skip to Main Content
MENU
Pomlađena Rovinjska regata po 13. put proslavila vrijednost maritimne baštine!

Pomlađena Rovinjska regata po 13. put proslavila vrijednost maritimne baštine!

Mlade generacije na tradicijskim barkama posebnost su netom završene 13. Rovinjske regate tradicijskih plovila s oglavnim i latinskim jedrom koja se ove godine 10. lipnja održala pod okriljem projekta Mala barka 2- INTERREG SI-HR, s ciljem očuvanja pomorske baštine Sjevernog Jadrana.

Regatu tradicionalno organizira Ekomuzej i Udruga Kuća o batani – Casa della batana u suradnji s Jedriličarskim klubom „Maestral“ iz Rovinja, Turističkom zajednicom grada Rovinj-Rovigno, Gradom Rovinj-Rovigno, hotelijerskom tvrtkom Maistra i Lučkom upravom Rovinj.

Među iskusnim jedriličarima čije su barke još jednom ukrasile rovinjski akvatorij, ove godine našlo se i puno mladih jedriličara i jedriličarki koji na ovakvim manifestacijama stječu iskustvo jedrenja na tradicijskim barkama i preuzimaju u svoje ruke očuvanje bogate maritimne baštine Sjevernog Jadrana. Dvadeset osam posada iz Hrvatske, Slovenije i Italije natjecalo se se u 8 kategorija (cutter, topi, catboat, leut, dinghy, gajeta, kvarnerski guc i pasara te batana). Svaka kategorija donijela je i pobjednika, a u onoj nama najvažnijoj, u kategoriji batane, zablistali su Rovinjci Ennio Cherin i Ermanno Turcinovich osvojivši prvo mjesto s batanom Regina.

Samoj Regati prethodio je program Ekomuzeja na Velikom molu, koji je okupio velik broj Rovinjaca, ali i posjetitelja grada. Kako bi ljubav prema batani i svijest o njenoj vrijednosti i važnosti očuvanja nematerijalne kulturne baštine Rovinja započela u najranijoj dobi, Ekomuzej je organizirao dječju radionicu u kojoj su male ruke izrađivale makete batana bojeći njihova jedra. Djeca i roditelji također su mogli naučiti još jednu vještinu; opletanje bocuna užetom, a uz mediteranske zalogaje i čašu vina predstavljena je nova aktivnost Ekomuzeja, tečaj mediteranske kuhinje koji se u travnju održao u sklopu Akademije starih pomorskih zanata projekta Mala barka 2, a koji će se nastaviti odvijati kao poseban kulturno-turistički program u konobi Spacio Matika. S početkom u 11:00 sati dogodio se najiščekivanji trenutak kada su tradicijske drvene jedrilice razvile svoja raznobojna, oglavna i latinska jedra te uz povoljan vjetar krenule u osvajanje rovinjskog akvatorija.

Nakon prolaska kroz cilj, sve su posade pažljivo usidrile svoje barke i uputile se na Veliki mol na zasluženi ručak i druženje, a potom je uslijedilo obraćanje domaćina svim regatantima. Dogradonačelnik Grada Rovinja i jedan od osnivača Ekomuzeja gdin. Marino Budicin, predsjednica Udruge i stručno-programska voditeljica Ekomuzeja Batana, Tamara Nikolić Đerić te voditelj Regate gdin. Alvise Benussi naglasili su da je Rovinjska regata vrhunac napora Udruge i Grada Rovinj-Rovigno koji iz godine u godinu sustavno rade na očuvanju, njegovanju i promociji maritimne baštine. Prisutnima su se uz pohvale organizatorima i isticanje vrijednosti ovakvih manifestacija obratili i pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković te Robert Mohović, predsjednik Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju hrvatske pomorske baštine. Rovinj su povodom održavanja Regate posjetili i partneri projekta Mala barka 2, a svečanosti proglašenja pobjednika nazočio je i rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga.

Pripremila: Stilueta

Foto: Dalibor Talajić

Facebook KOMENTARI

Back To Top