i mehanički čisti zube.

Izbjegavati skrivene šećere

Svi znamo da velike količine šećera stvaraju karijes i uništavaju zube, a najopasniji su oni skriveni šećeri koji se nalaze u zaslađenim žitaricama, energetskim napitcima te mliječnim proizvodima jer se oni razgrađuju brže od običnog i dolazi do bržeg kvarenja zubi. No ako se ipak ne možete odreći tih nekih slatkih navika vrlo je važno nakon svake konzumacije usnu šupljinu isprati vodom kako se jednostavni šećeri ne bi zadržavali na zubima i zubnom mesu.

Pušenje

Znamo da je pušenje štetno za naš organizam, ali jeste li ikad razmišljali i da je vrlo štetno za naš blistav osmijeh i zato ako želite lijepe i bijele zube naš savjet je prestanak pušenje, možda je teško na početku, ali dugoročno ćete biti sretni i zahvalni što ste se riješili ove navike.

Kava i čaj

Jako topla ili hladna pića također štetno djeluju na zube, a preporuča se i korištenje slamke kako vaš omiljeni napitak ne bi bio u direktnom kontaktu sa zubima. No osim osjetljivosti na toplo ili hladno, neki čajevi poput crnog čaja mogu obojiti zube, takvi čajevi u sebi sadrže tanin. Previše kave također neće pozitivno utjecati na vaš osmijeh.

Higijena

Za kraj uz ove male savjete vrlo je važna i higijena zuba. Zube četkajte dva puta dnevno, a obavezno jednom neka bude prije spavanja. Redovito koristite zubni konac kako bi očistili teško dostupna područja. Zube je potrebno četkatki najmanje 3 minute, a četkicu mijenjati svaka 3 mjeseca. Te naravno ne zaboravite na redovit posjet zubaru.


Ukratko što smo danas naučili je to da je hrana koja je zdrava za naše tijelo, zdrava i za naše zube. Lijep osmijeh otvara mnoga vrata, a s ovim dobrim navikama vama će vrata biti uvijek otvorena.


Foto: Unsplash

Pripremila: Stilueta

 

 

Vaši komentari