ZTC

“Amerikanske vrtove izgradio je u 1. polovici 20. stoljeća, u čast Opatijki Hildi von Hortenau, njezin suprug, Mađar Mihaly Pal Kuczor. Ime vrtovi duguju kontinentu gdje je Kuczor stvorio poslovno carstvo prodajući segedinsku papriku. Vrtovi su terasastog oblika s prekrasnim pogledom na Kvarnerski zaljev. S obzirom da je kućica za vrtlara izgrađena znatno prije ostalih građevina, razvidan je vrlo izražen osjećaj za poimanje pejzažne arhitekture i hortikulture. Vrtovi su imali pergolu, stepenište, klupe i popločenje. Karakteristično je da su biljke bile pravilno organizirane, bilo šišane u kuglaste ili stupaste oblike (čempresi), bilo sađene u mrežastom rasporedu. Bili su zasađeni kamforom, eukaliptusom, kamelijama, gardenijama, magnolijama, australskim agavama, tisućama ruža, vinovom lozom, paprikom i mnogim drugim vrijednim primjercima biljaka.”

ZTC

Izvor: PARKOVI OPATIJA

Lokacija: na terenu poviše spoja Rakovčeve ulice s Novom cestom.

U zadnje vrijeme društvene mreže preplavile su fotografije na novoj opatijskoj lokaciji. Cvijeće, zelenje, lijepi kadrovi, svi su pričali o mjestu u Opatiji koje ovoj dami turizma daje novu ljepotu. Znali smo da želimo i sami vidjeti novu lokaciju i nadali smo se da će biti lijepa i zanimljiva kako bi i vama prenijeli dojmove. Nismo pogriješili!

Opatija je bogatija za još jednu atrakciju! Prekrasan pogled, zen energija,  bogatstvo biljnih vrsta, moramo spomenuti i vrlo fotogenične kadrove, vjerujemo kako će Amerikanski vrtovi brzo postati prepoznatljiva i nezaobilazna lokacija kako za nas lokalce koji volimo ovaj grad tako i za turiste. 

Amerikanski vrtovi otvoreni su svaki dan, osim ponedjejljka, od 9:00-21:00 sati.

Šarmanta Opatija ovih dana ima novi razlog za ponos, ako još niste, svakako ovih dana posjetite neobične vrtove koji privlače dostojanstvenom ljepotom i nekom dozom misterije, uživajte u posjeti i javite nam dojmove!


Pripremila: Marija Mažar

Foto: Ivor Mažar

Kancelarija bar