ZTC

Dobra knjiga vodi nas u neke druge svjetove, jednu knjigu s odmakom možemo čitati na potpuno drugi način,  a istu knjigu svatko čita drugačije. Toliko je tajni i ljepota u koricama ispisanih na stranicama na svim jezicima. Jedna od velikih ljubiteljica kvalitetnih štiva je i Tamara Štiglić Vodopić, naša nova kolumnistica i BLOGERICA koja će nam četvrtkom servirati svoje preporuke.

Rođena u Rijeci,  Tamara je završila Prvu riječku hrvatsku gimnaziju, jezični smjer i paralelno srednju glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova, smjer klavir. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu 2010., zvanje Magistra edukacije engleskog jezika i književnosti i njemačkog jezika i književnosti. Udala  se prije tri godine i ima preslatkog dečkića od 2 godine i 3 mjeseca. Dječak se zove Noel baš kao i sin naše urednice koja je vodila ovaj kratki i slatki intervju! 

Naša nova kolumnistica Tamara Štiglić Vodopić

Tamara, dobro nam došla, vodit ćeš nas u čarobni svijet knjiga pa prvo pitanje je nekako i logično – kada se rodila ljubav prema stranicama i koricama?

Moja se ljubav prema pisanoj riječi rodila jako rano, kao predškolki kojoj je nona skoro svaki vikend čitala prije spavanja, a koja je kasnije sama počela otkrivati taj beskonačan svijet. Oduvijek se u mojoj obitelji čitalo i poticalo na čitanje i to i danas još uvijek traje.

Imaš li, uz malo dijete i sve slatke obaveze koje dolazi s tvojim miljenikom, dovoljno vremena za čitanje?

Vrijeme za čitanje kradem većinom kad Noel i moj suprug spavaju, a to je kasno navečer i odmah rano ujutro.

Prednost je što prilično brzo čitam pa u tom vremenu stignem dosta toga prelistati 🙂

Čitaju li Riječanke, koji su tvoji dojmovi?

Mislim da Riječanke puno čitaju te vole i raspravljati o knigama, u što sam se uvjerila po broju članica našeg čitateljskog kluba Hoću knjigu s čijim sam vođenjem započela ovog rujna. Smatram da imamo razvijenu čitateljsku kulturu te ju ne smijemo prestati njegovati.

Što možemo očekivati od tvoje kolumne, što ćeš nam sve servirati?

U mojoj kolumni možete očekivati razne preporuke za novije i malo starije knjige, pročitati dojmove o odabranim knjigama, iskrene, onako kako sam ih ja doživjela, ali bez  nametanja vlastitog mišljenja te u nadi da će možda čitatelji prepoznati ono što sam i ja.

Nestrpljivi smo i radoznali, dok čekamo prve naslove, prve noći s tvojim preporukama pod dekicom uz šalicu čaja ili času vina, otkrij nam sada par naslova. Neke knjige koji su tvoji životni favoriti.

Moji životni favoriti su zasigurno knjige koje sam pročitala u osnovnoj i srednjoj školi, klasici uz koje sam još više zavoljela čitati, a to su na prvom mjestu Male žene L.M.Alcott te Ponos i predrasude i Razum i osjećaji jedne od meni najdražih, Jane Austen. Volim razne žanrove, ne usredotočujem se na neki određeni te biram knjige najviše prema raspoloženju, a ponekad i preporuci.

Kao majka jednog šarmera, imaš li i neke slikovnice koje bi nam odmah mogla preporučiti? Imam i ja svog Noela pa bih čim završimo intervju mogla pravac u GK Rijeka.

Noel je trenutno u fazi listanja i okretanja slikovnica prema kraju :D, ali preporučila bih Ježevu kućicu i serijal o nizozemskoj zečici Miffy.

Spremaš se i na Interliber, koje naslove bi voljela udomiti?

Spremam i jedva čekam 🙂 Ima jako puno naslova koji su mi zapeli za oko, ali ne smijem pretjerivati 🙂 Grobna gruda (Mairtin O Cadhain) izdavača Hena Com, Ciganin, ali najljepši (Kristian Novak) naklade Oceanmore te nekoliko Profilovih i Fokus na hit izdanja. To bi bilo otprilike to, bolje da ne razmišljam više o svim mogućim naslovima  😀

Ljubiteljice knjiga – Tamara i Marija

Ostavljaš dojam nasmijane žene koja voli život, radoznale i uporne, jesam li u pravu? Najteže pitanje za kraj, tko je u biti naša nova kolumnistica, tko je Tamara?

U pravu si 😀 Tamara je sanjar, vječiti optimist koji oduvijek traži neki svoj smisao u životu i malo pomalo ga pronalazi. Zaljubljenica u taj život, putovanja, dobru hranu, glazbu, filmove i knjige, uporna posebice ako ju nešto jako zanima, tvrdoglava i iskrena, vjerna najdražim ljudima i uvijek spremna za zanimljiv razgovor sa zanimljivim sugovornicima. Tamara, već nam se sviđaš! Čekamo četvrtak i prvu recenziju, a dotada Tamaru obavezno pratite i na njezinoj FACEBOOK STRANICI ČITAM GLEDAM SLUŠAM. 


Pripremila: Stilueta

Kancelarija bar