Jedan od najposebnijih elemenata identifikacije ljudi svojom poviješću i rodnim krajem su tradicijske narodne nošnje. One na neposredan način govore o običajima, vrijednostima i životnim navikama nekog naroda, te teže isticanju svoje vrijednosti. Šestinska narodna nošnja spada u najslikovitije hrvatske nošnje, a zahvaljujući bogatom vezu i tkanju vrlo je poznata i izvan granica Hrvatske. Ime je dobila po Šestinskoj fari, crkvenoj župi smještenoj u središnjem dijelu Zagrebačke gore. Odjeća je bila izrađena od domaćeg platna, a dodatni djelovi od kupovnog sukna, vune i kože.

Sestre Hunić poznate su po svojoj ljubavi prema tradiciji, a tu ljubav prema tradiciji uspješno spajaju s današnjom modom. Dio Šestinske narodne nošnje je i šestinska marama, crvena marama s nježnim cvijetnim dizajnom koju su tradicionalno nosile udane žene na vrhu glave. Upravo ta šestinska marama bila je nadahnuće sestrama Hunić koje su po njoj dizajnirale predivnu haljinu koju su predstavile na modnoj manifestaciji CITY 45 20. Njihov stil kreacija je bezvremenski gdje kombiniraju ljepotu tradicionalnih haljina i suvremenih žena, a ljubav prema očuvanju hrvatske tradicije prenijeli su im roditelji, budući da cijela obitelj Hunić dijeli istu strast prema narodnim nošnjama, modi i odjeći.
Ova haljina je više od same haljine, ona je izrasla iz hrvatske autohtone sredine i neraskidivo je vezana uz tradicionalne običaje i život, a savršeno predstavlja modernu i suvremenu ženu koja s ponosnom nosi jedan od simbola Lijepe naše.

Foto: Giordano Cellich
Pripremila: Stilueta
Vaši komentari
DUX NEKRETNINE