skip to Main Content
MENU
Priča iz riječkog IRON GYM-a: Trening na tragu Spartanaca

Priča iz riječkog IRON GYM-a: Trening na tragu Spartanaca

Zapitate li se kako su ljudi trenirali u doba kada nije postojala moderna tehnologija? Neki video-klipovi  teretana iz prošlosti danas će nas nasmijati, no ako odemo u još dalju povijest, zapitajmo se kako  su se vojnici, Spartanci, Vikinzi, gladijatori  i drugi pripremali za borbe.

Prosječan vojnik morao je tada propješačiti ili preveslati velike udaljenosti da bi mogao doći do bojišnice. Zatim bi u punoj ratnoj spremi morao trčati, voditi bitku itd. Samo pješačenje i veslanje na duge udaljenosti zahtijevalo je veliku izdržljivost, a trčanje pod punom ratnom spremom visok stupanj funkcionalne snage čitavog tijela koje bi podnijelo dodatne kilograme tereta. Na kraju, tu je snažna  izdržljivost vojnika zahvaljujući kojoj bi sudjelovao u borbi visokog intenziteta s mačem ili kopljem od 3-5 kg. Oni nisu trenirali poput nas. Izgled im nije bio primaran, a njihov trening sličio je današnjem Strongman treningu, odnosno današnji Strongman trening na tragu je treningu tih ‘supervojnika’.

Pisali smo o Iron Projectu koji pruža inovativniji način vježbanja, a sada možemo reći i na tragu onoga kako se treniralo u prošlosti.

Tadašnji vojnici dizali su i bacali kamenje različite veličine i oblika, cijepali stabla, lomili kamenje teškim maljevima, bacali klade drva i podizali ih sa poda na razne načine.

Osim toga, vukli bi teške objekte koje su na neki način užetom vezali za sebe te podizali vreće različite težine. U Iron Gymu, ali i u okviru Iron Projecta možete odraditi i takav trening koji će vam u kratko vrijeme spržiti ‘brdo’ kalorija (vjerujem da sam zadobila pozornost dama 😉 ) i podignuti formu na viši nivo. U današnje vrijeme imamo mnogo rekvizita kojima to možemo učiniti. Traktorske gume – njih je bar lako nabaviti kod vulkanizera, ali budimo iskreni – nećete to držati u vašem stanu. Jednostavnije je doći u Iron Gym i na poligonu odraditi trening. Predlažem da se savjetujete s trenerom o načinu izvođenja vježbi.  Gumu možete okretati, skakati na nju, radite sklekove, mrtvo dizanje i vjerujte mi, iako na prvi pogled izgleda jednostavno, umori čovjeka u potpunosti. Ovisno o tome u kakvoj ste formi, možete koristiti i uže, vreće s pijeskom, saonice ili speed-sled i ‘kavez’ Iron Projecta koji vam pruža kreativan trening na tragu onoga kako su trenirali ‘supervojnici’.  

U svakom slučaju, Michael Ban, idejni kreator ‘kaveza’ stoji vam na raspolaganju i može vam pomoći u osmišljavanju treninga i savjetima za odrađivanje vježbi.

Trening je u našoj dalekoj prošlosti bio sredstvo preživljavanja, a ne povlastica privilegiranih. Danas on također nije samo za one dubljega džepa, nego za sve koji žele činiti dobro svome zdravlju i fizičkom izgledu. U svakom slučaju, ako je moja malenkost mogla okretati gume, vući ‘saonice’, nositi vreće s pijeskom, vježbati na ‘kavezu’ (ok, ne pišem koliko uspješno – ali trud je postojao kao i rezultati) … vjerujte mi, možete i vi! 

Pripremili: Helena Anušić, Michael Ban

Facebook KOMENTARI

Back To Top