ZTC

Kada pomislimo na jesen, miris i okus pečenih kestena u trenutku nam zapleše pred očima. Srećom, u samoj blizini naše Rijeke, duž čitave Opatije i Lovrana svake se godine održava najpoznatiji festival maruna u Hrvatskoj. Listopad je rezerviran za ovu jedinstvenu gastronomsku manifestaciju koja se održava još od 1973. godine, a glavnu ulogu zauzima posebna vrsta kestena “marun” koji raste isključivo na ovome području. 

Maruni su vrsta pitomih kestena čije je prirodno stanište na Opatijskoj rivijeri podno obronaka Učke, pogotovo oko Lovrana. Ono što ih čini nešto posebnijima od običnih kestena jest što se njihova ljuska puno lakše odvaja, veći su i izuzetno slatki. 

U odnosu na “obične” kestene, maruni su veći, svjetliji, njihova ljuska se lakše odvaja i puno su slađi. Druga polovica listopada u potpunosti je posvećena Marunadi. Miris pečenih maruna, kolača, torti i kesten pirea širi se Opatijskog rivijerom i privlači brojne strane turiste baš kao i lokalno stanovništvo. Osim maruna u ponudi su i ostali specijaliteti ovog kraja poput domaćeg mladog vina i medice. 

Dobreć je spreman za svoju najveću manifestaciju – Marunadu. U organizaciji Mjesnog odbora Dobreć i ove će godine sve posjetitelje čekati brojne zanimljivosti, a sve će biti u znaku maruna, ploda kojeg ova manifestacija i slavi.

 Sve počinje u subotu, kada će posjetitelje dočekati štandovi sa prigodnom ponudom maruna, robe široke potrošnje i s ugostiteljskom ponudom, a kako najavljuju domaćini, maruna će biti dovoljno za kušanje u svim oblicima. Zabavni će se program odvijati u postavljenom šatoru uz glazbenu kulisu koju će upriličiti Trio Asi i to od 14 sati, dok će u večernjem programu, koji započinje u 19 sati, nastupiti Lucky band te zvijezde večeri – klapa Iskon. Zabava će u veselom tonu uz Lucky band potrajati sve do nedjeljnog jutra.

A nedjelja donosi doista bogat program koji će započeti kreativnom radionicom Društva “Naša djeca” Opatija te će se nastaviti nastupom puhačkog orkestra u podne. Od 12 sati posjetitelji će moći posjetiti i razgledati dvije autohtone dobrećke konobe tako što će na progodnom štandu moći kupiti čašu koja će im biti “ulaznica” u svijet konoba. Kupnjom čaše posjetitelji stječu pravo da uz stručno vođenje vodiča posjete autohtone konobe u kojima će moći degustirati vino te marun pripremljen na razne načine, dok će sve biti garnirano i prigodnim glazbenim programom. Konobe će za posjetitelje biti otvorene do 17 sati.

 Zabavni program u nedjelju donosi i nastup grupe Point u 13 sati, dok će se  u 14:30 sati održati nastup Mićih čakavčića koji će posjetiteljima pokazati koliko i kako čuvaju svoj dijalekt. Posebna atrakcija zasigurno će biti i nastup 30-ak harmonikaša , članova orkestra “Kraška harmonika” koji dolaze iz Slovenije, dok će se zabavni program završiti nastupom grupe Point koja će posjetitelje zabavljati do 22 sata, kada će i završiti ovogodišnja Marunada Dobreć.

Povodom marunada ljubazni domaćini organiziraju i bogat zabavni te kulturni program, kao i široku ponudu ručno izrađenih suvenira ako poželite s Marunade ponijeti posebnu uspomenu. Dakle, ovaj i idući vikend rezervirani su za uživanje u mirisu i okusu maruna, jesenskoj šetnji prekrasnom Opatijskom rivijerom te opuštanje s obitelji i prijateljima. Vidimo se u Lovranu!

Pripremila: PR/ Stilueta
 

Kancelarija bar