U zagrebačkom wine baru Basement, poznatome po bogatoj vinskoj karti zanimljivih i manje poznatih hrvatskih vina, održano je prvo zagrebačko predstavljanje boutique vinarije Kopjar iz okolice Novog Marofa, u okviru projekta Vinskih srijeda  „Basement Wine Wednesday  – After Work Wine Party“.

Ljubitelji finih vina napunili su Basement željni okrivanja noviteta na vinskoj sceni, a predstavnici vinarije Kopjar – Robert Kopjar i Mirta Lampelj –  ispričali su im priču o nastanku ideje, vinarije, vina, ekološkoj proizvodnji – i o osvojenim nagradama. Prezentaciju je vodila prof. Marija Vukelić, a na vinskoj su listi bili: Graševina 2016,  Rajnski rizling 2015, Sauvignon blanc 2016, Rosé 2016, Cabernet sauvignon 2015 uz vino iznenađenja – novitet iz podruma, Žuti muškat 2017 koji će za nekoliko tjedana izaći na tržište. Vina su sljubljena sa sirevima, dok je posebno odobravanje doživjela kombinacija paštete od pršuta  (proizvod tvrtke  „Bura i sol“ ) s roséom od sorte cabernet sauvignon, za koji su mnogi naglasili da je vino koje može dostojno pratiti i „ozbiljnije“ meso i ribu. Ipak, kad bismo tražili „pobjednika“ među kušanim vinima, to je sigurno Rajnski rizling 2015 koji je svojim specifičnim  aromama, mineralnošću i nježnim petrolejnim notama – oduševio sve nazočne i potvrdio svoj naslov „najplemenitije bijele sorte na svijetu“.  

Vinarija Kopjar postoji od 2012., a početci su bili gotovo slučajni: „Počeli smo slučajno,  prije pet godina. Naime, prijašnji vlasnik vinograda, koji je prije desetak godina bio jedan od pionira ekološkog vinogradarstva u Hrvatskoj, zapao je u poslovne probleme i tada sam odlučio preuzeti i vinograd i projekt ekološke proizvodnje, sjeća se Robert Kopjar, vlasnik vinarije.

Ekološko vinarstvo je zahtjevno i za sobom povlači velike rizike.  „Za razliku od konvencionalne proizvodnje, udio ljudskog rada je veći i zaštita vinove loze je puno zahtjevnija, pa su i rezultati u teškim godinama za vinare lošiji. Ipak krajnji rezultati i kvaliteta vina koja se dobivaju iz tako uzgojenog grožđa su vrijedni truda i rizika“, naglašava Robert.

Vinarija ima oko 4 ha vinograda, oko 22 tisuća trsova je u ekološkoj proizvodnji.  Iako tek 5 godina na vinskoj sceni, već je prepoznata među znalcima, postigla je zavidnu kvalitetu vina i osvojila mnoge nagrade i priznanja, lokalna, regionalna – i svjetska: na ovogodišnjem  Decanter World Wine Awardsa (DWWA), najvećem svjetskom ocjenjivanju vina  u Londonu, na kojemu je bilo više od 17.000 uzoraka, Vinarija Kopjar osvojila je dva odličja: srebro za organski Rajnski rizling iz 2015. te broncu za Sauvignon 2016.

Vina Kopjar mogu se naručiti direktno iz vinarije, a graševina i rajnski rizling mogu se kušati na čaše u wine baru  Basement.

Izvor: PR

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE