ZTC

Kada putujemo najčešće u novome gradu želimo posjetiti barem jedan muzej ili galeriju, možda čak i kazalište. No, što je sa vašim rodnim gradom? Poznajete li muzeje svojeg grada, koristite li hladna, kišna poslijepodneva za šetanju galerijama ili provođenje vremena u kazalištu? Danas vam donosimo pregled lokacija u Rijeci gdje možete uživati u dozi kulture i umjetnosti. Okrenite broj drage osobe i uživajte u kvalitetno provedenom poslijepodnevu.

Započinjemo s riječkim muzejima. Prvi na listi je Muzej grada Rijeke, opći kulturno-povijesni, gradski muzej. Smješten je u zgradi sagrađenoj 1976. godine u dvorištu Guvernerove palače. Ako vas zanima povijest našega grada, ovaj muzej odličan je izvor znanja.

Za ljubitelje modernog dizajna, odličan je odabir Muzej moderne i suvremene umjetnosti- specijalizirana muzejska ustanova tematski vezana uz suvremenu umjetnosti i moderni likovno-umjetnički izražaj. Ovaj muzej nudi uvijek bogate i zanimljive postave, koji će se svidjeti mladima, jednako kao i starijim osobama.

Ukoliko želite najmlađe “sprijateljiti” s kulturom i riječkim muzejima, svakako započnite s muzejom starih računala i informatičke tehnologije u Rijeci – PEEK&POKE. Ovaj interaktivni muzej zainteresirat će vas i zabaviti, a vrijeme će samo proletjeti.

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, smješten u Guvernerovoj palači, već je četiri desetljeća jedno od najvažnijih stjecišta kulture u gradu. Predivna arhitektura samoga prostora, kao i uvijek sadržajan i zanimljiv postav, razlozi su zbog kojih će te se poželjeti ponovno vratiti.

Te za kraj, svakako posjetite Prirodoslovni muzej, smješten u Parku Nikole Hosta, u blizini Guvernerove palače. Savršen odabir za obožavatelje znanosti.

Ukoliko preferirate umjetničke galerije nad muzejima, svakako posjetite galeriju Princip i Kortil. Obje galerije ugošćuju brojne izložbe domaćih, perspektivnih umjetnika.

Za kraj, večer možete provesti u HNK Ivan pl. Zajc. Izaberite predstavu koja vas zanima, bilo da se radi o koncertu, operi, drami ili baletu.


Photo: Ivor Mažar
Pripremila: Katja Grubiša

 

Kancelarija bar