Istra je pravi dragulj domaćeg turizma, prelijepa mjesta, bogata ponuda i sadržaji, u trenu kad pomislite Sve smo vidjeli i doživjeli, ona vas iznenadi novom poslasticom za sve generacije!

Već nekoliko godina želja nam je posjetiti Dinopark Funtana, a ove godine konačno smo se otisnuli u putovanje drugim vremenom i ovu ćemo avanturu sirguno ponoviti!

Ovaj prvi hrvatski tematski show par nalazi se u srcu Istre, samo 15 minuta vožnje od Poreča krije se neistraženi svijet dinosaura koji će vas dočekati u prirodnoj veličini i pretpovijesnoj atmosferi. Već sam odmak od moderne civilizacije učinit će da se opustite i uživate, a tema parka dodaje vašem odmoru kvalitetu i trenutke o kojima ćete pričati svima!

Imat ćete osjećaj kao da ste zakoračili u jednu drugu eru i drugi svijet, našem ugođaju doprinijelo je i mistično vrijeme, a kako smo se u jednom trenutku tražili sklonište od kiše, imali smo osjećaj kao da smo doista zakoračili u popularni Jurassic park i dok smo uživali u ljepoti obilaska! Neprocjenjivo!

Naši su koraci drvenom stazom bili protkani uzdasima oduševljenja, ali zahvaljujući realnim prikazima dinosaura, naši su klinci u pojedinim trenucima priznali i da ih je strah. Naravno, strahu nema mjesta, sve je sigurno, dinosauri nisu pravi (što smo morali ponavljati), a osim replika tih djeci voljenih životinja, oduševio nas je cijeli park! Savršen spoj prirode i originalnih sadržaja, imat ćete priliku  uživati u adrenalinskim vožnjama, a svi sadržaji, uključujući program u show areni te osiguran parking,  ne plaćaju se dodatno!

Nakon obilaska dijela Dinoparka, u podne smo jedva dočekali predstavu, show arena su odlično uklopila u samu tematiku parka i odiše tajnovitošću. Druga strana arene, a to je program, apsolutno nas je oduševio! U trenucima smo se bojali, u drugima smijali do suza pa malo čudili, divili, a u svakom trenu uživali, sigurni smo da fotografije u ovom slučaju govore tisuće riječi i najbolje će svjedočiti našem provodu u show areni!

Ova arena ima i dodatne sadržaje kako bi vaša avantura u Funtani bila potpuna, gastronomski dio, suvenirnicu i igraonicu u koju su i naši mali avanturisti rado zavirili i jedva ju napustili.

Posebno nas je oduševio i mini luna-park, naime roditelji su ti koji pokreću i zaustavljaju sprave, nisam ni znala da u meni leži mali šef po ovom pitanju jer nakon što sam ukrcala svoje istraživače sa zadovoljstvom sam preuzela vodstvo, zaustavljala kad bi trebalo primiti nove putnike i pokretala opet kad bi vožnja trebala opet krenuti. Čudili smo se mom entuzijazmu no dok su djeca uživala, baš sam u ovoj ulozi uživala i ja! Naravno, postoje i vožnje u kojima za vaše uživanje brine animacijski tim Dinoparka, a na vama je samo da se opustite i uživate!

Djeca stvarno mogu uživati cijeli dan te će im svaki tren biti protkan igrom, zanimljivostima i novim situacijama poput jahanja dinosaura, mini ponija, a naše su mališane posebno oduševile kozice, izrazito slatke  i prijateljski nastrojene, jako smo se teško rastali od njih, a palo je i obećanje kako ćemo ih sigurno opet uskoro posjetiti!

ZANIMLJIVOST ZA KRAJ!

U razdoblju krede, prije 80 do 140 milijuna godina, po istarskom su poluotoku hodali dinosauri. To je vrijeme razdvajanja kopna i nastajanja kontinenata, razdoblje tople i suhe klime koja je pogodovala razvitku bujnog raslinja.
Prvo otkriće prisutnosti dinosaura u Istri dogodilo se 1934. godine. Austrijanac Adolf Bachofen-Echt, tvorničar piva i strastveni paleontolog, pronašao je na području rta Ploče na Velom Brijunu otiske dinosaura.
Tijekom sljedećih desetljeća tragovi stopa pronađeni su na još nekoliko mjesta:, na poluotoku Marlera pokraj Medulina i na obližnjem otočiću Levan. Tragovi se nalaze i na otočiću Fenoliga te u jednom manjem zaljevu u Premanturi.
Najveće otkriće uslijedilo je 1992. godine kada je Dario Boscarolli, ronilac iz Monfalconea, slučajno na morskom dnu kod Bala, otkrio nalazište kostiju. To je prvi i zasad jedini otkriveni ostatak kostiju dinosaura na cijelom području Sredozemlja.
Pronađene kosti govore o postojanju barem desetak vrsta dinosaura. Jedan od njih je brachiosaur, biljožder, jedan od najvećih koji su postojali na zemlji, čija je dužina tijela iznosila 20 do 25 metara, a samo dužina vrata gotovo 10 metara.
Na svjetskom kongresu paleontologa u Pekingu, 1995. godine, ovaj je najnoviji nalaz prezentiran kao otkriće godine te su tada Bale-Valle uvrštene u Svjetski popis paleontoloških nalazišta.

Dinopark Funtana jedinstveni je u Hrvatskoj po svojoj ponudi, nije tajna da djeca dinosaure obožavaju, a i u nama odraslima bude strahopoštovanje i zanimanje!

Više od pedeset dinosaura dočekat će vas u prekrasno osmišljemo parku te vas provesti kroz neke davna razdoblja čovječanstva!

Pokretni i izrađeni u prirodnoj veličini, iznenadila je vjerodostojnost  cijele ove priče, očekivali smo dinosaure no dobili smo dan protkan sadržajima i odličnim trenucima poput trampolina, luka i strijele, učenja o ovim veličanstvenim bićima u prelijepom ambijentu parka koji je u svakom pogledu osmišljen kako bi vas uveo u jednu sasvim drugačiju priču.

Danima poslije posjete u našoj se obitelji i dalje pričalo o dinosaurima, a planiramo i povratak na mjesto gdje dinosauri vode glavnu riječ, a zabava, intriga i igra preuzimaju glavnu ulogu!

Povijest servirana u sadašnjosti, Dinopark Funtana nama je pružio funtanastičnu zabavu – to je ona koja spaja fantastično, adrenalinsko i mistično, a povratak u prošlost preporučamo i svima vama!

DINOPARK.HR, Istarska 16, 52452 Funtana, info@dinopark.hr, 

DINOPARK FUNTANA 

PRIPREMILA: Marija Mažar, fotografije: Ivor Mažar

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE