Knjiga Baština – kako sam preživio splitske devedesete i prvih 10 godina TBF-a  predstavljena je u Omladinskom kulturnom centru Palach u petak, 20. travnja. 

U razgovoru o knjizi sudjelovali su  autor Nikola Čelan, sociolog Krešimir Krolo i članovi TBF-a Luka Barbić i Mladen Badovinac, koji su se prisjetiti vremena kada su stvarali bend koji je danas postao jedan od najpopularnijih u Hrvatskoj.

Autor knjige je jedan od osnivača The Beat Fleeta i pokretač urbane splitske rap scene s početka devedesetih, a također i jedan od osnivača klape Iskon i pokretač i frontmen grupe Libar. Priču u formi memoara izdao je Dalmatinski portal, nakon što je napuštena početna zamisao da Čelan za portal napiše nekoliko tekstova o TBF-u i splitskoj sceni 90-ih koji bi se kasnije uobličili u knjigu.

„Dugo prije same suradnje s Portalom namjeravao sam zapisati događaje vezane za prve četiri godine TBF-a, u kojima sam i sam sudjelovao, prije svega zbog slikovitih priča poput prvih kreativnih iskoraka i komercijalnih uspjeha, sve do mistične epizode otkrića budućeg neprikosnovenog tekstopisca grupe Saše Antića, naizgled slučajnog susreta s Dinom Dvornikom i s njim izlazaka izravno na najveću scenu…“(iz autorovog pogovora)

Osim detalja o osnivanju TBF-a, knjiga “Baština” govori o devedesetim godinama u kojima su mladi sami sebi organizirali zabavu na ulicama punim droge i nerijetko nasilja. Mlađima ovo djelo omogućiti da TBF-ove stihove stave u kontekst, a suvremenike tog vremena vratiti u doba kada su se dobre stvari dijelile na kazetama.

„Ono s čim se ne mogu pomiriti jest činjenica da je čitava jedna generacija, bar onaj njen dio što je, srećom, preživio rat, jednostavno preskočena, zanemarena i gurnuta u zapećak, dok se život generacija prije i nakon nje nastavio nesmetano odvijati. (…) Pravi pakao za nas nisu bile devedesete – kako nas se običava sažaljivo diskvalificirati – već nastupajuće vrijeme mira i dosade, gdje su izvitopereni do srži ideali i svijet za koji smo se spremali i na čijim smo se skutima borili.“ (iz autorovog pogovora)

Ova nas je promocija nakon dugo vremena vratila u Palach, kultno riječko mjesto, uz spoj s bendom uz čije smo hitove izlazili, bio je ovo jedan baš dobar susret!

Foto: Ivor Mažar

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE