skip to Main Content
MENU
PODUZETNICA GODINE: GORDANA NIKOLIĆ

PODUZETNICA GODINE: GORDANA NIKOLIĆ

TV SVIJET (Tamarin virtualni svijet): Gordana Nikolić

Osnivačici i dekanici Visoke poslovne škole PAR iz Rijeke, prošli je tjedan uručena nagrada za poduzetnicu godine pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, a po izboru Hrvatske udruge poslovnih žena Krug. Gordana Nikolić definitivno je primjer uspješne žene sa stavom koja je odlučila karijeru graditi na po mnogima, neprimamljivim temeljima sektora obrazovanja, te jedna je od onih žena koje odišu karizmom, inteligencijom i ne boje se rada! Čitateljima Stiluete donosimo jednu zaista inspirativnu priču…

Draga Gordana, najprije vam u ime Stilueta tima želimo čestitati na ovoj hvalevrijednoj nagradi za poduzetnicu godine, i svim vašim dosadašnjim uspjesima i projektima realiziranim od strane Visoke poslovne škole PAR u Rijeci. Možete li nam za početak reći jeste li očekivali da će ova nagrada pripasti upravo u vaše ruke i što ona za vas predstavlja?

Hvala na čestitkama! Iznenadila me i nagrada i količina ljudi sa svih strana koji su mi čestitali. Moram priznati da nisam ni sanjala da ću dobiti toliko poruka i čestitaka sa svih stana Lijepe naše, ali i iz inozemstva. Najviše od svega raduju me čestitke mojih bivših studenata koji me se sjećaju kao dobrog i motivirajućeg profesora koji im je dao vjeru u bolje sutra… Nagrada za poduzetnicu godine je priznanje višegodišnjeg truda, rada i odricanja, ne samo mene, već i čitavog mog tima i na tome im od srca zahvaljujem. Također, to je i potvrda da ono što radimo, radimo dobro i da je to smjer kojim treba nastaviti.

IMG_9725

Jedina ste žena vlasnica i dekanica na visokoj obrazovnoj ustanovi u Hrvatskoj, pa nas zanima možete li se malo prisjetiti svojih početaka i reći nam zašto ste baš odlučili na takav poduzetnički put, po mnogima, vrlo odvažan put za jednu ženu?

Dio karijere provela sam u gospodarstvu i znanstvenim vodama, u državnim i privatnim tvrtkama te na državnim i privatnim visokoobrazovnim ustanovama. To mi je na neki način dalo mogućnosti da sagledam prednosti i nedostatke svakog od tih poslova. Kroz stjecanje različitih iskustava izgrađivala sam sebe i na neki način prepoznavala svoje mogućnosti ali i želje. Htjela sam više od onog što su mi svi ti poslovi nudili i to je bio jedan od razloga koji me potaknuo da osnujem PAR. Danas je Visoka poslovna škola PAR prepoznata adresa za kvalitetno obrazovanje ne samo u našoj županiji, već i na razini čitave države i to me iskreno raduje.

Kada se osvrnete na nekoliko generacija proizašlih iz Visoke poslovne škole PAR, na što ste najponosniji? Jesu li se vaši prvotno zamišljeni ciljevi kada je riječ o privatnom obrazovanju ovakvoga tipa ostvarili?

Iznimno sam ponosna na pozitivne povratne informacije poslodavaca koji zapošljavaju naše studente. Naime, čak 75 posto PAR-ovih studenata zaposli se u prvoj godini nakon završenog studija. Mi ne prestajemo s kontaktima ni nakon diplome, provjeravamo zadovoljstvo kako bivših studenata, tako i poslodavaca koji su ih zaposlili. Imam značajnu arhivu s pozitivnim povratnim informacijama njihovih poslodavaca i na to sam jako ponosna. Kada je riječ i privatnom obrazovanju u Hrvatskoj, ima još puno prostora za rast, ali i za promjenu percepcije javnosti prema institucijama koje se time bave i to mi je svakako daljnji izazov. No, naši uspješni studenti su najbolja potvrda našeg postojanja. I vi ste jedna od njih… ☺

Kada govorimo o poduzetnicama u Hrvatskoj, koje su najveće zablude? Jeste li se ikada u poslu susreli s predrasudama na osnovu svoje rodne uloge i jeste li se ikada osjećali da su vaše poslovne zasluge umanjene iz istog razloga?

Iako sam jedina osnivačica i ujedno dekanica visokoobrazovne institucije u Hrvatskoj,  te će neki reći da je to dominantno okruženje muških kolega, moram priznati da se nisam susrela s predrasudama koje bi navela ili isticala kao loša iskustva, iako je bilo nekih situacija koje su na neki način umanjivale moje zasluge. No to govori o pojedincima na koje vjerujem možete naići u svakom poslu. Rezultate koji stoje iza PAR-a nitko ne može osporiti i kolege su toga svjesni. I ranije, dok sam bila u gospodarstvu, radeći u državnoj tvrtki te kod privatnika, imala sam prilike biti u top menadžmentu sa svim privilegijama, ali i problemima. Svatko tko je to prošao zna da biti menadžer nije lako, bez obzira na spol. Iza naizgled dobrih plaća i privilegija, puno je osobnog odricanja.

U jednom intervjuu rekli ste da ste jedna od onih žena koja se nikada drugoj ženi ne libi komplimentirati zasluge i dati potporu, no s druge strane, da li biste se složili s onom “žena je ženi vuk” kada se osvrnete na širu sliku društva?

Doživjela sam i takve situacije i to me je uvijek iznova iznenađivalo pa čak i dan danas. Moj stav je takav da žena najbolje može pomoći ženi jer razumije kroz što sve prolazi. Naravno, pitanje je obostrane volje i želje za pomaganjem, ali vjerujem da je i to dio lančane reakcije. Ako priznajete i ističete pozitivne rezultate svojih suradnica, partnerica, studentica, nema razloga da i one to ne nauče prenositi dalje. Moja prijateljica u šali zna reći da smo najjače kad stojimo jedna uz drugu. I to je točno…

Generalno u životu me raduju uspješne priče bez obzira od koga dolazile, one mi daju vjeru i pune energiju. Bila bi najsretnija kada bi svi oko mene bili uspješni, sretni i zadovoljni svojim životom..

IMG_9759

IMG_9749

IMG_9746

Izgledate sjajno i uvijek vas možemo sresti pomno dotjeranu, koliko vam je važan fizički izgled? Imate li uopće vremena u svom svakodnevnom užurbanom ritmu posvetiti se sebi i čemu pridajete najveću pozornost?

Prvo hvala na komplimentu! O važnosti izgleda najbolje znate sami, pa mi je još draže kada ovakav kompliment dobijem baš od Stiluete, hvala vam!

Kao jedna dupla Vaga, očito u sebi imam vrlo izraženu potrebu za lijepim stvarima te estetici pridajem osobito značenje. To doduše ne znači da baš puno vremena posvećujem sebi, no to je onaj dio na koji Vas nitko ne upozori kad krećete u poduzetništvo. Dnevno provedem i do 12 sati radeći, uključujući i vikende. Lagala bih kad bih rekla da je u tom ritmu jednostavno naći vremena za sebe. Voljela bih da češće stignem malo se posvetiti vježbanju, uljepšavanju i opuštanju, no ukradem ponekad i takve trenutke…..

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović istaknula je da žene još uvijek puno više trebaju i raditi i više se dokazivati kako bi uspješno izbalansirale privatni i poslovni život. Slažete li se s tom tvrdnjom?

Žalosno, ali i istinito je da u 21. stoljeću u Hrvatskoj još uvijek moramo razgovarati o tome. Jeste li ikad čuti da je netko muškarca sa značajnim karijernim rezultatima pitao stigne li izbalansirati privatni i poslovni život?

Sve je stvar želja i izbora. Važno je imati izbor i naravno potporu svojih najbližih… Vjerujem da žena koliko god uspješna i samostalna bila ne želi zaboraviti da je žena te da mora biti ispunjena kao osoba i na privatnom i na poslovnom planu.

Žene su po prirodi puno emotivnije od muškaraca, je li u poslovnom svijetu po vama dopušteno biti emotivan i moraju li se žene prikazivati čvršćima nego što jesu kako bi uspjele u često nemilosrdnoj utrci za uspjehom?

Emotivna inteligencija postaje sve važnijim preduvjetom za liderske pozicije. Da bi vodili ljude morate ih razumjeti, prepoznati njihove želje, potrebe i emotivna stanja, a ženama to puno lakše ide od ruke nego muškarcima. Imamo primjere «čvrstog» liderskog stila poput Angele Merkel i nekad Margaret Thatcher, međutim, sve češće ćete vidjeti uspješne žene koje su svjesne svog spola i emotivnosti, poput Indre Nooyi iz PepsiCa koja je napisala pismo roditeljima svojih izvršnih direktora da im zahvali na tome kakvu su divnu djecu odgojili.

Imate li još neke ambicije koje biste voljeli ostvariti?

Ambicija ima puno, kako se jedna ostvari, rađa se nova. Stalno ponavljam svojim studentima da je čitav život usvajanje novih znanja. I sama,  iako imam doktorsku titulu, konstantno tražim nove spoznaje, odlazim na edukacije u zemlji i šire jer znanje nije statično. Ili ste radoznali i imate stalnu želju za učenjem ili se nađete pred zidom. Nakon dobivene titule poduzetnice godine stigla je docentura tako da sam u istom tjednu dobila i poslovno i znanstveno priznanje … Sve su one nagrada ali i obaveza za daljni trud posebno ako predajete na visokoškolskoj ustanovi, tj. obrazujete generacije koje dolaze.

IMG_9739

Koji je po vama recept za sretan život?

Vaš uspjeh ovisi o Vama! Radite ono što volite i živite sa stilom i stavom, baš kao Stilueta ☺

Za kraj, moto naše Stiluete je život sa stilom za žene sa stavom, pa nas zanima pratite li naš portal i ako da, bili bismo počašćeni kada bi napravili neku malu recenziju..? 🙂

Pratim vas od početaka i jako mi je drago da je takav «virtualni caffe bar» potekao baš iz naše županije. Priče koje vi donosite inspiriraju i motiviraju, nadam se ne samo žene, već i muškarce.  Još kada dolaze iz pera naše bivše studentice, na to sam osobno ali i cijela institucija ponosni. Mogu samo reći: Samo tako nastavite, samo nebo Vam je granica!

Pripremila: Tamara Rogić

Fotografije: Ivor Mažar

TV SVIJET //Tamarin virtualni svijet// – je rubrika koja će za vas obrađivati brojna zanimljiva pitanja iz svijeta glazbe, sporta, managementa i drugih. Gosti rubrike uvijek će biti zanimljivi pojedinci iz Hrvatske ali i izvan granica Lijepe naše. Saznajte nepoznato o poznatima. Želim ovim pričama dati mali virtualni uvid u neke tuđe svjetove. Vjerujem da ćete se u nekim pričama pronaći, neke će vas potaknuti na razmišljanje, neke inspirirati… Svakog četvrtka imate na raspolaganju jedno virtualno putovanje u nečiji komadić srca. Uživajte!

tamara

Facebook KOMENTARI

Back To Top